banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar, fakültelerinin, medreselerle birlikte Batman’ın çehresini değiştireceğini söyleyerek, bu beldeleri tekrar İslami izzete kavuşturacaklarını belirtti.

Bu yıl Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünde açılan ve 141 öğrencisi olan İslami İlimler Fakültesi hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar, fakülte ile ilgili hedef ve projelerini anlattı.

“Pek çok dünyada fakülte olabilir ama bir fakültenin adının İslami İlimler olması hem dünya, hem ahret için olumlu anlamda bir izzettir” diyen Aşkar, “Gerek devletin ve gerekse Batmanlıların desteğiyle Batman’da bu fakültemizi açtık. Şu anda kız ve erkek 141 tane öğrencimiz var. Türkiye’nin neredeyse tüm illerinden bu fakülteye teveccüh var. Bu bizi son derece sevindirmiştir. Bu fakülteyi güzel yere taşımak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fakültelerine, Mısır’dan Arap Dili ve Edebiyatından bir Doçent ile 2 kadın öğretim görevlisini getireceklerini söyleyen Aşkar, kız ve erkek sınıflarının ayrı olacağını kaydetti. Fakültede Arapça, akaid, hadis, İslam tarihi gibi derslerin verileceğini belirten Aşkar, öğretim görevlisi kadrolarının tam olduğunu dile getirdi.

“Medreselerin ilim bayrağını el ele verip beraber götüreceğiz”

Çalışmalarını medreselerle birlikte yürüteceklerini vurgulayan Aşkar, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bölgedeki medreselerle bizler kol kolayız. Bizler bilgilerimizi, bölgenin bin yıllık medrese geleneğinin üzerine koyacağız. Medreselerin bin yıllık getirdikleri ilim bayrağını bundan sonra el ele verip beraber götüreceğiz. Batman’da her ay hayırseverlerimizden öğrencilerimize 150 kitap alıyoruz. Öğrencilerimize; 1’inci sınıfta öğretmen, 2’nci sınıfta müftü, 3’üncü sınıfta diyanet işleri başkanı ve 4’üncü sınıfta da Şeyhülislam olarak mezun olacaksınız, diyorum. Şu anda 2’nci aydayız ve üniversitemizin camiinde geçen hafta bir öğrencimiz namaz kıldırıp hutbe okudu. Bu herkesçe takdir topladı.”

“İslam’ın izzetini bu beldelerde tekrar yaşatmalıyız”

Bölgenin barışı ve huzurunun sağlanabilmesinin yegâne şartının İslam olduğunu dile getiren Aşkar, “Bunun üretim yeri de İslami İlimler Fakültesi ve medreselerdir. İleriki zamanda İslami İlimler Fakültesinin bir şehri nasıl dönüştürdüğünü, yapılandırdığını ve inşa ettiğini göreceğiz. Batman’ın sokakları da değişecek. Zaten güzel bir toprak var, bin seneden beri medreseler var. Peygamberimizin vefatından 7 sene sonra Cizre, Silvan ve Diyarbakır bölgelerine Ulu Camiler yapılmış ve İslam bu topraklara gelmiştir. Onun için tekrar bölgenin bu yönü ön plana çıkarılmalı, bu insanların İslam’a girmede öncü olduğu atalarının, dedelerinin bu izzetini yaşatmalıyız. Çok sayıda medrese ehlinin bulunduğu bir topraktayız. İslami İlimlerin gelişmesi için çok uygun bir ortam, biz bunu değerlendireceğiz.” diye konuştu.

“Artık medreseler bu devletin, bu milletin öksüzü, yetimi olmasın”

“Bizler devletle medrese arasında bir köprü olacağız” diyen Aşkar, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Bölgede medreselerin sıkıntılarını aktaracağız. Bize bir görev düşerse, Allah nasip ederse medreseleri toplayacağım, İslami ilimler olarak onlara lokomotiflik yapacağız, eksikleri gidereceğiz. Sadece cemaatlere bu işi bırakmamak gerekir. Bu insanlar zaten bin yıldır bu işi getirdi. Kültür Bakanlığı tarafından kiliselere yardım aktaran devlet, biraz da bizim medreselere destek versin. Onun için bizim bunu söylemeye hakkımız ve cesaretimiz var. Artık medreseler bu devletin, bu milletin öksüzü, yetimi olmasın. Artık bu izzetsizliği yaşatmayalım. Cemevlerine yapılan yardımlara bir şey demiyoruz ama kimse bizi de üvey evlat gibi görmesin. Bundan sonra İslami ilimlerin hamisi olduğum kadar bölgede medreselerin hamisi ve savunucusuyum.” (M. Fatih Akgül- İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.