banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Bu cihaz kaza riskini düşürüyor -VİDEO-
Çok sayıda sürücü yolunu bulabilmek için GPS cihazı kullanıyor, ancak sürüş sırasında cihazda gösterilen haritalara bakmak güvenliği tehlikeye atabiliyor. Wikitude Drive adlı yeni bir uygulama, sürücülerin dikkatlerini yoldan ayırmadan yol bulmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Uygulamayı geliştiren Avusturya şirketi Wikitude GMBH'nin kurucusu Philipp Breuss-Schneewis baktığınız cihazın ekranında önünüzdeki yolu görmenizin çarpışmaları önlemeye yardımcı olacağını çünkü pek çok kazanın sürücünün navigasyon sistemine bakarken önündeki aracın durduğunu fark etmemesinden kaynaklandığını söylüyor.

Wikitude Driver bir Andorid tableti ya da akıllı telefon kamerası kullanarak sürücünün önündeki yolun görüntüsünü alıyor. Daha sonra uygulama VVikipedia, Yelp, Last. fm, loursquare gibi çok çeşkli kaynaklardan bilgi alarak, örneğin bölgedeki işyerleri ya ila konser mekanları gibi sürücüyü ilgilen-direbilecek noktaları belirliyor. Daha sonra (IPS'i ve pek çok akıllı telefonda ve tablette bulunan dijital pusulayı kullanarak cihazın ekranındaki canlı görüntüde bu yerleri işa-retliyor. Bu teknik zenginleştirilmiş gerçeklik olarak biliniyor.

Wikitude Drive şimdilik sadece az sayıda telefon tarafından resmen destekleniyor ancak uygulamada çoğu Android cihazında çalışıyor.

Breuss-Schneevvis zenginleştirilmiş ger-çekliği navigasyonda kullanmayı uzun süredir düşündüklerini belirtiyor. Geliştirdikleri uygulamanın ardındaki düşüncenin sürüş talimatlarını harita üzerinde değil gerçek görüntü üzerinde göstermek olduğunu belirtiyor. Şirket uygulamayı geliştirmeye 2009da başlamış ve geçen yılın Aralık ayında Avrupada piyasaya sürmüş. Breuss-Schneewis uygulamanın geliştirilmesi sırasında uygulamanın GPS algılayıcıları tam doğru biçimde kullanmasını ve sürüş yönlerinin cadde ve sokaklarla tam olarak çakışmasını sağlamakla, ayrıca uygulamanın Android işletim sistemlerinde yapılan değişikliklere rağmen tutarlı biçimde çalışmasını sağlamakla uğraştıklarını belirtiyor.

Uygulamayı geliştirenler bu yaklaşımın sürücülerin dikkatlerini yolda tutmayı sağlamasını umuyor. Wikitude Drive'ın internet sitesinde de belirtildiği gibi 100 km hızla araba kullanan bir sürücünün bir saniyeliğine gözünü yoldan ayırması, sürücünün "28 metre boyunca kör olması" anlamına geliyor.

Michigan Üniversitesi Ulaştırma Araştırma Enstitüsünde profesör Paul Green'se uygulamanın en önemli güvenlik sorunlarını çözebileceği konusunda şüpheli. Green sürücülerin dikkatlerinin daha çok GPS cihazlarına varış noktası bilgisi girerken dağıldığı, dolayısıyla bu konudaki en iyi gü venlik tedbirinin otomobil yol aldığı sürece varış noktası girme modunun kilitlenmesi olacağı görüşünde.

Green, uygulamanın sürüşle ilgili bazı sorunlarda, örneğin karmaşık kavşaklarda dönüşleri bulmaya çalışırken yaşanan kafa karışıklığı gibi durumlarda yardımcı olabileceğini düşünüyor.



Bilim ve Teknik Dergisi'nin Ekim 2011 sayısından alıntılanmıştır...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.