banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Türkiye'nin ilk çocuk sokağı açıldı

Çocuk Sokağı... Anne Çocuk Merkezi... Anne Üniversitesi... Esenler'de 1 günde 3 ayrı heyecan bir arada yaşandı. Menderes Mahallesi'nde bulunan Çocuk Sokağı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katıldığı coşkulu bir törenle açıldı.

Darısı Çocuk Mahallesi'ne

 Açılışta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, söze, "Burada yöneticiyle halkın el ele verdiğinde neler başarabildiğini gördüm" diyerek başladı. Günümüz metropol şehirlerinde çocuklara oyun alanı ayrılmasının zor olduğunu belirten İslam, "Esenler şimdi buna kavuşmuş. Bu çok güzel bir proje. İnşallah bir dahaki gelişimde Çocuk Mahallesi'ni ziyaret ederim" dedi.  "Çocuk Sokağı, kopya edilmesi gereken bir proje. İnşallah bunu kopyalarız, diğer belediyelerimizde de uygularız" diyen İslam, "Çocuklar için parklar, bahçeler yapmak mümkün değilse o zaman sokakları çocukların hizmetine açarız düşüncesi, çok iyi bir düşünce" diyerek başladı.

“Yıldızlaşan bir proje”

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenler'de yapılan projeleri takdir ettiğini belirterek, "Annelerimiz, çocuklarımız, esnafımız için Esenler'de peş peşe çok güzel şeyler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Çocuklarımız için yıldızlaşan bir projeyi hayata geçiriyorsunuz. Çocuklarımıza bizim kaybettiğimiz, aradığımız, bizlerden alınan bir şeyi yani sokağı geri veriyorsunuz, unutulan oyunları veriyorsunuz." ifadelerine yer verdi.

Çocuk Sokağı projesinin diğer ilçelere de örnek olması gerektiğini söyleyen Vali Mutlu, "Mutlu çocuk bir arada olabilen, oyun oynayabilen çocuklardır. Geleceğin mutlu bireyleri, anne kucağından sonra sokak ve mahalle kucağında büyütmekle mümkün olacak" dedi. Anne Üniversitesi'nin önemine dikkat çeken Mutlu, "Bir hanımın üniversite hayatındaki o farklılığı hissetme duygusunu annelere siz takdim ettiniz. Onların gönlünü hoş ettiniz, onları abad ettiniz" diyerek Başkan Göksu ve Rektör Yüksek'i tebrik etti.

“450 - 500 çocuk oynuyor”

Çocuğa sunulacak en güzel şeylerden birinin güven içinde oynayabileceği bir sokak olduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Bir sokak çocuğu olmak var, bir de bir çocuğun bir sokağın çocuğu olması var. Sokak çocuğu olursanız orada farklı bir algıyla karşılaşırsınız ama çocuğun sokağı olursanız daha iyi karşılanırsınız" dedi. Göksu, Çocuk Sokağı'nda günde ortalama 450 - 500 çocuğun oyun oynadıklarını ifade etti.

“Direniş boşa gitmedi”

Programda Mısır'da darbeciler tarafından öldürülen ve Rabia direnişinin sembolü olan 17 yaşındaki Esma Biltaci'nin ağabeyi Ammar Biltaci de bir konuşma yaptı. Esma'nın sürekli başı dik, onurlu bir yaşam sürdüğünü belirten Ammar Biltaci, "Esma çocuklara Kur'an, tecvid, ahlaki eğitimler verirdi" dedi.

Ammar Biltaci, konuşmasının sonunda, "Esenler'deki bu ortamı gördükten sonra gösterilen direnişin boşa gitmediğini, orada verilen mesajın bu topraklara ulaştığını ve bundan sonraki nesillere de ulaşacağını buruda bizzat tanıklık ederek yaşıyorum" diye konuştu.

“ilk Eğitim anneden”

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de, Anne Üniversitesi mezunlarını tebrik ettikten sonra, "Türkiye'nin geleceğini dizayn etmek için Başkanımız bize katkı sağlıyor" dedi.

"Çocuklar ilk eğitimini annelerinden alıyorlar" diyen Yüksek, daha sonra da kendilerinin çocukları eğittiklerini belirtti.

“Her şey bu sokakta”

Sokak sakinlerinin yüzde 85 gibi yüksek bir oranla destek verdikleri Esenler Çocuk Sokağı Projesi ile Esenlerli çocuklar, güvenli, eğlenceli ve eğitici bir sokağa sahip oldular. Bu sokakta yer alan ve Mısır’daki direnişin sembol ismi Esma Biltaci adına yapılan Anne Çocuk Kampüsü de, Esenlerli anneler ve çocuklar için yeni bir yaşam alanı niteliği taşıyor. İçinde Oyun Merkezi, Çocuk Kütüphanesi, Sinema, Açık Çocuk Bahçesi gibi alanlar bulunan Esma Biltaci Anne Çocuk Kampüsü, çocuklara mutlu, sağlıklı, güvenli ve öğrenmeye ilgi duyacakları bir ortamda, gönüllerince eğlenmelerine ve anneleriyle birlikte kaliteli zaman geçirmelerine olanak sağlıyor. (Erkan Yavuz- İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.