banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Cep'te gizlilik ayarı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, cep telefonu numaralarının “Acil Yardım Çağrıları”nda gizlenemeyeceğine karar verdi.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan “Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi Ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, “Numaranın gizlenmesi” ile ilgili uygulama da, “Arayan numaranın gizlenmesi imkanı, acil yardım çağrıları için geçerli değildir” düzenlemesi getirilerek; yangın, sağlık, doğal afetler ve güvenlik gibi acil durumlarla ilgili olarak itfaiye, polis, jandarma, sağlık ve benzeri kuruluşlara yardım talebiyle yapılan çağrılarda, işletmecilere arayan cep telefonu numaralarını gösterme yükümlülüğü verdi.

NORMAL ARAMALARDA NUMARALAR GİZLENEBİLECEK

Yönetmenlikte, “ İşletmeci, arayan numaranın görünmesine imkan sağladığı durumlarda; arayan kullanıcıya her bir arama için basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak numarasını gizleme imkanı sağlamakla, Aranan aboneye basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak, gelen aramalarda arayan numaranın gösterilmesini engelleme imkanı sağlamakla ve arayan kişinin numarasını gizlemesi halinde, aranan abonenin/kullanıcının isteğine bağlı ve ücretsiz olarak, gelen aramaların abone/kullanıcı tarafından reddedilmesine imkan sağlamakla” ilgili yükümlülükler verdi.

Yönetmenlikteki bazı maddeler şu şekilde, “ Haberleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren işletmeciler tarafından bir yıl süre ile saklanır. Soruşturma, inceleme, denetleme veya uzlaşmazlığa konu olan kişisel veriler, ilgili süreç tamamlanıncaya kadar saklanır. İşletmeciler, kanunların yetkili kıldığı mercilerce talep edilmesi halinde, saklanan veri ve söz konusu veriye ilişkin gerekli tüm bilgileri gecikmeksizin sağlamakla yükümlüdür.”

Yönetmenliğe göre, verilerin yurt dışına çıkartılması da yasaklandı. (trthaber)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.