banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Şanlıurfaspor

İslam dünyasının tanınmış alimlerden Vehbe Zuhayli vefat etti

Özellikle Fıkıh ve Tefsir konularında yazdığı çok değerli eserleri ile İslam dünyasında yakından tanınan Suriyeli İslam âlimi Prof. Dr. Şeyh Vehbe Mustafa Zühayli geçtiğimiz Cumartesi günü, 83 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Şeyh Vehbe Zuhayli’nin Vefatı

İslam âleminde yazdığı eserleri ile tanınan Şeyh Zuhayli, doğup büyüdüğü Şam’da, Cumartesi günü, ailesi sabah namazına kalktığında Şeyhi yatağında hakkın rahmetine kavuşmuş olarak buldular. Şeyh Zühayli, Suriye’nin başkenti Şam’da toprağa verildi.

Prof. Dr. Şeyh Vehbe Mustafa Zühayli kimdir?

Prof. Dr. Şeyh Vehbe Mustafa Ez Zühayli Şam’ın kırsal kesiminde Kalamun beldesine bağlı Deyr Atiyye’de 1932’de dünyaya geldi. Prof. Dr. Zühayli takva sahibi bir aile çocuğu idi. Babası Mustafa Zuhayli Kur’an’ı Kerim’i genç yaşlarda ezberlemişti. Babası ticaret ve ziraat ile uğraşırdı.

İlkokulu Suriye’de Milat kentinde okudu. Buradaki eğitimini bitirdikten sonra 1946 yılında Şam şehrine yerleşerek, burada orta öğrenimi   ve liseyi okudu. Şam’da kaldığı 14 yıllık dönemde, Suriye’de resmi sayılan tek okul olan Şam’daki Şeriat Fakültesini  okuyarak  birincilik ile bitirdi.  Şam’daki eğitimini tamamladıktan sonra ilmine devam etmek için Mısır’a giderek, orada yüksek ilim tahsiline başladı. El-Ezher Üniversitesinde Şeriat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerini,  Ayn Şems Üniversitesi’nde ise Hukuk Fakültesini bitirdi.

Vehbe Zühayli başta Suud, Sudan gibi birçok Arap ülkelerindeki birçok üniversitede dersler ve seminerler vermiştir. Şeyh Zühayli sadece üniversitelerde dersler vermekle yetinmemiş, farklı radyo kanallarında yayınlanan, başta fıkıh olmak üzere birçok alanda dersleri ve ses kayıtları mevcuttur.

Prof. Dr. Şeyh Vehbe Mustafa Zühayli’nin eserleri

Dr. Şeyh Vehbe Mustafa Zühayli İslam âleminde fıkıh ve tefsir alanında tanınıyor olsa da, bir çok konuda kitapları vardır. Yaklaşık 47 ayrı eseri İslam alemine kazandıran şeyh Vehbe Zühayli’nin kitaplarını çoğunluğu  Türkçe ve İngilizceye tercüme edilmiştir. Bunlardan bazılarışunlardır:
-Tefsir ül Münir (16 cilt) - Tefsir el Veciz (4 cilt) - İslam Fıkhı ve Delilleri (11 cilt) - Veciz Usul ül Fıkıh ( Fıkıh metodolojisi) - Muasır İslam Fıkhı (8 cilt) - İslam Fıkıh Ansiklopedisi (16 cilt)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.