banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Mezar Taşları Nasıl Öldüklerini Anlatıyor?

Şanlıurfa’da mezarlıkları giren ziyaretçiler veya yol üstü mezar taşlarının üzerinde bulunan figürleri görenler dikkat kesiliyor.

Kentin eski kabristanı olan Bediüzzaman Mezarlığı’nda bulunan mezar taşlarında bu tip görseller bulmak mümkün.

Hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından taş ustalarını özenle çizdirilen figürler kişilerin ne şekil öldüğünü de anlatıyor.

Bazı mezar taşlarının üzerinde tabanca, araba, sigara, kalp gibi figürler bulunuyor.

Görenlerin dikkatini çeken figürler, kişilerin ölüm sebeplerini simgeliyor. Trafik kazasında ölenlerin mezar taşlarında olayın yaşandığı otobüs, kamyon ya da otomobilin figürü bulunurken, cinayet sonucu ölenlerin mezar taşlarında ise tabanca veya bıçak gibi figürler yer alıyor.

Kalp hastalığından ölenlerin mezar taşına kalp resminin çizildiği mezarlıkta, ölen kişinin vasiyeti ya da ailelerinin isteği üzerine kişinin hayatta iken sevdiği sigara, çay gibi ilginç figürler de mezar taşlarına yansıtılıyor.

Mezar taşları ise taş ustaları tarafından özel yaptırılıyor.

Taş ustası Celal Avcı, 20 yıla aşkın taş ustalığı yaptığını belirterek, mezar taşlarının üzerine çizilen figürlerin hayatını kaybedenlerin yakınlarının talebi üzerine yapıldığını söyledi.

Daha önceleri böyle taleplerin fazla olduğunu  aktaran Avcı, “Buradan 15-20 yıl öncesinden mezar taşı üzerine figürler çok çizdirilirdi. Şimdilerde eskiye oranla çok büyük bir talep yok. Ancak hala bazı kişiler yakınlarının sevdiği motifleri veya ölümüne sebep olan figürleri çizmemizi istiyor” dedi. RUHA AJANS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.