banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

 Türkiye’de artan işsizlik oranlarına dikkat çeken Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye’de bir milyon kaçak işçinin olduğunu söyledi.

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan işsizlik artışının nedeninin kaçak işçiler olduğunu ifade eden Özgenç, “Türkiye'de meydana gelen işsizlik artışının başlıca sebepleri  kaçak işçilerdir. Son yıllarda Türkiye'nin  ekonomik kalkınmasıyla birlikte ülkemiz kaçak işçiler için bir cazibe merkezi haline dönüşmesi ile ülkemiz kaçak yollardan gelen yabancı işçilerin akınına uğruyor. İşsizlik oranının artmasının  nedeni Suriyeli mülteciler ile Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Bulgaristan ve Moğolistan gibi diğer ülkelerden gelen işçilerin  kaçak çalıştırılmasıdır” dedi.

“Bir milyon kaçak işçi var”
Kaçak işçi çalıştırma konusuna da dikkat çeken Özgenç, “Başta Suriyeliler olmak üzere Türkiye'de kaçak yolla hem ikamet edip hem de çalışanların sayısının bir milyona yaklaştığı biliniyor. Kaçak işçilerin kimisi yakalanıp ülkelerine gönderilmekte, kimisi ise ucuz işçi olarak çalıştırılmakta. Hal böyle olunca işsizlikteki artışta yükselmiş oluyor. Yabancı işçilerin kaçak olarak çalıştığı sektörlerin başında ev işleri, çocuk bakıcılığı, tekstil, turizm, tarım ve madencilik geliyor. Kaçak işçiler hasat mevsiminde Çukurova bölgesinde, fındık toplama döneminde ise Karadeniz'de istihdam ediliyor. Çocuk bakıcılığı ve hizmetçi olarak istihdamları ise büyükşehirlerde yaygın.”diye belirtti.


Kaçak işçiliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Özgenç, “Yakalanıp sınır dışı edilen yabancı işçiler, kısa bir süre sonra geri dönüyor. Girişlerin tamamı, turist vizesiyle yapılıyor. Bu durum çok gizli bir şey değil. Ülkemizin adeta bir gerçeği olan bu duruma yetkililerce müsamaha ediliyor, tabir yerinde ise göz yumuluyor. Sonuç olarak; ülkemizde işsizliğin düşmesi için kaçak işçiliğin önü kesilmeli, şayet kesilemiyorsa asgariye indirilmeli” şeklinde konuştu.

İşsizlik oranları artmaya devam etti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde işsizlik yüzde 9.1'e yükselirken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8.3, kadınlarda ise yüzde 10.9 oldu. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11.1 ve 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 16.7 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 9.3 olarak gerçekleşti. (İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.