banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Kesmetaş köyleri Taşlıdere

'PKK tek başına Kürt halkı değildir'

Kürt meselesinin çözümünde silahlı mücadeleyi reddedip federasyonu savunan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Sekreteri Mesud Tek, yasal olarak faaliyette bulunmak üzere 36 yıl aradan sonra Türkiye’ye döndü.

Basın mensupları ile bir araya gelen Tek, illegal olan partilerini legal alana çekmek için Türkiye’ye geldiklerini ifade etti.

Diyarbakır’a geldiğinden dolayı çok memnun olduğunu dile getiren Tek, “Diyarbakır’ı çok özledim, çalışmalarıma burada devam edeceğim. Bugünden itibaren partimizde yeni bir programa gidiyoruz. Arkadaşlarımla istişare edeceğiz. Her türlü önerilere de hazırız.” dedi.

Avrupa’dan da 40 arkadaşının geldiğini belirten Tek, “Biz hiçbir partinin alternatifi değiliz. Biz Kürdistan sisteminin alternatifiyiz. Partimiz çok kültürlü çok renkli ve çok sesli bir partidir. Milletimiz ve halkımız çok renkli ve kültürlüdür.” ifadelerini kullandı.

“PKK’nin dışında da Kürt örgütleri ve yurtsever kesimler vardır”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mesud Tek, çözüm sürecinde PKK’nin tek muhatap alınması ilgili yönelttiğimiz soruya şöyle cevap verdi: “Eğer çözüm sürecini PKK’nin silah bırakmasına bağlarsanız, muhatap PKK’dir. Çünkü silah onun elinde. Dolayısıyla silahsızlanma konusu, çatışmaların durdurulması konusunda muhatap PKK’dir. PKK bölgede bir kitleye sahip olabilir ama PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK’nin dışında da Kürt örgütleri ve yurtsever kesimler vardır. Bu yapıların da söyleyecek sözleri vardır. Bunlar dikkate alınmadan çözüm süreci diye bir şeyin olmayacağını düşünüyorum.”

Çatışmaların şehirlere taşınmasını da değerlendiren Tek, “Barış talepleri, bildiri ve yapılan açıklamalarla olmamalıdır. Bu pratikte de gösterilmelidir. 5-10 kişi de olsa barış adına alanlara inilmelidir. Barış böyle sağlanabilir.” diye konuştu.

Türkiye'de 1974 yılında Kemal Burkay tarafından kurulan, Kürt meselesinin çözümünde silahı ve şiddeti reddeden, federasyona dayanan bir çözümü savunan Kürdistan Sosyalist Partisi, 2014 yılında yaptığı kongresinde yasal siyaset için Türkiye'ye dönme kararı aldı. Bu karar üzerine 1980 yılının başında yurt dışına çıkan ve 12 Eylül 1980 askeri darbe nedeniyle bir daha dönemeyen partinin Genel Sekreteri Mesud Tek ve 40 kişilik partili grup, 36 yıl sonra Türkiye’ye döndü. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.