banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Haliliye Viranşehir Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi

Uluhan köyü sakinleri sorunlarına çözüm bekliyorlar

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar öncülüğünde Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü kapsamında ziyaret edilen Uluhan köyü sakinleri, mevsimlik tarım işçisi olarak gittikleri illerde mağdur oldukları yetmezmiş gibi yaşadıkları köyde de mağdur edildiklerini belirterek yetkililerin sorunlarına çözüm bulmalarını istiyor.

Uluhan köyüne bağlı mezralarda bazı köylülere haksız yere ceza yazıldığını söyleyen Köy Muhtarı Hasan Beşdağ, DEDAŞ tarafından yazılan cezalara yapılan görüşmeler sonucu yüzde 42 civarı bir indirimin uygulandığını ama köylerine bağlı mezralara yazılan cezalara herhangi bir indirimin uygulanmadığını ifade etti.

Köylerinin DEDAŞ tarafından örnek köy kapsamına alınarak elektrik sorunlarının giderileceğini ifade eden Beşdağ, köyün sorunları ile ilgili şöyle konuştu: “ Aslında kırsal kesimde gerçekten büyük sorunlar var. Bağlı olduğumuz belediyenin bir çabasını görüyoruz. Bize şunu söylüyorlar: ‘Sorunları gidermek istiyoruz ama imkânlarımız kısıtlı, ödenek yok falan diyorlar’. Şimdi asıl sorunumuz köyün altyapı sorunudur. Köyün altyapısı sağlam olmadığı için üst yapısı için de bir şey yapılamıyor. Ben bizzat yaklaşık 10 defa ŞUSKİ’ye dilekçe vermeme rağmen olumlu bir cevap alamadım. En son bize açılan e- posta üzerinden dilekçe yazdım ama yine bir sonuç çıkmadı. Eğer ŞUSKİ köyün altyapısını yaparsa ben inanıyorum ki belediyemiz de üst yapıyla ilgili diğer sorunlarımızı hal edecektir.”


Mevsimlik tarım işçiliği için değişik illere gittiklerini belirten Mehmet Dağbaşı, “ Mevsimlik tarım işçisi olarak nisan ayında gidiyoruz. Çocuklarımızla birlikte oralarda mağdur oluyoruz kimse bizimle ilgilenmiyor. Bizler ancak yetkililerin aklına seçim zamanında geliriz. Seçim zamanı gelip bizim oylarımızı alıp gidiyorlar. Bizler mevsimlik tarım işçisiyiz orada çok sıkıntılarımız vardır. Tuvalet sıkıntımız var hepimiz bir çadırda kalıyoruz. Yağmur yağdığı zaman yağmurun altında kalıyoruz.


Çoğu zaman çadırlarımız üstümüze yıkılıyor, ailece perişan oluyoruz. Ayrıca, sağlık sorunumuz, ulaşım sorunumuz var. Benim özürlü çocuğum var mevsimlik tarım işçiliğine diğer illere gidiyoruz özürlü çocuğumu da bizimle beraber götürmek zorunda kalıyoruz. Bizler ne sıkıntılar çekiyorsak o bizden daha fazlasını çekiyor yatalak doğuştan felçlidir. Orda çalıştığımız işinde tam olarak hakkını alamıyoruz. Yetkililerin bize sahip çıkmalarını istiyoruz. Bizlere ellerinden geldiğince bizlere yardımcı olsunlar bizleri mevsimlik tarım işçiliğinden kurtarsınlar.” diye konuştu.

Mevsimlik tarım işçisi olarak gittikleri illerde mağdur oldukları yetmezmiş gibi yaşadıkları köyde de mağdur edildiklerini ifade eden Dağbaşı, “ Geçtiğimiz günlerde DEDAŞ gelip bütün köylülere ceza yazdı. Bazılarına 2 milyar bazılarına da 3 milyar ceza yazıldı.  Bu cezaları nereden ödeyeceğimizi bilemiyoruz mağdur durumdayız yetkililerin buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Elektrik aboneliğimiz olduğu halde gelip ceza yazdılar.

Kaçak olduklarını söylüyorlar gelsinler bütün köyü kontrol etsinler gezsinler. Herkesin abonesi vardır olmayan da abonelerini yaptılar hiçbir şekilde hiçbir kaçağımız yoktur. Mağdur durumdayız bu cezaları nereden ödeyeceğimizi bilemiyoruz yıllık zaten tarım işçiliğinden getirdiğimiz 5- 10 bin lira kazanıyoruz. Bu cezaları nereden ödeyeceğimizi bilemiyoruz zaten kazandığımız parayla ancak ailemizi zorla geçindiriyoruz. Bir de bu cezalar da eklenince nasıl yapacağımızı bilemiyoruz, mağdur durumdayız.” şeklinde konuştu.

Tarım işçisi olarak yaşadıkları sıkıntıları anlatan Mustafa Onay, “Bizler mevsimlik tarım işçisiyiz ilkbahar zamanında kadın, çocuk, yaşlı demeden hepimiz buradan göçüyoruz. Bizler buradan gidiş esnasında yolda sıkıntılar yaşıyoruz. Oraya vardığımız zaman yağmur yağdığı zaman ne çadırımız, ne yastığımız, ne yorganımız ne de gıdamız kalır. Orada da bizimle ilgilenen olmaz burada da bizimle ilgilenen olmuyor. Batı illerinde nasıl ilgi gösteriliyorsa bizlere de aynı ilginin gösterilmesini istiyoruz. En azından bizim göç etmememiz için bizlere bir çözüm bulsunlar. Ben 45 yaşındayım benim ömrüm göç ile başladı. Benim çocuğum ne yapacak, çocuğumun çocuğu ne iş yapacak? Hep böyle göçmek zorunda mı kalacağız?” diyerek yakındı.

Çalıştıkları yerlerde paralarını alamadıklarını söyleyen Onay, “Oralara gidip çalıştığımızda doğru dürüst paramızı alamıyoruz. Şu anda benim çalıştığım emeğimin yarısı orada duruyor. Halen almış değilim. Aldığımız miktarda bizlere yetmiyor zar zor geçimimizi sağlıyoruz kısacası mağdur durumdayız. Yetkililerin sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü kapsamında TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar, Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, Bursa Milletvekili Önder Matlı, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Hamzaoğulları, Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun ile İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel Şanlıurfa’ya gelerek bir dizi temaslarda bulunmuşlardı. (İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.