banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Emir Preldzic 4 Sanlıurfa Haber

Türk basketbolunda ilkler ve enler!
Türk basketbol tarihinin en önemli yıldızlarından Erman Kunter, 153 sayı ile bir maçta en fazla sayı atan oyuncu oldu. Kunter, 1988 yılında Fenerbahçe formasıyla Hilalspor karşısında 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda attığı 81 sayıyla, bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak da tarihe geçti.

Şu anda Fransanın Cholet takımında antrenör olarak görev yapan Erman Kunter, 2009-2010 sezonunda Choleti Fransa Birinci Basketbol Ligi şampiyonu yaparak, antrenör olarak da bir ilke imza attı. Kunter, yabancı bir takımın başında lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek Türk antrenör oldu.

-BUDANURUN REKORU-

Beşiktaşlı Hüdai Budanur da kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor.

1957 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayında yapılan İstanbul Ligi maçında Beşiktaş, İstanbul Karagücünü 110-56 yenerken, Budanur, siyah-beyazlıların 110 sayısını da tek başına attı.

-NBADEKİ İLK TÜRK, MİRSAD-

Fenerbahçe Ülkerde forma giyen Mirsad Türkcan, ABD Profesyonel Basketbol Liginde (NBA) oynayan ilk Türk basketbolcusu olarak tarihe geçti.

1998 yılında ilk kez Houston Rocketse transfer olan Mirsad, NBAde fazla oynama şansı bulamadı.

2001-2002 sezonunda CSKA Moskova takımında forma giyen Mirsad Türkcan, Avrupa Ligi normal sezonunda en değerli oyuncu (MVP) seçilen ilk Türk basketbolcu oldu.

Mirsad Türkcan, Fenerbahçe Ülkerin 3 Ocak 2008de deplasmanda İtalyanın Lottomatica Roma ile yaptığı maçta 1000 ribaunt barajını aşarak, ULEB Avrupa Ligi tarihine geçti. Basketbolda 2000 yılından bu yana düzenlenen ULEB Avrupa Liginde 1000 ribaunda ulaşan ilk oyuncu olan Mirsad Türkcan, Lottomatica Roma karşısında 13 ribaunt alarak, toplam ribaunt sayısını 1007ye taşıdı.

-EN FAZLA ÜCRETE İMZA ATAN TÜRK OYUNCU HİDAYET-

NBA takımlarından Sacramento Kings tarafından 10 sezon önce seçilen Hidayet Türkoğlu, Mirsaddan daha başarılı bir performans sergileyerek, NBAde en fazla oynayan Türk oyuncu durumunda bulunuyor.

2008-09 sezonu sonunda Orlando Magicten ayrılıp, Toronto Raptors ile 5 yıllığına 53 milyon dolara anlaşan Hidayet, 2004 yılında Utah Jazz ile 6 yıllık 50 milyon dolara sözleşme imzalayan Mehmet Okuru geçerek, tarihte en fazla ücrete imza atan Türk oyuncu oldu.

-NBADE İLK ŞAMPİYONLUK YAŞAYAN OYUNCU MEHMET OKUR-

2003-2004 sezonunda Detroit Pistonsta şampiyonluk sevincine ulaşan milli basketbolcu Mehmet Okur ise NBAde şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu.

Mehmet Okur, ayrıca Batı Konferansında daha önce All-Stara seçilen ancak sakatlığı nedeniyle oynayamayan Allen Iversonun yerine kadroya girerek, NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak da tarihe geçti. Las Vegastaki Thomas Mack Arenada 18 Şubat 2007de yapılan All-Starda, Mehmet maçta yer aldığı 14 dakika 43 saniyede 4 sayı attı, 2 ribaunt aldı ve 1 de asist yaptı.

-İLK AVRUPALI GRANİT-

Avrupaya transfer olan ilk Türk basketbolcu ise Yalçın Granit oldu. Granit, Fransanın Racing Paris takımında oynamıştı.

Fenerbahçeden 10 sezon önce Yunanistanın AEK Atina takımına giden İbrahim Kutluay ise ilk kez bir Yunan takımına transfer olan Türk oyuncu olmuştu.

2001-2002 sezonunda Panathinaikos ile Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşan İbrahim, bu kupayı kaldıran ilk Türk basketbolcu olarak tarihteki yerini aldı.

2007 yılında İspanyanın Real Madrid takımıyla ULEB Kupasını kazanan Kerem Tunçeri de ilk kez bu kupada şampiyonluk sevinci yaşayan Türk basketbolcu oldu.

Panathinaikos, Avrupa Ligi finalini Hüseyin Beşokun takımı Maccabi Elite Tel Aviv ile oynarken, ilk kez 2 Türk basketbolcu Avrupa Ligi finalinde karşı karşıya geldi.

-AVRUPADAKİ İLK TÜRK ANTRENÖR ATAMAN-

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.