banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Facebook'ta paylaşımlara dikkat

 

Facebook sayfanızda paylaştığınız bilgilerle nasıl şirket kurulabilir?

           

            Sosyal paylaşım sitelerinin en gözdesi malumunuz Facebook. Öyle ki birçok kişi facebook sayfasında kişisel bilgilerini ve fotoğraflarını hiç çekinmeden paylaşmakta. Bu nedenle artık sanal dolandırıcıların kurban havuzu haline gelmeye başladı. Sanal dolandırıcıların facebook’ta paylaşılan bu bilgilerle neler yapabileceğini sizin için araştırdık. Bilişim güvenliği alanında birçok uzman yetiştirmiş olan Cyber-Warrior.Org sitesinden bir yetkili ile yaptığımız görüşme sonrası facebook gibi sosyal paylaşım ağı kullanıcılarının ne kadar dikkatli olması gerektiğini bir kez daha gördük. Cyber-Warrior.Org yetkilisinin, facebook’taki profil bilgileriyle neler yapılabilir sorumuza verdiği cevap oldukça ilginç:

           

            “Gelişen bilişim teknolojilerine bağlı olarak internet kullanımı ve kullanım alanları da gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlamıştır. 90’lı yılların ortalarında çevirmeli bağlantı ile erişim sağlanır iken artık süper hızda internet erişimi sağlanabilmektedir. İnternet, erişim hızı artarken aynı hızla günlük hayatımıza da girmeye başlamış ve bugün internet birçok kişinin vazgeçilmezi oldu.

            Yapılan son araştırmalar ülkemizde internet kullanıcı sayısı 24 milyona ulaşmış ve bunların %80 her gün interneti kullanmakta olduğunu ortaya koymuştur. İnternet kullanımının artması birçok sektörün bu alana yönelmesine neden olmuştur. Kamu hizmetleri, bankacılık, sağlık, eğitim, medya dahil birçok sektör online olarak kişilere ulaştırılmaktadır. Sosyal ağlardan tutunda üniversite eğitimi verilmesine kadar neredeyse her alanda internet bir araç haline gelmiştir. Bu durum hayatımızı oldukça kolaylaştırmış ve internetin nimetlerinden faydalananların sayısının her geçen gün artmasını sağlamıştır.

            İnternetin en çok kullanıldığı alan ise hiç tartışılmaz sosyal ağlardır. Facebook, twitter gibi sosyal ağlarda artık milyonlarca kişinin sayfası bulunuyor. Birçok kişi sayfalarında kendilerine ait kişisel bilgi ve fotoğrafları paylaşmaktan çekinmiyor.  Sayfalarında ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, okuduğu okul, cep telefonu numarası, baba-anne adı gibi bilgilerini paylaşmaktalar. Sanal dolandırıcılar bu bilgilere hiçbir gizlilik ayar yapılmamış profillerden doğrudan ya da gizlilik ayarı yapılmış olsa bile profilleri çeşitli yollarla hackleyerek ele geçirebiliyorlar.

            Bu bilgilerle neler yapılabileceğine gelince günlük haberlerde karşılaştığımız gibi sahte kredi kartı üretiminde kullanılabileceği gibi banka hesaplarınızı da boşaltabilirler. Başkalarının hesaplarını ele geçirmek için kullanılabilir ve farkında olmadan sizde sanal dolandırıcılığın bir parçası olabilirsiniz.

            İşin ulaşabileceği en uç noktayı tanımlamak biraz zor bu yüzden size yaptığım araştırmalardan ulaştığım en ilginç ve ciddi sonuçları olacak bir durumu anlatayım. Ancak yöntemin kullanılmaması için ve bazı yasal nedenlerden dolayı ülke ismi veremeyeceğim.

            Bazı ülkelerde banka hesabı için sadece pasaport yeterlidir. Banka hesabı açmak için pasaporta ihtiyacınız olacaktır. Bildiğiniz üzere birçok ülke pasaportunda ülkemiz dahil Ad, soyad, doğum yeri, tarihi uyruğu bilgisi dışında başka kişisel bir bilgiye ihtiyaç duyulmaz. Günümüz teknolojisinde sahte bir pasaport yapmak çok da zor değil. Pasaport ve banka hesabı işini hallettikten sonra sıra şirket kurma işine geldi.

            Sakın şirket kurmak zor sanmayın ülkemizde zor olabilir ama bazı ülkelerde Offshore amaçlı bir şirket, aracı kurumlar ile internet üzerinden 2 gün içinde yapılabilmekte. Ayrıca bir belgede istenilmemektedir. Tek yapmanız gereken internet üzerinden bilgileri doldurup şirketin adını, yönetici adı ve adresini bildirmek ve yaklaşık £1200 ödeminiz yeterlidir. Hatta şirketi o ülkede yönetecek kişileri size aracı kuruluşlar belli bir ücret karşılığı sağlamaktadır. Aynı zaman bu aracı firma size bir visa electron kartta sağlamaktadır. Para transferi için zaten daha önceden hesabı açılan hesaplar kullanılacağı için bu konuda sorunda yaşanmayacaktır.

            Gerçekte var olan bir şirket kullanılarak yapılacak dolandırıcılığın nereye varabileceğini siz düşünün artık.

            Sonuç olarak sıradan bir facebook kullanıcısı iken bir bakmışsınız adınıza banka hesapları açılmış şirket kurulmuş, başkaları dolandırılmaya başlanmış.

            Basit bir facebook kullanıcısı iken nelerle karşı karşıya kalabileceğinizi gördünüz. Bu nedenle internetten faydalanırken kişisel güvenliğinizi her zaman ön planda tutmanız gerekir.”

 

HABER -  MUSTAFA AK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.