banner2

İçinden geçtiğimiz zor süreçte ve Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı iç savaşın bize yansımalarını her gün işliyoruz. Zulmün ve yanlışların ortadan kalkması için gücümüz nispetinde işlemeye devam edeceğiz.

 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 02.05.2013 tarihinde "Urfa Eşkili"sini patentini almak için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığına başvuruda bulunmuş.  30.11.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak "URFA EŞKİLİ"sinin patenti resmen Urfa'nın olmuştur.

 

Eşkili bu yemeklerden sayılıyor mu, sayılıyorsa Gastronomi saymış mı bilmiyorum. Ancak "eşkili"siz bir kış sofrası Şanlıurfa'da tam sofra sayılmaz.

 

Üzüm çeşitlerinden biri olan olgunlaşmış kara üzümden yapılan  “Eşkili” dediğimiz turşudan bahsetmek istiyorum.

 

Patent başvurusunda "Urfa Eşkilinin yapımında Şanlıurfanın sıcak ikliminde ve toprağında yetişen her tür üzüm (Azezi, Çiloreş, Tahannebi, Hatunparmağı, Hönüsü, Kabarcık, Horoz Karası, Sergi Karası, Tilgören, Sultani Çekirdeksiz, Oğlak Karası) kullanılmakla beraber özellikle oğlak karası siyah üzüm tercih edilmektedir. Oğlak Karası Siyah Üzüm (C. Sauvignon veya Cabernet Sauvignon); siyah renkli, yuvarlak taneli küçük irilikte, 2-3 çekirdek sayısı bulunan, kalın kabuklu ve tatlı aromalı, salkımı ise küçük taneli, uzun konik şekilli, seyrek ve dolgun sıklıkta olan bir üzüm çeşididir.

 

Urfa Eşkili yapılırken, eşkili suyuna acılık oranı fazla yakıcı olmayan tada sahip yerli yeşil biber yani Urfa yöresinde yetiştirilen “İnan 3363” biber çeşidi konulur" denilmiş.

 

Yıllar önce, bağlar, bahçeler revaçta iken, Urfalı kadınlar eşkili yapabildiği zamanlarda

atlara, eşeklere, develere yüklenen büyük sepetlerle kara üzüm evlere getirilir.

 

Üzümler saplarından ayrılır, yıkanır, adam boyundaki küplere doldurulur. Küplerin en üst bölümlerinde de üzümün sapları konur,  küplerin kapağı hava almayı sağlayacak ve toz girmesini önleyecek bir tülbentle kapatılır ve Zerzembe'de mayalanması için bekletilirdi.

 

Takriben 20 gün bekledikten sonra içine bir tutam tuz konularak (şaraba dönüşmemesi için ) 20 gün daha bekletilirdi. Bu suya belli miktarda iğneyle delinmiş, yeşil Urfa isot'u atılır. İşte bu elde edilen küplerle eşkili yapılırdı.Eşkilinin yapımından dağıtımına kadar belli ritüelleri vardır. Urfalılar için özeldir.Eşkili yapan eve eşkili için, eşkili istemek için gelen kimse boş çevrilmez mutlaka gelene ikram etmesi gerekir.

 

O zamanlar hemen hemen her Urfalının evinde, dağıtmak için eşkili bulunurdu. Şimdilerde az da olsa o geleneği sürdürenler var.

 

Vücuda şifalı, evlere bereket olan eşkiliyi sofranızdan eksik olmasın temennisiyle  Allaha emanet olun. 

 

İLGİLİSİNE

Dostluk mantar yemeği gibidir. Zehirli veya zehirsiz olup olmadığı ancak yendikten sonra belli olur. Uzakdoğu Atasözü

İŞTE 30 KASIM 2016 tarihli ilan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.