banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

SGK, sigorta pirim borçlarını yapılandırıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, 6552 sayılı yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SGK’ya borcu olan sigortalıların, genel sağlık sigortalılarının, işverenlerin ile diğer kurum ve kişilerin yasa ile getirilen avantajlardan yararlanmaları için en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerektiğini vurgulayan SGK Bingöl İl Müdürü Çakar, “Müze, genel sağlık sigortası borcu olanlar ise 30 Nisan 2015 tarihine kadar gelir testi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmaları gerekmektedir.” dedi.

Faizler siliniyor

Torba yasayla, SGK borçlarının 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ait SGK primleri ve ceza faizlerinin silineceğini ifade eden Çakar, “ Faiz yerine borcun olduğu tarihe göre toptan Eşya Fiyat Endeksi,(TEFE) Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) katsayılarına göre uygulanacak, ayrıca istenmesi halinde iki ayda bir ödemeli, 6, 9, 12 ve 18 taksitler olarak taksitlendirilebileceklerdir. 6 Ay taksit için 1.05; 9 taksit için 1.07; 12 taksit için 1.10 ve 18 taksit için 1.15 katsayı uygulanacak.” ifadelerini kullandı.

Katsayı uygulaması

Çakar, yasa ile katsayıları borcun oluştuğu tarihlere göre 31 Aralık 2014 tarihine kadar olan borçlara TEFE, 01 Ocak 2005 tarihinden itibaren ÜFE, 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren Yİ-ÜFE aylık olarak katsayı uygulanacağını ifade etti.

3 taksit ödemeyen hakkını kaybedecek

Yapılandırma işlemi yapıldıktan sonra borç ödemede yaşanacak aksaklıklara yönelik uyarılarda bulunan Çakar, “Yararlanacak borçlular taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılı içinde 2 defadan fazla yerine getirmemeleri, yani 3 taksitini aksatanlar kanundan yararlanma haklarını kaybederler. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranıyor. Yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde; üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak. Ayrıca 100 TL’nin altındaki SGK borçları da silinecek.”ifadelerine yer verildi.

Genel sağlık sigortası borcu

Genel Sağlık Sigortası borcu olanların, yasanın çıktığı tarihten itibaren 7 ay içersinde Sosyal Yardımlaşma Vakfına müracaat etmeleri gerektiğini belirten Çakar, “Gelir testi yaptıranların, gelirleri ailede fert başına asgari ücretin 1/3’inden az yani 378 liranın altında çıkması halinde GSS prim borçlarının tamamı silinecektir ve primlerini devlet ödeyecek. Bu kişilerin tüm prim borcu silinecek ve ücretsiz sağlık hizmetini alacaklardır.” İfadelerini kullandı.

Doğum borcu ve emekli aylığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çakar, “Doğum borçlanmasından yararlanılması hakkını, iki çocuktan üç çocuğa çıkarmıştır. Daha önce sadece 4-a yani (SSK’lı) çalışan kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkı, 4-b (Bağ-Kur’lu) ve 4-c (Emekli Sandığı’na) tabi çalışan bayanlara da bu hak tanındı. Yasayla 2 çocuk borçlanma hakkı 3’e çıkarıldı, Buna göre kadınlar 4 yıl yerine 6 yıl erken emekli olabileceklerdir. 5510 Sayılı Kanuna göre gelir ve aylık bağlanan kişilerin altı ay maaşlarını almamaları halinde gerçek durum tespiti için ödeme yapılmaması hükmünde yer alan altı aylık süre yeni kanunla on iki aya çıkarılmıştır.” diye konuştu.

Çakar, Bağ-Kur sigortalı olanların, mevcut prim borçları ile bu borçlarını yapılandırmaları halinde ödeyecekleri taksit tutarlarını, T.C. Kimlik numaraları ile www.sgk.gov. tr. internet adresindeki “E-SGK” bölümünden öğrenebileceklerini söyledi.

Tüp bebek masrafları SGK’dan

Tüp bebek ödemelerinde 3 denemeye kadar masrafların SGK tarafından karşılanacağını bildiren Çakar: “Yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacaktır. Harp ve vazife malullerinin kendileri ve eşlerinden tüp bebek tedavisinde katkı payı alınmayacaktır.”şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.