banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Bu Mesaja Sakın İnanmayın!

Bu firmalara şikâyet başı 200 ile 500 TL arasında kesilen cezaların caydırıcı olmadığını belirten uzmanlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) SMS’leri denetleyen bir yapı oluşturması gerektiğini söylüyor.



Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile dolandırıcılık vakaları da bu durumdan etkilenerek farklı boyutlara ulaştı. Bazı firmaların yasal olmayan yollarla ele geçirdiği cep telefonu numaralarına kısa mesaj atarak birçok kişiyi dolandırdığı iddia ediliyor. ‘Kredi kartı ödemelerinden 200 TL hediye puan kazandınız. Bizi arayarak puanlarınızı aktifleştirin.’ şeklinde cep telefonlarına mesaj atan firmaların, geri dönüş yapan tüketicilere kampanya adı altında fahiş fiyatlarla elektronik ürün sattığı belirtiliyor. Bazı firmaların çağrı merkezi kurarak onlarca kişi çalıştırması ise işin geldiği boyutu gözler önüne seriyor.



Zaman'da yer alan habere göre; Cep telefonuna ‘200 TL kombara puanı kazandınız’ diye mesaj geldiğini belirten Cihan K. mağdur olduğunu söylüyor. Mesaj atan kişilerin kendisine 2 bin 300 TL değerinde ödül kazandığını söylediklerini aktaran Kılıç, “Bu meblağın yarısını benden yarısını da bankamdan tahsil edeceklerini söylediler. Kredi kartı bilgilerimi alarak bin 150 TL para çektiler. Bana gelen kargoda ise değeri 400 lira bile etmeyen ismi duyulmamış elektronik cihazlar vardı. Bankayı aradığımda kendilerinin böyle bir uygulamaları olmadığını öğrendim. Ürünleri 7 gün içinde iade etmek için aradığımda ise bana bahaneler uydurarak ürünleri iade almadılar.” ifadelerini kullandı.



Bir diğer mağdur Göksel G. ise 31 Temmuz 2013 tarihinde telefonuna ‘Kredi kartlarında kazandığınız kombara puanlar 200 TL’ye ulaştı.’ diye bir mesaj geldiğini kaydediyor. Göksel G. “Numarayı aradığımda T. isimli müşteri temsilcisi bana 200 TL kombara puanınız var, bunu ancak konuşma dakikası olarak verebiliyoruz.” dedi. “Bütün kredi bilgilerimi beni yanıltarak aldı ve hediye ürün göndereceklerini söyledi.” diyen Göksel G. bu yöntemle kredi kartından 980 lira çekildiğini söylüyor. Göksel G, “Benim bu ürünlere ihtiyacım yok. Kesinlikle paramı geri istiyorum.” sözleriyle şikayetini dile getiriyor.

Şikayetvar.com sitesinin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Develi SMS dolandırıcılıklarına karşı devletin hantal davranarak önlem alamadığını vurguluyor. Gelen mesajların GSM operatörleri üzerinden gönderildiğini hatırlatan Develi, “Yasalarda olan boşluklardan dolayı GSM operatörleri göz göre göre dolandırıcılık faaliyetlerine altyapı hazırlamak zorunda kalıyor. SMS dolandırıcılığını engellemek için BTK ve operatörler ortak hareket ederek mesajların içeriğini denetleyen bir kurul oluşturmalı. Mesajlar denetlenince dolandırıcılık vakalarının da önü kesilmiş olur.” diyor. Tüketici hakları hakem heyeti yetkilileri ise kendilerine SMS yoluyla dolandırıcılık yapıldığına dair birçok şikayet geldiğini belirtiyor. Piyasadaki bazı firmaların tüketicileri yanıltarak ürün satışı gerçekleştirdiklerini aktaran yetkililer, şikayet gelmesi halinde bu firmalara 200 ile 500 lira arasında ceza kestiklerini söylüyor. Yetkililer, uygulanan ceza tutarlarının, firmaların kazandığı paralar yanında çok küçük bir meblağ oluşturduğu için caydırıcı olmadığını savunuyor. Cep telefonuna gelen hediye, kampanya, indirim ibaresi bulunan mesajlara itimat edilmemesi gerektiğini ifade eden yetkililer, bu şekilde dolandırılan kişilerin tüketici hakem heyetine başvurarak şikayetçi olması gerektiğini belirtiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.