banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Balıklıgöl fizik tedaviden uyarı; Büroda çalışanlar dikkat! Egzersiz yapın

Modern yaşamın gereklerinden biri olan bilgisayarın başında geçirdiğimiz uzun saatler zaman içinde bize bel, boyun ve sırt ağrıları olarak geri dönüyor. Peki, biz ne yapıyoruz? Gündelik yaşamımızı olumsuz etkileyen bu şikâyetlerden kurtulmak için ağrı kesicilerden ya da çeşitli ilaçlardan medet umuyoruz. Ağrılar ancak dayanılmaz olmaya başladığında fizik tedavi uzmanlarına gidiyoruz yani son çare olarak...


            Bu anlamda bilgi almak için ziyaret ettiğimiz Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret ettik.

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü İbrahim KAYA bizlere merkezi tanıtırken şunları ifade etti:

http://balikligol.com/images/news/2211.jpg

            Merkezimiz Balıklıgöl Devlet Hastanesine bağlı bir hizmet birimidir. Hemşerilerimizin merkezimizde tedavi olabilmeleri için Balıklıgöl Devlet Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman hekimleri tarafından hastalıkları teşhis edildikten sonra Merkezimize sevk edildikleri takdirde Fizyoterapistlerin gözetiminde tedaviye alınmaktadırlar. Ayrıca Merkezimizde tedaviye alınan hastalar özel servis araçlarımızla alınıp tedavi bitiminde tekrar ücretsiz olarak bırakılmaktadırlar. Merkezimiz Dinamik ve güler yüzlü ekibiyle, son teknoloji ürünü tam donanımlı olan, modern cihazlarla günlük 550 ayaktan hasta alabilecek kapasitede, haftanın 6 günü hemşerilerimize hizmet vermektedir.

Daha sonra Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinden Fizyoterapist Özge AYKAÇ bu hastalıkları engellemenin veya oluşmuş hastalıkların tedavisi için alınabilecek bazı tedbirler ve iş yerinde de kolaylıkla yapılabilecek bazı egzersizler olduğunu söylüyor.

Özellikle uzun süreli ve yanlış pozisyonda bilgisayar kullanan ofis çalışanlarında en çok boyun, sırt, bel ağrıları, ellerde uyuşma, bazı kas guruplarında kısılma, zayıflama buna bağlı olarak da sedanter yaşamında beraberinde getirdiği olumsuzluklar görülmektedir.

Alınması gereken tedbirler olarak ergonominin desteklenmesi, kişiye uygun masa sandalye klavye düzeni, doğru tutuşlar, küçük eklemler ve kas gurupları yerine büyük eklemler ve kas guruplarının kullanılması gibi bazı uygulamalar sıralanabilir.

Fizyoterapist Özge AYKAÇ çalışma saatleri içerisinde uzun süre oturmak yerine çok kısa bir mola verilerek masa etrafında dik bir şekilde yürüyüp tekrar işe devam etmenin ve sandalyede oturarak da yapılacak bazı basit egzersizlerin meslek hastalıklarından korunma açısından çok yararlı olacağını söylüyor.     

http://balikligol.com/images/news/2210.jpg  

Ofiste yapılabilecek egzersizler için bazı örnekler şunlardır:

Boyun egzersizleri: Nefes alıp başı yana döndürüp tekrar nefes vererek nötral (karşıya bakar pozisyona) doğal pozisyona getirin. Başı nefes alıp yukarı kaldırıp, nefes vererek çene göğse değecekmiş gibi aşağı indirin. Başı saat yönünde ve aksi yönde başı omuzlara değecekmiş gibi döndürün. Bu hareket sırasında normal nefes alıp verin. Her hareketi 5 kez tekrarlayın.

Nefes egzersizleri: Ayakta veya rahat bir pozisyonda bir el karında diğer el göğüs üzerindeyken burundan yavaşça nefes alın. 4 saniye bekleyin. Ağızdan yavaş yavaş nefes verin. Hareketi 5 kez tekrar edin.

Omuzlar: Omuzları kulaklara yaklaştırır gibi yukarı kaldırın, 3 saniye bu şekilde bekleyin. Omuzları kendi ekseni etrafında arkaya ve aşağı doğru, daha sonra öne ve aşağı doğru döndürün. Otururken ellerinizi başın arkasında birleştirin, dirsekleri iyice geriye alın derin nefes alıp 30 saniye bekleyin. Nefes verin ve gevşeyin. Bu hareketleri 5 kez tekrarlayın.

Ayak egzersizleri: Otururken ayakları ayak bileklerinden kendi ekseni etrafında çevirin. Her yöne 5 kez tekrarlayın.

Ömer ASLAN / www.balikligol.com

http://balikligol.com/images/news/2209.jpg

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.