banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Şanlıurfaspor cezaya itiraz için tahkim’e gitti

Şanlıurfaspor yönetim kurulu, verilen cezaların indirimi için Avukatları ile  PFDK’nın bir üst kurulu olan Tahkim kurulu başkanlığına itirazda bulunmuştur.

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu bugün veya yarın  Şanlıurfaspor Kulübü ile ilgili kararını açıklayacaktır.

İŞTE DAVA DİLEKÇESİ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU

TAHKİM KURULU SAYIN BAŞKANLIĞI’NA,   İSTANBUL

DAVACI : Şanlıurfa Spor Kulübü Başkanlığı

D. KONUSU : PFDK’nun 18.10.2012 tarihli 18 sayılı toplantısında alınan kararın iptali

ÖZET

Kulübümüzün 14.10.2012 tarihinde 1461 Trabzonspor Kulübü müsabakasında yaşanan olaylara ilişkin kulübümüzün savunmasını sunma lüzumu doğmuştur:

PFDK tarafından kulübümüze FDT’nin 53/3 maddesi uyarınca 2 resmi müsabakayı tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

AÇIKLAMALAR

HAKEM KARARLARINA İLİŞKİN

Sezon başında Şanlıurfaspor Kulübü Yönetimi olarak sayın hocalarımızın saha içerisindeki tüm kararlarına saygı duyma kararı almış bulunmaktayız. Bu sebeple futbolcular arasında yaşanan pozisyonlarla ilgili değerlendirmede bulunmayacağız ve sayın hakemlerimizin kararlarının her halükarda doğru olduğuna katıldığımızın bilinmesini isteriz.

 

Yalnızca müsabakanın 35. Dakikasında (TRT görüntülerinde mevcut) henüz saha içerisinde saha komiseri ve görevlileri varken henüz sahadaki otorite sağlanamamışken sayın orta hakemin on kadar futbolcu arasında o anda kırmızı kartını göstermesi teamüllere ve uygulamalara aykırıdır.

Gerek Avrupa’da gerek ülkemizde kısaca tüm dünyada orta hakemler bir futbolcuya kırmızı kart göstermek istediğinde diğer oyuncuları yanından uzaklaştırır ve kırmızı kart göstereceği oyuncuyu yanına çağırır. Sayın orta hakemimizi yalnızca bu husus ile ilgili eleştirdiğimizi belirtmek isteriz; çünkü bu husus olayların kontrolden çıkmasına sebep olmuştur.

Bu hususun hakem hocalarına danışılmasını talep etmekteyiz.

TARAFTAR OLAYLARINA İLİŞKİN

Öncelikli olarak sahamızda yaşanan olayları tasvip etmediğimizi; yönetim olarak üzüntü duyduğumuzu, bundan sonra tedbirlerimizi artıracağımızın bilinmesini isteriz. Nitekim 3 yıl önce Şanlıurfaspor Kulübü olarak ciddi bir tesisleşme başlattığımızı, çok ciddi anlamda yüksek olan borçlarımızı sıfırladığımızı, Avrupa standartlarına sahip yeni stadyumumuzun hizmete girdiğini ve fair-play açısından her türlü özeni gösterdiğimizin, bu paralelde tüm çalışanlarımıza gerekli eğitimleri aldırdığımızın bilinmesini isteriz. Nitekim kulüp müdürümüzün, teknik direktörümüzün, yöneticilerimizin ve taraftar derneği başkanlarının tribün olaylarını yatıştırmak için çabası gerek TRT

ekranlarından (41. Dakika) gerekse hakem raporunda yer almaktadır. Bundan birkaç yıl önce yaşanması halinde ciddi sıkıntılar yaşanabilecek bir olay bu çabalar ve eğitimler neticesinde en az hasarla atlatılmış, bundan sonraki süreçte birkaç yıl içerisinde şehir olarak Türkiye’nin çok önünde bir fair-play örneği göstereceğimize inancımız tamdır. Dolayısıyla yaşanan tüm olaylarla ilgili sayın hakemlerimize ve tüm Türkiye’ye özürlerimizi yineliyoruz.

 

SAVUNMALARIMIZ

1-Öncelikli olarak yapılan kötü tezahürat ve yabancı madde atma olayları hakem ve gözlemci raporunda da belirtildiği üzere süreklilik arz etmemiş ve zaman zaman tribünlerin belirli kısımlarında meydana gelmiştir.

2-İlgili hakem raporu :”Olayların bu noktaya gelmesi: sahaya inen taraftar sayısının çoğalması..” şeklindedir.

Sahaya müsabaka boyunca; hakemlerin ve futbolcuların sahayı terk etmesine kadar giren taraftar sayısı 3 (üç)’tür. TRT görüntülerinde bu durum açıktır.

3-İlk taraftarın 33. Dakikada sahaya girdiği görülmektedir.

Hakem Raporu :”Sarı kartın ardından Urfaspor Takımının bulunduğu kale arkası tribününden atladığını düşündüğüm 1 seyirci fiili müdahalede bulunmak ve bana darp etmek için hızla üzerime doğru koştu.”

TRT GÖRÜNTÜLERİNİN 33. DAKİKASINDAKİ (33.17) GÖRÜNTÜ AÇIKTIR. GELEN ŞAHIS DARP ETMEK İÇİN KOŞMAMIŞTIR. BUNUN İÇİN FIRSATI OLMUŞ, HAKEMİN YANINA GELİNCE DURMUŞ, BİR ŞEYLER SÖYLEMİŞ VE O ANDA 66 NUMARALI URFASPOR OYUNCUSU YANİ KENDİ OYUNCUMUZ KIVANÇ SEYİRCİYİ UZAKLAŞTIRMIŞTIR.

Hatta hakem raporunda sehven bu oyuncumuzun hakeme saldırmaya çalıştığı yazmakta ve bu nedenle bu oyuncumuz 1 maç men cezası almıştır. Oysa görüntülerde bu oyuncunun seyirciyi uzaklaştıran oyuncu olduğu görülmektedir.

Sayın kurulun ilgili görüntüyü (33 dakika 17. Saniye) izlemesi haklılığımızı ortaya koyacaktır.

TRT Görüntülerinin 41. dakikasında Şanlıurfaspor Yöneticilerinin bizzat taraftarlar arasına girerek olayları sakinleştirdiği görülmekte ve TRT spikeri tarafından bu husus dile getirilmektedir

TRT Görüntülerinin 43. Dakikasında olayların tamamen yatıştığı, seyircinin oyunun devam etmesi yönünde tempo tuttuğu bizzat TRT spikeri tarafından dile getiriliyor ve bu tezahüratlar duyuluyor.  Olayların üzerinden 10 dakika dahi geçmemiştir.

4-FDT m. 53/3 : “Profesyonel futbol faaliyetlerine ilişkin saha olaylarında, sorumlu kulüp hakkında, bu cezalar ile birlikte ayrıca para cezasına hükmedilebilir. Disiplin Kurulu, olayın ağırlığına göre, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezasını birlikte uygulayabileceği gibi sorumlu kulüp hakkında yalnızca para cezası vermekle de yetinebilir.”

Dolayısıyla müsabaka yarıda kalmasına rağmen aşağıda belirteceğimiz takdiri indirim sebepleri göz önüne alınmamıştır;

I-Sahaya giren 3 taraftarı ve kişileri kendi temsilcimiz ve futbolcularımız engellemiştir. (Gözlemci Raporunda mevcut)

II-Yönetim Kurulu’nun tamamı tribünlere dağılmış ve birkaç dakika içerisinde kısmi olan kötü tezahüratı dahi engellemişlerdir. (TRT Görüntüleri 41. Dakika)

III-Teknik Heyetimiz müthiş bir fair-play örneği göstermiş ve TRT spikerinin dahi takdirini kazanmıştır. Gözlemci raporunda bu husus belirtilmiştir.

IV-Kulübede görevli olan yetkili yöneticimiz (Genel Müdür) Yılmaz Mızrak, kendi başkan ve yöneticisinin dahi hakemimize yaklaşmasına izin vermemiştir. TRT Görüntülerinde ve Gözlemci raporunda mevcut.

IV-Rakip takım sahaya dostluk mesajıyla çıkmış, taraftarımız tarafından alkışlanmış ve rakip takım futbolcularına, teknik heyet ve yöneticilerine karşı Şanlıurfa’da bulundukları sure içerisinde bir tek olumsuz hareket olmamış; kendileri şehirden ayrılırken teşekkürlerini dile getirmişlerdir.

V-Sadece saha içerisinde değil, koridor ve hakem odasının önünde bir tek olay meydana gelmemesi sağlanmıştır.

VI-Bu sene kulübümüzün aldığı ilk ceza olması da göz önüne alınmamıştır.

 

Olaylara bakıldığında saha içerisine sadece 3 taraftarın girdiği (ki biz 3. Taraftarı görüntülerden tespit edemedik) ve sayın orta hakemimizin futbolcumuz Koray Avcı’ya geri geri koşarken takılması bulunmaktadır. Nitekim müsabakanın 33. dakika 16 saniyesinde orta hakemimiz geri geri koşuyor ve 33. Dakika 19. Saniyenin son karesinde sağ tarafa dikkat edildiğinde sayın orta hakemin futbolcumuz Mustafa Koray Avcı’ya takıldığı ilk an kameraya yansımıştır. Bariz bir şekilde kendisi futbolcumuza takılmıştır.

Sahaya giren 3 taraftarı ise engelleme şansımız olmamıştır. Kendi personelimiz, temsilcimiz ve futbolcularımız ilk müdahaleleri yapmıştır. Dolayısıyla elimizde engelleme şansı olmayan bir olay için kulüp olarak yapılması gereken her şey yapılmış; bu görüntüler TRT ekranlarına yansımış ve Gözlemci raporunda yer almıştır.

Hal böyle olunca talimatın en ağır maddesinin tarafımıza uygulanmasının hakkaniyete uygun olmadığı kanaatindeyiz. Seyircisiz oynama cezasının yanında ayrıca saha kapama cezası verimesi çok ağır bir karardır.

Nitekim böyle bir durumda yalnızca seyircilerimiz cezalandırılmıyor; saha olaylarının meydana gelmemesi için çabalayan yöneticimiz, personelimiz, futbolcumuz da cezalandırılmış oluyor. Sayın Kurul’un bu hususu dikkate almasını arz etme lüzumu doğmuştur.

5-Ayrıca oynayacağımız müsabakalara ve müsabaka yerlerine dikkat çekme lüzumu doğmuştur;

27 Ekim Adana Demirspor Kulübü ile seyircisiz Şanlıurfa dışında

31 Ekim Orhangazispor Kulübü ile seyircisiz Şanlıurfa dışında

04 Kasım Tavşanlı Linyit Spor Kulübü ile deplasmanda

Yukarıda belirttiğimiz müsabakaları 4’er gün arayla sürekli şehir dışından şehir dışına seyahat ederek sağlıklı bir şekilde ifa edebilmemiz futbolcular açısından da pek mümkün görünmemektedir.

Sayın kurul’un seyircisiz ve tarafsız sahada oynama cezasına itirazımızı reddetmesi halinde; en azından ilgili cezanın ilk cezamız olması nedeniyle para cezasına çevrilmesine, o talebimizin de reddedilmesi halinde gerek takdiri indirim sebepleri gerekse yukaradaki maç programımız göz önüe alınarak yalnızca seyircisiz oynama cezası olarak onanmasını arz ve talep etme lüzumu doğmuştur.

 

TEDBİR TALEBİMİZ HAKKINDA

27 Ekim tarihinde Adana Demirspor Kulübü ile müsabakamızın olması nedeniyle, ilgili karar verilinceye kadar ileride doğması muhtemel ve telafisi imkansız zararların önlenmesi amacıyla ilgili cezanın uygulanmasının durdurulmasını talep etme lüzumu doğmuştur.

SONUÇ VE İSTEM:

Yukarıda izah etmiş olduğumuz üzere a-gerek bu sezon kulübümüzün taraftar olayları nedeniyle ceza almamış olması, b-yönetim kurulumuzun, teknik heyetimizin ve kulüp çalışanlarımızın gözlemci raporlarında ve TRT görüntülerinde açıkça görüldüğü üzere büyük çaba harcamış olmaları, c-maç öncesi ve sonrasında tarafımızca tedbirlerin tam olarak alınmış olması nedeniyle hiçbir güvenlik zafiyeti yaşanmamış olması  d-Tezahüratların süreklilik arz etmemesi ve sadece belirli tribünlerde birkaç kişi tarafından kısa sürelerle devam etmiş olması ve re’sen dikkate alınacak diğer hususlardan dolayı kulübümüz hakkındaPFDK’nun 18.10.2012 tarihli 18 sayılı toplantısında kulübümüz hakkında verilen 2 resmi müsabakayı tarafsız sahadaseyircisiz oynama cezası ile cezalandırılması kararının iptaline hükmedilmesine , itirazımızın reddi halinde takdiri indirim sebeplerinin göz önüne alınmasını  saygılarımla arz ve talep ederim.23.10.2012

 

Şanlıurfaspor Kulübü Başkanlığı

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.