banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

FOLYO SANATI'NA BÜYÜK İLGİ


Ceylanpınar ilçesinde, uzman sünnetçiliğinin yanı sıra alüminyum folyo üzerine yapmış olduğu çalışmalar ilçe halkının yoğun ilgisini çekiyor. Alüminyum folyo üzerinde yaklaşık 12 yıldır çalışmalar yaptığını belirten Feraç Baş, "12 yıl İstanbul seyahatimde misafir olduğum bir iş yerinde alüminyum folyo üzerinde çeşitli çalışmalar yapan insanları görünce, beni alüminyum folyo sanatı merakı sardı. Alüminyum folyo üzerinde yapmış olduğum çalışmalar bazen 2 veya 3 günümü alıyor. İşten boşta kalan zamanımı alüminyum folyo üzerine çalışmalar yapıyorum. Çeşitli aşamalardan sonra tamamladığım sanat eserlerini İstanbul'da turistlerin uğrak yeri olan Kapalı Çarşı esnafına satıyorum. İŞ-KUR veya Ceylanpınar Kaymakamlığı bana destek verirse bu mesleğimi birçok işsiz gençlere öğretebilirim" dedi.
Metal işlemeciliği, folyo levhaların üzerine çizilen desenlerin, sanatçının yada ustanın yaptığı yorum ile birleşerek birer sanat harikasıdır.

FOLYO NEDİR?

1990`lı yıllarda hayatımıza giren folyo, zamanla tanınmış ve her geçen gün biraz daha gelişerek, geleneksel el sanatları içinde kendine bir yer edinmeyi başarmıştır.Yıllar ile birlikte kendini geliştirmiş ve zenginleşmeye devam etmiştir.

Folyo, çok farklı alanlarda ve eşyalar üzerindeki süslemelerde işlemenin zenginliğini kullanarak ona belli bir değer katmıştır.

Osmanlı sanatlarında olduğu gibi metal işlemeciliği çok zorlu emek isteyen, geri dönüşü ve tekrarı olmayan çok zevkli bir el sanatıdır. Bu sanatın uygulamaları yapılırken çok farklı metaller kullanılabilir. Bunlar bakır, gümüş, altın, pirinç ve alüminyum olabilir. Eskiden usta-çırak yöntemiyle öğrenilen metal işlemeciliği artık üniversitelerde öğretilmeye başlanmıştır.

Metal işlemeciliği, yaprak, folyo levhaların üzerine çizilen desenlerin, sanatçının ya da ustanın yaptığı yorum ile birleşerek birer sanat harikası olabilmektedir. Sanatçı hayal dünyasında hissettiği yorumlar ile tabiattaki canlı örneklerin yorumlarını birleştirerek farklı bir sentez oluşturur. Bu da çalışmaları üzerinde hissedilebilir ve görülebilir güzelliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Sanatçı deseni her yorumladığında, farklı bakış açıları ile ona başka bir mana kazandırmaktadır.

Geleneksel el sanatları içerisinde özel bir yere sahip olan metal işlemeciliği, Türk kültüründeki süsleme anlayışının, güzellik, estetik ve zerafetin bir simgesi olmuştur.

İlk yıllarda sadece tablo yapmak anlamında kullanılan folyo çalışmaları, artık ev dekorasyonundan kişisel eşyalara kadar bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Folyo tekniği ile faklı uygulamalar yaparak kendimize ve sevdiklerimize çok güzel dekoratif eşyalar üretebiliriz. Folyo ile metallerin ışıltısı ve  canlı renklerinin sıcaklığını günümüzde yaşatabiliriz. Onlara her zaman hak ettiği değeri kazandırmaya devam etmeliyiz…

Folyo çalışmalarıyla kendinizi sonsuz mutluluğun içinde bulabilirsiniz...

Hazırlayan: İSMEK usta öğreticisi Feride METE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.