banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Şikede gözler UEFA ve Tahkim'de!
'Futbolda şike' soruşturması kapsamında bu haftahareketli saatler yaşanacak. Davanın bugünkü duruşmasında iddianameyi hazırlayan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, 10 ay sonra ilk kez yüz yüze geleceği sanıkların çapraz sorgusuna katılacak. 10 şüpheliye hak mahrumiyeti veren, Fenerbahçe'nin de adının geçtiği 16 takımdan hiçbirine ceza kesmeyen Disiplin Kurulu'nun kararlarını masaya yatıran Tahkim ise Sarı-Lacivertli idarecilerden Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu'nun sözlü savunmasını alacak. Futbol Federasyonu'nun gerekçeli kararları yolladığı UEFA da Türk ekiplerinin geleceğine ilişkin yol haritasını belirleyecek. 

Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Mayıs'taki duruşmada çapraz sorguya geçileceğini duyurmuştu. Heyet, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Mosturoğlu, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, eski TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, futbolcular İbrahim Akın, Serdar Kulbilge, İskender Alın, Sezer Öztürk, Korcan Çelikay ve Sercan Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bütün tutuksuz sanıkların zorla getirilmelerine hükmetmişti. Trabzonspor'un suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya katılma talebi kabul edilmişti. Dosyanın tüm detaylarına hakim olan ve hazırlıklarını tamamlayan Mehmet Berk'in sorularının yargılamanın seyrini belirlemesi bekleniyor. Çapraz sorgunun tamamlanmasıyla mahkeme esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere dosyayı duruşma savcısı Ufuk Ermertcan'a teslim edecek. Ermertcan'ın beyanatları da büyük önem taşıyor. Yarınki duruşmada aralarında Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ın da yer aldığı 9 tanık da dinlenecek. 

TAHKİM KURULU'NDA KRİTİK SAATLER

PFDK'nın kestiği cezaların onanmasıyla ilgili son karar mercii olan Tahkim Kurulu cephesinde de yoğun trafik hakim. Fenerbahçe asbaşkanları Şekip Mosturoğlu'na 1, İlhan Ekşioğlu'na 3 yıl hak mahrumiyeti veren Disiplin Kurulu'nun kararlarını masaya yatıran Tahkim, bu ikilinin kendilerine isnat edilen suçlamalara karşı ifadelerini dinleyecek. Mosturoğlu ve Ekşioğlu'nun sözlü savunma talebini geri çevirmeyen kurulun cezaları aynen kabul etmesi halinde UEFA'nın Fenerbahçe'yi cezalandırma ihtimalinin kuvvetleneceği vurgulanıyor. Mosturoğlu ve Ekşioğlu'nun ise Sarı-Lacivertli ekibin UEFA'nın yaptırımlarından kurtulması için cezalarının kaldırılması gerektiğini anlatacağı öğrenildi. 

Bu noktada TFF'nin UEFA'ya yolladığı Disiplin Kurulu kararlarının gerekçeleri önem kazanıyor. PFDK, İlhan Ekşioğlu'nun 7 Mart 2011'de oynanan ve Sarı Kanarya'nın deplasmanda 2-0 geriden gelip 4-2 kazandığı maçın neticesine etki ettiği sonucuna varmış, buna rağmen suçun Fenerbahçe'ye izafe edilemeyeceği kaydetmişti. Dikkat çekici bir başka husus da 7 kişilik PFDK'nın 3 üyesinin Aziz Yıldırım'ın suçlu olduğunu belirtmeleri ve Fenerbahçe'nin bir alt lige düşürülmesini istemeleri. Spor hukukçularına göre; eğer UEFA da Yıldırım ve Fenerbahçe'yle ilgili kararlara şerh koyan üyeler gibi düşünürse Sarı-Lacivertliler ciddi bir cezayla karşılaşabilir. Fakat bu sürecin daha da uzayabileceği öngörülüyor. 

UEFA'NIN KARARLARI 15 HAZİRAN'A SARKABİLİR

UEFA'nın, Etik ve PFDK raporunu kendisine Türkçe-İngilizce olarak gönderen Futbol Federasyonu'ndan, Disiplin Kurulu'nun gerekçeli kararlarının tercümesini istediği öğrenildi. TFF'nin Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne gerekçeleri İngilizceye çevirip bölüm bölüm yolladığı, bu sebeple UEFA'nın kararlarının 15 Haziran'a kadar sarkabileceği aktarılıyor. Lakin Türkiye'yi önümüzdeki yıl Avrupa'da temsil edecek kulüpler, statü gereği, şike ve dopinge karışmadıklarına ilişkin 'temiz kâğıdı'nı UEFA'ya bugün iletecek. Sonrasında UEFA İcra Komitesi, Türkiye klasörü üzerinde çalışıp konuyu Disiplin Kurulu'na havale edecek. Kurul gerekirse TFF'den savunmasına başvuracak. 

Uluslararası normlara harfiyen uyulduğunu düşünen Federasyon kanadı, herhangi bir cezaya maruz kalınmayacağı kanaatinde. TFF ayrıca UEFA'nın Türk milli takımlarına yaptırım uygulanması durumunda konuyu Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne taşıyabilecek. Farklı görüşte olanlar ise UEFA'nın güçlü rüşvet bulguları doğrultusunda negatif kanaate ulaşması halinde TFF ya da adı geçen ekiplere ceza kesebileceğini dile getiriyor. 1 ila 3 yıl arasında ceza gelebileceğini düşünenler de çoğunlukta. 

UEFA'NIN YOL HARİTASI

1 - Disiplin Kurulu'nun kararını kabul etmek. Ancak burada, Avrupa'da şike soruşturmaları ardından yaptırım uygulanan kulüplerin federasyonlarından gelecek tepkileri göğüslemek zorunda kalacak olan UEFA'nın emsal oluşturmaktan endişe edebileceği düşünülüyor.

2 - Soruşturmada adı geçen kulüplere UEFA'nın kendisinin, Avrupa kupaları yasağı getirerek yaptırım uygulaması. 

3 - Federasyon'u, kararını gözden geçirmeye zorlamak. Aralarında Milli Takım da dahil olmak üzere Türk futbolunun toplu halde uluslararası turnuvalardan yasak öngören yaptırım ihtimallerini gündeme getirmek.
Kaynak: ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.