banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

4G Teknolojisi Nedir? Bu Teknolojiyle Neler Yapılabilir?

Kısaca 4G nedir?
Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps'dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.4G, iletişimler sisteminde, 'dördüncü nesil' terimine ait bir ilintilendirmedir. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlar

4G, tamamıyla IP tabanlı, kablolu veya kablosuz bilgisayar, tüketici elektroniği, iletişim teknolojileri ve iç ve dış ortamlarda sırası ile servis kalitesi ve yüksek güvenliğiyle herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her türlü ağ hizmetini tek bir noktada birleştirerek makul fiyat ve tek faturalandırmayla gerçekleştirecek, 100 Mbit/s ila 1 Gbit/s veri iletim kapasitesini sağlayabilen sistemlerin sistemi ve ağların ağı olmayı hedefleyen bir hizmettir.

4G'ye bağlı LTE teknolojisini ilk Japonya'da NTT DoCoMo firması 2004 yılında duyurmuştur.

17 Ağustos 2009'da ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştır. ABD'nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.

Test sırasında video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir. Hizmetin tüm ABD'yi yayılması ise 2013 yılını bulacak.
3G ile 4G arasındaki farklar nelerdir?

"3G" veya "4G" içerisinde bulunan "G", jenerasyonu temsil ediyor. Genellikle her yeni "G" için yeni bir telefon almanız ve mobil şebekenizin bunu desteklemesi, gerekiyorsa pahalı yükseltmeler yapması gerekir. 1G, analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu.

Ancak daha sonra işler biraz karıştı. ABD'de 2003'de ortaya çıkan 3G, minimum 144Kbps internet hızı vaadediyor ve "mobil genişbant" sağlamayı amaçlıyordu. Bugün 3G'nin birçok çeşidi var ve bunlar ile 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız elde etmeniz mümkün.

4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor. "4G" adını taşıyan çok sayıda teknoloji mevcut ve bu nedenle terim, neredeyse anlamını yitiriyor. 4G teknolojileri arasında HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE bulunuyor. Bazılarına göre sadece LTE gerçek 4G iken, bazılarına göre hiçbiri yeterince hızlı bir bağlantı sunmuyor.

Teknoloji basınından derlenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.