banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Çocukların zekâ gelişimi için; her gün 2 bardak süt

Okulların açılmasıyla öğrenciler için yorucu bir dönem başlıyor. Uzmanlar çocukların bu yoğun dönemde zihinsel ve fiziksel gelişimleri için süt içmeleri gerektiğini söylüyor. Sütün beyin ve sinir hücreleri oluşumu için gerekli olduğunu vurgulayan uzmanlar, protein, kalsiyum, fosfor gibi besin öğeleri ile B2, B6, B12 ve A vitaminlerinin çoğunun sadece sütte olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, sütün zekâ gelişiminde de önemli rol oynadığının altını çiziyor.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Süt, başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemimiz için gerekli olan tüm besin öğelerini içermektedir. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde süt gerçek anlamda yaşamsal bir sıvıdır, çocuğun beyin gelişiminde ihtiyaç duyulan vitamin, iyot, çinko ve folik asit gibi vitamin ve mineraller sütün içinde bol miktarda bulunmaktadır” dedi.

Sütün içeriğinde yüzde 40’tan fazla besin öğesinin bulunduğunu söyleyen İnanç, aynı zamanda içindeki yüksek su miktarıyla sıvı almayı çocuklar için zevkli hale getirdiğini vurguladı.

İnanç, düzenli içilen iki bardak sağlıklı sütün çocukların günlük mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabildiğinin altını çizerken, “Sütün içerisinde bulunan yağ, çok zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel (mutlaka dışarıdan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir” dedi.

Kahvaltıda düzenli içilen sütle okul başarısının da yükseldiğine dikkat çeken İnanç, “Okul döneminde kahvaltıda süt içen çocukların bilişsel performansının daha iyi olduğu, sütün soyut düşünce, kavramlaştırma, genelleme ve problem çözme gibi zihinsel faaliyetlerine olumlu etki yaptığı görülmüştür” ifadelerine yer verdi.

Günde iki su bardağı içilen sütün, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi hızlandırdığını söyleyen İnanç, sütün öğrenme, kavrama işlevlerine de olumlu etki ettiğini, güvenli besin olması açısından ambalajlı sütlerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (Emrullah Araz-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.