banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Cepte ücretsiz mesaj çekme dönemi

İspanya'nın en büyük 3 mobil operatörü Movistar, Orange ve Vodafone, WhatsApp başta olmak üzere Viber, Tango ve Skype gibi ücretsiz mesajlaşma uygulamalarıyla rekabet edebilmek için işbirliğine gitti. Anlaşma 2013'te tüm Avrupa'ya yayılacak.
 
Zenginleştirilmiş iletişim seçenekleri sunan Joyn hizmetini hayat geçiren 3 GSM operatörü, ücretsiz mesajlaşmanın yanısıra gelişmiş sesli arama özellikleri, resim ve video paylaşımı ve bazı acil durumlar için ücretsiz çağrı hizmeti de verecek.
 
İspanya bu işbirliğiyle, operatörler arası zenginleştirilmiş iletişim hizmeti sunulan ilk ülke olurken, ilk olarak Android platformu için çıkarılan Joyn hizmetinin yakında iPhone uygulamsı da gelecek. Joyn yüklü olarak cihaz satışına ise 2013 yılı başında başlanması planlanıyor.
 
2013'TE AVRUPA'YA YAYILACAK
Hem mobil şebekede hem de kablosuz (Wi-Fi) ağa bağlıyken çalışan ve operatörler arası kullanılabilen Joyn hizmetinin bu yıl bitmeden Almanya'da ve 2013 yılının başından itibaren de diğer Avrupa ülkelerinde hayata geçmesi bekleniyor. Ücretli SMS sayısının bu yıl yüzde 20 geriledeiği İspanya'da, iletişim alanında imza atılan bu ilkte, ülkedeki ekonomik kriz belirleyici oldu.
 
Tenerife'teki yerel yönetim çalışanları bile cep telefonu faturaları azaltmak için ücretli SMS'lere alternatif olarak hızla yaygınlaşan WhatsApp benzeri uygulamalara yöneldi. Hatta WhatsApp, çoğu ülkede olduğu gibi İspanya'da da en çok indirilen akıllı telefon uygulaması oldu.
 
23 MİLYAR DOLARDAN ETTİ
Dünya çapındaki GSM operatörlerinin bu yıl akıllı telefonlarda yer alan internet üzerinden ücretsiz mesajlaşma uygulamaları nedeniyle 23 milyar dolar gelirden olmaları bekleniyor. Teknolojik araştırma şirketi Ovum'un tespitlerine göre WhatsApp ve benzeri bu uygulamalar nedeniyle GSM operatörlerinin gelir kaybı, 2016 yılında 54 milyar dolara çıkacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.