banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

FLAŞ!!! Baz istasyonları kanser yapmıyormuş


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, bugüne kadar cep telefonlarının, baz istasyonlarının kanser riskine yol açtığına ilişkin bilimsel bulgu bulunmadığını belirterek, Dünyada hangi sistem kullanılıyorsa, Türkiyede de aynı sistem kullanılıyor. Böyle olunca, Türkiyedeki abartılı tepkiyi anlamakta zorlanıyorum dedi.

Acarer, yaptığı açıklamada, birçok kişinin cep telefonları konusunda olumsuz şeyler söyleyerek gündem oluşturmaya çalıştığını dile getirdi.

Interphone Çalışma Grubunun mayıs ayında cep telefonları ile ilgili açıkladığı 10 yıllık çalışmanın sonuç raporunda baz istasyonlarının beyin kanserine veya herhangi bir tür kansere yol açtığına ve günde 30 dakikadan fazla cep telefonu kullanmanın kanser riskini artırdığına dair bulgu yer almadığına değinen Acarer, bugüne kadar cep telefonlarının, baz istasyonlarının kanser riskine yol açtığına ilişkin bilimsel bulgu bulunmadığını kaydetti.
Acarer, Bu nedenle, belli konumdaki kişilerin yapacakları açıklamalarda bu tür infial meydana getirecek ifadelerden kaçınmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum dedi.

Bulgu yok, ancak risk var şeklinde açıklamalar yapıldığına işaret eden Acarer, Bulunduğumuz sosyal çevrede pek çok şey riskli. Kullandığımız araba da kaza riski taşıyabilir. Kaza riskimiz var diye arabayı kullanmayacak mıyız? Kaldı ki, kesin kaza yapacak diye bir şey de yok diye konuştu.

Acarer, şu görüşleri dile getirdi:
Niçin Türkiyede bu tartışmalar oluyor da dünyadaki diğer ülkelerde olmuyor? Bu soruyu herkesin sorması lazım. Dünyada hangi sistem kullanılıyorsa, Türkiyede de aynı sistem kullanılıyor. Zaten, baz istasyonlarını, cep telefonlarını üreten birkaç tane firma var. Böyle olunca, Türkiyedeki abartılı tepkiyi anlamakta zorlanıyorum. Kaldı ki Türkiyedeki baz istasyonları yoğunluğu, Avrupa ülkelerine göre çok daha az, sınır değerleri de Avrupanın dörtte biri, yani dört kat daha güvenli.

Türkiyede cep telefonları kullanılmaya 1994 yılında başladı. Dünyada da hemen hemen aynı tarihlerde başladı. 16 yıldır, belki hatta bir süre daha öncesinden beri bu tetkik ediliyor. Bir araştırma için 16 yıl az değil. Şu ana kadar da, en ufak bir bulgu çıkmadı.

Yeni baz istasyonu kurulması dışında, baz istasyonunun anteninin yönünün değişmesi veya sektör ilavesi yapılmasının da onaya tabi olduğunu kaydeden Acarer, Bizim görevlerimizden bir tanesi bunları denetlemek, uygunsa sertifika vermek, uygun olmayanları söktürmek. Bizim söylediklerimizin dikkate alınması gerek, çünkü bizim ticari amacımız yok. Bilimsel gerçekleri de söylemek zorundayız. Bilimsel gerçek; bu sistemler tüm dünyada kullanılıyor. Neden bizde bu kadar agresif tepkiler var, bunu anlamakta zorlanıyorum dedi.

-BAZ İSTASYONUNUN UZAKTA OLMASI OLUMLU BİR DURUM DEĞİL-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Üyesi Galip Zerey de cep telefonlarının çalışma sisteminin baz istasyonuyla olduğunu ve baz istasyonunun her halükarda olması gerektiğini hatırlatarak, bu durumun dünyada da böyle olduğunu, Türkiyenin diğer ülkelerden farklı olmadığını söyledi.

Zerey, Bizim avantajlı durumumuz; Avrupanın ve dünyanın diğer ülkelerinin kabul ettiği değerlerden biz 4 kat daha güvenli değerleri kabul ettik Türkiyede dedi.
Cep telefonu dışında, saç kurutma makinesi, tıraş makinesi, mikrodalga fırın gibi elektronik cihazların da elektromanyetik dalga yaydığına değinen Zerey, teknolojideki gelişmeler dolayısıyla bu tür cihazların, özellikle cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların değerlerinde olumlu yönde düşme olduğunu kaydetti.
Zerey, baz istasyonundan uzakta olmanın olumlu bir durum olmadığını, Baz istasyonu uzakta olduğunda cep telefonu daha fazla, güçlü sinyal vermeye gayret ediyor. Baz istasyonunun yakında olması, aslında o cep telefonunun daha az elektromanyetik dalga yayarak çalışmasını sağlıyor şeklinde açıkladı.

Baz istasyonunun yakın çevresiyle ilgili bazı ölçüm değerleri bulunduğunu anlatan Zerey, Baz istasyonu bir yere kurulduğunda onun 30 metre civarında yerleşim, okul var mı, bunlar ölçülüyor. Bunlara göre baz istasyonuna kullanım izni veya sertifika denilen belgeler veriliyor şeklinde konuştu.
Zerey, bütün baz istasyonlarının BTK tarafından test edildiğini ve tek tek ziyaret edildiğini, ölçüm değerlerinin alınarak, sertifika verildiğini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.