banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP PapeAlioune Ndıaye Kırgızistan milli takımı Kökünü Kurutma Operasyonu

Görme engellilere, gören göz veriliyor

Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından maliyeti 680 Bin TL olan “Gören Göz” cihaz dağıtımı gerçekleşti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliği ile gerçekleşen “ Gören Göz “ projesi cihaz dağıtım programının ikincisi gerçekleşti.
19 pilot il içerisinde yer alan Şanlıurfa’da “Gören Göz” cihaz dağıtımına devam ediyor. Toplamda 340 adet cihaz dağıtılacak. Bir ay önce 124 cihaz dağıtılmış bugün ise 100 adet dağıtılarak önümüzdeki süreçte ise 116 adet cihaz daha dağıtılacaktır. Her bir cihazın tanesi 2 Bin TL olup 340 adet cihazın maliyeti ise 680 Bin TL olduğu belirtildi.
Gören Göz cihazı ile; görme engelli vatandaşların hayata katılmalarının sağlanarak topluma entegre bir hayat sürebilmeleri amacı ile gören göz projesi hayata geçirilmektedir. Görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla gidebilmesi amacıyla donanım ve yazılımdan oluşan ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin yan uygulama aracılığıyla işlenmesiyle istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir cihaz olduğu belirtildi. Cihazın yönlendirme sırasında hastanelerin, bankaların, kamu binaları gibi önemli merkezlerin yakınlarında sesli uyarılar ile temel ihtiyaçlara herhangi bir yardımcı insana ihtiyaç duymadan ulaşımlarının sağlanması amaçlanmıştır.
Şanlıurfa’da 340 adet Gören Göz cihaz dağıtımının yapılacağını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol,”Amacımız kentimizde görme engelli olan vatandaşlarımızın gözlerine bir nebze olsa da yardımcı olabilmek, onların gitmek istedikleri noktaya ulaşılabilirlik projelerimiz kapsamında ulaşmalarını sağlamak, arkadaşları ile olan ilişkilerini daha üst seviyeye çıkartabilmek ve bir nebze olsun onların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Demirkol,Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ortaklaşa yürütmüş olduğu bu proje kapsamında görme engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak gören göz cihazı adı altında hem telefon hem de navigasyon özelliğine sahip olan cihazların dağıtımının ikinci etabını gerçekleştiriyoruz. Daha önce 19 ilde dağıtımı planlanan bu projeye kentimizde son dağıtıma dâhil edilmiştir. Toplamda 340 adet gören cihazımızı görme engelli vatandaşlarımızla buluşturacağız. İlk etapta 124 bugünde 100 tanesini dağıtmış bulunuyoruz. 340 sayısını buluncaya kadar tüm cihazlarını engelli kardeşlerimize ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Gören göz cihazının şuana kadar Türkiye genelinde 5 bin vatandaşa dağıtıldığını ifade eden Demirkol, “Dünyada ilk defa tasarlanan ve yerli Türk mühendisleri tarafından gerçekleşmiş olan uygulamadır. Şanlıurfa’nın tamamı navigasyon olarak buraya yüklenmiş pozisyonda ve görme engelli vatandaşlarımıza sesli ve dokunmatik ekran vasıtası ile gitmek istedikleri ulaşmak istedikleri noktaları çok rahatlıkla bulmalarına yardımcı olacak olan bir cihazdır” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.