banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP ak parti

İran-Türkiye İş Forumu değerlendirme toplantısı yapıldı

Van Valiliği, DAKA stratejik partnerliğinde, IPIS ile TASAM ev sahipliğinde 26-27 Aralık 2015 tarihlerinde Tahran’da gerçekleştirilen forum sonrası bir araya gelen Vanlı STK’lar forumla ilgili değerlendirmelerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Van TSO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ve basın mensupları katıldı.

Van Valiliği ve TASAM İşbirliği ilki geçen sene Van’da gerçekleştirilen Forumun ikincisi bu yıl Tahran’da gerçekleşti.

Gerçekleştirilen forumun son derece önemli olduğunu ifade eden DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, “26-27 Aralık tarihlerinde bu forumu gerçekleştirdik. İki günlük bir forumdu bu. Eş zamanlı farklı oturumlar gerçekleştirildi. Genel ve özel oturumlar vardı. Özel oturumlarda Bölgesel işbirliği ile ilgili konular masaya yatırıldı. Genel oturumlarda ise Türkiye İran ilişkileri, İran’ın ambargodan çıkışı ile ortaya çıkan yeni fırsatlar, finansal, ekonomik ilişkilerde sektörel bir derinleşmeye nasıl gidileceği gibi konular taraflar arasında müzakere edildi.” dedi.

Forumda Van heyetinin yoğunluklu olarak bulunmasının ayrıcalığını yaşadıklarını aktaran Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Heyetin çoğunluğunu Van oluşturuyordu. Burada özellikle Van’ın İran’la olan ilişkilerini doğru kurgulamak gerekir. İran’ın bu alanda yapması gereken faaliyetleri ve Türkiye’nin zayıf kaldığı konularda görüşlerimizi ifade etme fırsatı bulduk. Oldukça şeffaf ve katılımcı bir forum oldu. Belki de zamanlama açısından en doğru zamanlardan biriydi.” şeklinde konuştu.

“Türkiye-İran inşaat sektöründe de işbirliği yapmalı”

İki ülke arasında birçok alanda işbirliği yapılabileceğine de değinen Takva, bu alanlardan birinin de inşaat sektörü olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin inşaat sektöründe önemli bir ülke olduğunu aynı zamanda İran’ın ihtiyaç duyduğu sektördeki deneyimini alternatif olarak sağlayabileceği tartışıldı. Bu önemli bir konu bununla beraber yine Türkiye’deki imalat sanayinin geldiği ileri teknoloji ürün sekmeni, İran’ın enerji sektörüne alternatif bir potansiyel olarak Türkiye’nin ön plana çıkması gerekir.” diye konuştu.

Forumda 10 oturum gerçekleştirildiğini belirten Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ise izlenimlerini şu şekilde aktardı:

“Biz daha çok forumda finansal ve ekonomik sektöründeki fırsatlar için uluslararası ve bölgesel koşulların oluşturulması noktasında Van’ın önemini ön plana çıkarmaya çalıştık.”

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise konuşmasında bu yıl ikincisi yapılan forumdan sonuç alınması durumunda bunun bir milat olabileceğini ifade ederek, bundan sonrası için çalışılması gerektiğini aktardı.

Toplantı verilen kahvaltı ve basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasıyla son buldu. (Murat Dalgın- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.