banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Radarı gören nevigasyon geliyor

Türkiye'de satılan navigasyon cihazlarına yüzde 70 oranında harita desteği sağlayan, Google'nin Türkiye haritalarını oluşturan bilişim şirketi Başarsoft şimdi de yollardaki tehlikeleri anlık olarak sürücünün cep telefonuna gönderecek bir uygulama geliştirdi. "Güvenli Sürüş Rehberi" ismi verilen yazılım cep telefonuna indirildiğinde trafikte güvenli yolculuk için ani olarak ortaya çıkan durumlar dahil olmak üzere her sıradışı durumu harita üzerinde gösteriyor. Yoğunluk bilgisi, yol çalışması, radar noktaları, kazalar, doğa olayları gibi o anda güzergahta var olan veya ortaya çıkan haller aynı anda kullanıcının cep telefonuna düşüyor. Kişi güzergahını kontrol etmeyi unutsa da uygulama 'tehlike' noktasına 400 metre yaklaştığında titreşimle sürücüyü uyarıyor. Fransa için geliştirilen benzeri bir yazılım kısa sürede 7 milyon kişi tarafından cep telefonuna indirilmişti. Üyelerin geri bildirimiyle beslenen uygulamanın Fransa versiyonunda sürücüler için ağır cezalar içeren alkol kontrol noktalarına kadar bütün yol bilgileri yer alıyor. Fransa'daki uygulamanın 6 milyonu ücretsiz, 1 milyonu ise ücretli kullanıcı. Ücretler ise 1 Euro gibi sembolik fiyatlar.  Başarsoft'un uygulaması da Google Play'dan ücretsiz olarak indirilmeye başladı ve ilk birkaç günde 15 bin kişi uygulamayı cep telefonuna yükledi. Ücretsiz versiyonda trafik yoğunluk bilgisi ve haritalar yer alırken ücretli uygulamada ise kullanıcıya sistemin tüm uygulamalarından faydalanma, uyarı alma ve ihbarda bulunma imkanı tanınıyor.

BAŞARSOFT GÜVENLİ SÜRÜŞ REHBERİ

Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Google, navigasyon cihazları için veya araç üzerinde yüklü gelen navigasyonlardaki Türkiye haritalarını oluşturduklarını ve bunların sürekli güncellemesini yaptıklarını, bu altyapının üzerine yeni bir yazılımla yoldaki her türlü durumun cep telefonunda anında görüleceği bir platform inşa ettiklerini söyledi. Küçükpehlivan'ın açıklamasına göre Başarsoft Güvenli Sürüş Rehberi, trafikte emniyetli bir yolculuk için gereken bütün bilgileri içeriyor. Türkiye'deki sistem Fransa örneğinde olduğu gibi uygulamayı cep telefonuna indirenlerin geri bildirimiyle beslenecek. Bir sürücü yolda bir kaza noktası bildiriminde bulunduğunda bu durumu güzergahın durumunu kontrol eden diğer uygulama sahipleri görebilecek. Aynı bildirim ne kadar çok sürücüden gelirse o kadar kesinlik ve doğruluk içeren bir gelişme olarak renklendirilecek.

İYİLİKSEVER NAVİGASYON

Aslında bu durumun 'iyiliksever' sürücüler tarafından trafik polisi kontrol noktasını karşı yönden gelen sürücülere sellektörle haber vermesinden temelde bir farkı yok. Fransa versiyonunda da sistemin en çok ilgi çeken yanı yol çalışması gibi önceden belli olan durumlar değil, trafik kazası, kontrol noktası, radar noktası, alkol denetim noktası gibi yeri ve zamanı önceden bilinmeyen gelişmeleri haber vermesi. Sürücü için güzergahında aniden ortaya çıkmış, kendisi için risk oluşturan durumları görmesi daha önemli. Sürücülerden gelen birden fazla ihbarla çalışacak sistem artık sadece polis kontrol noktası için sellektör çakılması halinden çıkıp yoldaki her türlü risk ve tehlike için kullanıcıların birbiriyle anlık haberleştiği bir sisteme dönüşüyor.

GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN

Türkiye'de araç takibi yapan hemen bütün şirketlere harita altyapısı sağlayan Başarsoft bu şekilde 300 bin araçtan gelen hız, yol durumu, yoğunluk gibi bilgilerini de kullanıcılarla paylaşacak. Başarsoft'un Güvenli Sürüş Rehberi uygulaması trafiği olumsuz etkileyen ve trafikte güvenliği tehlikeye sokan durumları harita üzerinde tam nokta bildirerek kullanıcıya gösteriyor. Ugulamanın içeriğinde trafik yoğunluk bilgisi, yoğunluğa göre varılacak yere en hızlı şekilde ulaşmayı sağlayan ve ne kadar sürede ulaşacağını gösteren rota tarifi, radar noktaları, kameralı kırmızı ışık noktaları, denetim noktaları, kazalar, kapalı ve açık yollar, yol çalışmaları yer alıyor.

POLİS RADARLARINI GÖSTEREN CİHAZ!

Tehlike noktalarını harita üzerinde göstermekle kalmayan uygulama trafikte seyir halinde iken tehlike noktasına, örneğin radar başlangıç noktasına 400 metre kala cihazda sesli ve titreşimli uyarı vererek, kullanıcının dikkatli olması gerektiğini bildirme özelliğine sahip. Kullanıcılar kaza, radar, denetim, EDS kamerasını gördüğünde uygulama üzerinden bunun bildirimini yapabiliyor. Radar noktası bildirimi için seyir halinde olmak şart. Trafikte seyir halinde iken bildirimde bulunmaya ayarlı sistem 20 kilometrenin altında bir hıza düşüldüğünde yaya moduna geçiyor. Kaza noktaları, radar noktaları, arızalı araç bildirimi, doğal felaket uyarısı uygulama üzerindeki bu seçenekleri gösteren simgeye tıklamakla gerçekleşiyor. Anlık değişen duruma uyum sağlamak için ve doğruluğu denetlemek için tüm uyarı seçenekleri için doğrula-kaldır seçeneği mevcut. Böylece yanlış ihbarlar elenirken doğru ihbarlar kesinlik derecesi artmış, kullanıcının da ne kadar güçlü bir ihbar olduğunu görebileceği şekilde ekrana yansıyor.

Başarsoft hakkında

1997 yılında Ankara'da bir emlak ofisinin arka odasında kurulan Başarsoft bugün digital haritaların Türkiye'deki en büyük ve güncel tedarikçisi konumunda. GSM operatörleri, Google, Ulaştırma Bakanlığı'nın görme engelliler için oluşturduğu gören göz projeleri ve araç üzerinde yüklü olarak gelen navigasyonun içindeki Türkiye haritaları Başarsoft'un ürünü. Türkiye'de satılan mobil navigasyon cihazlarının harita içeriği de yüzde 70 oranında Başarsoft ürünü. Çoğu beyaz yakalı 300'e yakın çalışanı bulunan Başarsoft başarısını yazılım gücünün yanısıra sahada sürekli veri toplayan ekiplerinden almakta. Böylece yollar, caddeler ve sokaklar üzerindeki tesisler ve hatta sitelerle canlanmakta, dile gelmekte, ihtiyaç olduğu anda cep telefonları vasıtasıyla kişinin avucunun içine girmekte. Ankara ve ODTÜ Teknokent'te iki şubesi daha bulunan Başarsoft kısa bir süre önce İstanbul Ataşehir'de inşa ettiği yeni binasına taşındı.

Kaynak: RotaHaber

Anahtar Kelimeler:
RadarNevigasyon
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.