banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

ENGELLİNİN İHTİYACINI KARŞILIYORLAR

Şanlıurfa’da, engelli çocuk sahibi kadınlar, Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği tarafından eğitilip, meslek sahibi oluyor. Açılan kurslar sayesinde, dezavantajlı kadınlar, engelli çocuklarının giyim ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, çalışıp aile bütçelerine katkıda bulunmak istiyor.
Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği Başkanı Bedih Satoğlu, “Engelli çocuğu olan ailelerimiz, yaklaşık 5 aylık bir süre içerisinde kurs düzenledik. Dezavantajlı kadınlar burada meslek sahibi olurken, günlük 20 lira da kazanıyor” dedi.
İş-Kur ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü’nün destekleriyle, desteğin girişimleri sonucu açılan kursta toplam 17 engelli ailesi, dikiş nakış kursu görerek, eğitim alıyor. Bir eğitici usta tarafından verilen eğitimde engelli annesi ve ablası eğitim görüyor.
ENGELLİSİNİN İHTİYACINI KARŞILIYORLAR
Kursta eğitim gören kadınlar, engelli çocukları için dikecekleri kıyafetleri kendileri dikiyor. Kursta öğrendiklerini, kendi evlerinde de uygulayan kadınlar, bu şekilde engelli çocuklarının kıyafet ihtiyacını karşılıyor.
Düzenlenen kursta eğitim alan dezavantajlı kadınlar, engelli çocukları için dikecekleri elbiseler için başka yere para vermeden, bu ihtiyacı kendileri karşıladığını söyledi. Kurstan memnun olduklarını belirten kadınlar, bu tür faaliyetlerin sürmesini istiyor.
SERTİFİKALARINI ALDIKTAN SONRA ÇALIŞABİLİRLER
Dernek Başkanı Satoğlu, kursa katılan kadınların kursu tamamladıktan sonra tekstil gibi fabrikalarda çalışabileceğini söyledi.
Açtıkları kursu İş-Kur ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlediklerini dile getiren Satoğlu, öte yandan destek veren Şanlıurfa valiliği ve diğer tüm kurumlara teşekkür ederek, dezavantajlı kadınlar için çalışmalarının süreceğini belirtti.
Kurs gören kadınların, istedikten sonra fabrikalarda çalışabileceğini belirten Satoğu, şunları kaydetti:
“Öncelikle bu kursu açmamıza katkı sağlayan Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Necdet Karasevda ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol’a teşekkür ederiz. Burada, 17 engelli ailemiz kurs görüyor. Dezavantajlı ailelerimize bu tür kursları düzenleyerek, onların meslek sahibi olmasını sağlıyoruz. Temmuz ayından başlayıp, 18 Kasım’da sona erecek olan yuvarlak makine örme kursu burada başladı.
17 tane engelli anne bu kursa devam ediyor. Onlar artık makineleri çok rahatlıkla kullanabiliyor. Kendi ihtiyaçlarını kendi evlerinde de giderebiliyor. Aynı zamanda burada kurs gören kadınlar, sanayide tekstil fabrikasında istihdam edilebiliyor.”
“KURS SAYESİNDE MESLEK SAHİBİ OLDUK”
Engelli çocuğuna bakmak için kursa gelerek eğitim gördüklerini belirten kadınlar da, kurstan memnun olduklarını ve kurs sayesinde engelli çocuklarının giyim ihtiyacını karşıladıklarını kaydetti.
Kursiyerlerden Medine Küçük, “Bu kurs bize çok iyi geldi. Daha önce hiç dikiş nakış bilmezdi. Şimdi bu kurs sayesinde engelli çocuğumun elbise ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bir tane engelli çocuğum var. İmkan olursa kurs sonrasında çalışmayı düşünüyorum” diye konuştu.
17 Kursiyer, gördükleri kurs sayesinde meslek sahibi olduklarını ve günlük olarak aldıkları 20 lira ile de çeşitli ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Kursiyerlere günlük verilen 20 lira, onların ihtiyaçlarını karşılaması için etken oluyor.
Kursun eğitimcisi Fatime Satoğlu da, kursiyerlerle çok iyi anlaştıklarını ve çok kısa sürede kadınların işi kavradığını belirtti. Kadın kursiyerlerin yanı sıra bir tane de erkek kursiyer bulunuyor.
Engelli çocuğu için kursa gelerek meslek kazanmaya çalıştığını belirten Arslan Erarkadaş, kurs sonrasında çalışarak çocuğuna ve ailesine bakmayı düşündüğünü belirtti. Kurs öncesinde bu işle alakasının olmadığını belirten Erarkadaş, “daha önce çalışmıyordum. Dikişle bir bağlantım yoktu. Şimdi dikişi öğrendim, kurstan sonra koşullar sağlanırsa bu işi sürdürmek istiyorum. Engelli çocuğum ve aileme bu şekilde bakmaya çalışacağım. Bize bu imkanı sağlayan tüm herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kursiyerlerin, kursta yaptıkları ürünler, Aile ve Sosyal Politikalar ve İş-Kur İl Müdürlüğüne gönderilerek ihtiyaç sahibi kişilere dağıtılıyor. Urfahaber24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.