banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Körler İçin Özel OTO

Virginia Tech Üniversitesi'nden araştırmacılar ve ABD Ulusal Körler Federasyonu (NFB) bir araya gelerek, görme engellilerin araba kullanabilmesini sağlayacak bir teknoloji üzerinde çalışıyorlar.

2011 yılında ilk prototip aracı yola çıkarmayı planlayan araştırmacılar, etrafta olan biten her şeyi görsel olmayan yollarla sürücüye aktaracak bir arayüz geliştiriyorlar. (Görme engellilere umut olan buluş)

Geliştirilen sistem bir Ford Escape'e yerleştirilecek

ABD Savunma Bakanlığı'nın araştırma ve geliştirme birimi olan DARPA'nın 2007 yılında açtığı yarışmada üçüncülük kazanan Virginia Tech Üniversitesi, körler için geliştirdiği araç için bu yarışmada kullandığı teknoloji temel alıyor.

Virginia Tech araştırmacıları yarışmaya çevresindeki nesneleri tespit edip ona göre hareket edebilen sürücüsüz bir araç ile katılmışlardı.

Ocak 2011'de meşhur Daytona pistine çıkacak olan prototip aracın, sürücüye çevredeki durumu titreşimli bir yelek aracılığıyla aktaracağı belirtiliyor.

Hatırlayacağınız üzere, şarkıcı Metin Şentürk geçtiğimiz aylarda 303 km/saat hızla, dünyanın en hızlı görme engelli sürücüsü olma rekorunu kırmıştı.

:: Bu proje başarılı olursa, görme engelli insanların trafiğe çıkmasına izin verilebilir mi?

Yazan: Emre Demiray

SDN - http://shiftdelete.net

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.