banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Emir Preldzic 4 Sanlıurfa Haber

Artık e-Devlet’ten kayıt dışı olduğunu söyleyebilirsiniz

Sosyal güvenlik Kurumu’dan (SGK) önemli bir çalışma daha. SGK, artık sigortalı çalışanların kendi kendilerini iş yerinde çalıştıklarını beyan etmeleri için e-devlet üzerinden bildirim yapmalarına imkân sağlandığını duyurdu.
SGK dan yapılan yazılı açıklamada;
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince; sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını SGK’ ya bildirebilmektedir. Ayrıca, sigortalıların kendini bildirmemesi sigortalı aleyhine delil teşkil etmemekle birlikte, kayıt dışı çalışmanın tespiti açısından SGK tarafından takip edilmektedir.
Sigortalıların çalıştıklarını bildirmesine yönelik işlem, “Sigortalı Bildirim Belgesi” nin çalışmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde sigortalı tarafından düzenlenip posta yoluyla gönderilmesi ya da doğrudan SGK’ ya müracaat edilerek yapılmakta iken, bu uygulamanın “turkiye.gov.tr” adresinden “SGK” seçeneği seçilerek “4A (SSK) Sigortalılarının Kendini Bildirmesi” menüsü aracılığı ile de yapılabilmesine imkân sağlanmıştır.
Şeklinde açıklama yapılırken;
Bundan sonra sigortasız çalışan işçiler çalıştıkları işyerinde sigortası yapılmaması halinde “turkiye.gov.tr” adresinden “SGK” seçeneği seçilerek “4A (SSK) Sigortalılarının Kendini Bildirmesi” menüsünden kayıt yaparak kendilerini bildirim yapabilecekler.
SGK tarafından işverenlerince işe giriş bildirgesi verilmemiş olanlar ile bildirilen işe giriş tarihi ile işverenin bildirdiği işe giriş tarihi farklı olanların öncelikle ilgili işveren ve sigortalı ile iletişime geçilerek araştırılması yapılacak. Araştırma sonucunda edinilen belgelerden işverenin bildiriminin doğru olduğuna kanaat getirilenler haricindeki bildirimlerin denetmen marifetiyle kayıt altına alınması sağlanacak.
 

Anahtar Kelimeler:
Artık E-Devlet’ten
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.