banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Göktürk 1 İsraile Engeline Takılıyor

İddialara göre Göktürk-1 İsrail engeline takıldığı için hala fırlatılamadı. Türkiye 2013 yılına uzay çalışmalarında önemli bir adım atarak girdi. İlk keşif uydumuz Göktürk-2 Aralık ayında Çin'den uzaya fırlatılarak önemli bir milli başarıya imza atıldı.

Ancak fırlatılan uydunun adı Göktürk-2'ydi. Akıllara "Göktürk-2 diye bir uydu varsa bunun birincisine yani Göktürk-1'e ne oldu" sorusu geldi.

Göktürk-1 ile ilgili ilginç iddialar var. İddia o ki coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat maksatlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak Göktürk-1 ile ilgili Paris-Ankara-Telaviv hattında adeta soğuk savaş yaşanıyor.

Türkiye Göktürk-1 için Fransız bir firmayla anlaştı. Ancak Göktürk-1'in görüntü almasını sağlayan elektrooptik kamera sistemlerindeki bazı kritik parçaları Fransız Thales firmasına satan İsrail, bunun karşılığında uydunun kendi topraklarının üzerine geldiğinde 'kör' olmasını şart koştu.   

Bu istihbaratı alan Türkiye, Fransa'dan, uydu fırlatılmadan önce istenilen her yerden görüntü alınabileceğinin ispatlanmasını istedi. Firma önce bu teklifi reddetti; ancak Türk bürokratlar bu garantiyi almadan para ödenmeyeceğini söyleyince şirket yumuşadı.

Yine savunma bürokratları, uydunun tecrübeli ve dünyaca tanınmış bir şirket tarafından uzaya fırlatılmasını istedi. Fransa tarafı ise, işi daha ucuza mal etmek için tecrübesiz bir şirketle çalışmakta ısrar ediyor. Göktürk-1'in daha önce öngörülen takvime göre 2013'ün sonunda uzaya fırlatılması planlanıyordu.   

KAYNAK: SAMANYOLUHABAER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.