banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Şanlıurfaspor

Türkiye'de 2013'te bu yenilikler olacak!

Yaklaşık 2 milyon emeklinin intibak zammı bu ay maaşlarına yansıtılacak. Öğrenciler ise daha fazla burs almaya başlayacak, tüketicilerin hakları artacak. Hayatımızı değiştirecek bazı yasal düzenlemeler, yönetmelikler şöyle:

TÜRKİYE KİMLİK KARTI

İlk etapta 2 milyon kişiye çipli kimlik kartı verilecek. Türkiye genelinde 3 yılda çipli kimliği olmayan kalmayacak. Bu kartlar para çekmekten sağlık hizmeti almaya kadar bütün hizmetlerde kullanılabilecek. Sahtecilik, dolandırıcılık olaylarına karşı ehliyet ve ruhsatta plastik dönemi başlıyor.

TÜKETİCİ YASASI

Yeni Tüketici Yasası ile bankacılıktan konut ve kapıdan satışlara kadar düzenlemelere gidilecek. Tüketicinin hakları genişleyecek.

KAPIDAN SATIŞ BİTİYOR

Ayıplı mal ve hatalı ürün birbirinden ayrılıyor. Taksitli satışlarda, 7 günlük cayma hakkı veriliyor. Açık ayıpta 30 günlük ihbar süresi kaldırılıyor. Eser sözleşmeleri ayıplı hizmet kapsamına alınıyor. Kapıdan satış tamamen ortadan kaldırılacak.

KGS 'YE VEDA

Boğaz köprülerinden ve otoyollardan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ile geçiş sona ererken, yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) alıyor. KGS, 31 Ocak tarihinine kadar kullanılabilecek.

BURS VE KREDiLER ARTIYOR

Öğrencilerin aldığı burs ve krediler zamlanıyor. Yaklaşık 1 milyon 250 bin gence verilen burs ve krediler yükseltiliyor.

BES'TE DEVLET KATKISI

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) devlet katkısı başlıyor. Devlet, katkı paylarının yüzde 25'ini sigorta yaptıran adına yatıracak. Devletin koyduğu parayı alıp sistemden çıkabilmek için ise 3 yıl beklemek gerekiyor. Şirketlerce yapılan kesintiler yüzde 2'ye iniyor.

ÖZEL SAĞLIK HİZMETİNE TEŞVİK

Özel sağlık, hastalık sigortası yaptıranlar, ödedikleri primlerin bir kısmını gelir vergisinden düşebilecek. Özel sağlık sigortasındaki vergi avantajı yüzde 15'e çıkıyor.

E-REÇETE DÖNEMİ

Artık okunmayan el yazısı ile hazırlanan reçeteler tarih oluyor. Doktorlar, ilaç reçetelerini elektronik ortamda yazacak. Vatandaşlar ilaçlarını başvuru numarasıyla eczanelerden alacak.

HER SİTEYE DOKTOR

İş kazalarını azaltmak için binalara doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın yanı sıra kapıcılara da eğitim zorunluluğu geliyor. Apartman görevlilerine, temizlikte kullandığı deterjandan kazan dairesi bakımına kadar birçok dersin yer aldığı iş güvenliği eğitimi verilecek.

1 milyon 485 bin işletmenin tamamında işyeri hekimi zorunlu olacak. Buna uymayanlar, 5 bin lira ceza ödeyecek. Risk değerlendirmesine girmeyen işyeri, 4 bin 500 lira ceza verecek. Samanyolu Haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.