banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Hakem Cüneyt Çakır: Maçlara spreyle çıkabiliriz

FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır, Trtspor'da yayınlanan İşte Goool programına çok önemli açıklamalarda bulundu.

Brezilya'da şu an uygulanmakta olan fakat ülkemiz için yeni olan 'sprey' sistemine değinin Cüneyt Çakır, "Bunun amacı da serbest vuruşlarda topun yerini ve barajın yerini belirlemeamaçlı olacak. Nasıl 6 hakem uygulaması seneye liglerimizde uygulanacaksa belki bir kaç yıl sonra hakemlerin spreyle maça çıkması da uygulanacak" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Dünyanın en iyi hakemlerinin bu turnuvada düdük çalacağının altını çizen Çakır,taraftarlara da bir çağrıda bulundu ve futbolseverlerin dualarına ihtiyaçları olduğunu, seyircilerebüyük bir sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

İşte Cüneyt Çakır'ın röportajının tamamı;

- Hazırlık süreci nasıl devam ediyor? "Şimdi U20 Dünya Kupası ülkemizde düzenlenecek veFIFA'nın Dünya Kupası'ndan sonra en önem verdiği, en prestijli turnuva olacak. Bu daülkemizde olacak ki bu da çok büyük bir gurur kaynağı. Biz de yardımcı hakem arkadaşlarımlabirlikte, sevgili Bahattin ve Tarık ile birlikte bu turnuvada görev alıp ülkemizi gururlandıracağız inşallah."

"Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Onun sorumluluk bilincinde çok ciddi bir biçimde sezonbitmesine rağmen hiç çalışmalarımıza ara vermedik. Artık sayılı günler kaldı. Şimdi 1 haftalık birkampımız olacak. Ama biz bu kampın öncesinde kendimiz bir kamp yaparak turnuvayahazırlandık. Bu kampta neler yaptık? Özellikle fiziksel olarak en üst noktadayız."

"BÜTÜN TAKIMLAR VE OYUNCULARI İNCELEDİK"

"Bundan çok kısa süre önce Brezilya'da yapılan seminerde sonuçlarımızı aldık. Çok güzelgeçti. Ama fiziksel çalışmaların yanında aynı zamanda mental olarak ve taktiksel olarak da yanihakemlerde artık taksiksel olarak hazırlanıyor maçlara. Bu böyle olmalı. Oyuncuların yapısını, takımların yapısını bilmek zorundasınız. Biz bunları yaptık. Bütün takımları inceledik, oyuncularıinceledik."

"Tabi ki ülkemizde maç yönetirken oyuncuları, takımları tanıyorsunuz. Gözünüz kapalı, ezbere biliyorsunuz. Ama bu tür turnuvalarda gençlerin katıldığı turnuvalarda biraz çalışmanız lazım. Biz de bunu yaptık. Şimdi bu turnuvaya tam olarak hazırız artık. Kamp sürecimiz olacak. Kampsürecinde de diğer ülkelerden gelecek en önemli hakemlerle birlikte olacağız. Dünyanın en iyieğitimcileri olacak orda. En iyi şekilde turnuvaya hazırlanacağız inşallah." - 2020Olimpiyatları'na adayız. Onun öncesinde de U20 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapıyoruz. Buturnuva aslında bizim için büyük sınav olacak. Bu sınavı geçersek bizim için aslında 2020 adaylığımız güçlenir mi sizce?

"TÜRKİYE FUTBOLU NE KADAR SEVDİĞİNİ DÜNYAYA GÖSTERECEK"

"Şimdi tabi ki bu turnuvanın çok büyük önemi var. Neden? Ben 2 yıl önce Kolombiya'da yapılan yine 20 yaş altı Dünya Kupası'nda görev almıştım. Orda 5 maç ve yarı final yönettim. 5 farklışehirde maça çıkma şansını yakaladım. Gördüğüm şuydu. Kolombiya gibi bir ülkede tabi ki futbol çok seviliyor. Ama turnuvanın seyirci rekoru kırıldı. 25.000 kişi ortalamaya oynandı maçlar. İnanılmaz bir atmosfer vardı.
"Tam bir futbol şöleniydi. O yüzden bizimde burada bu atmosferi sağlamamız lazım. Seyirciye çok büyük iş düşüyor. İnşallah herkes maçlara gelecek. Statlarımız dolacak. Bu gerçekten çok önemli. Futbolu ne kadar sevdiğimizi bütün dünyaya göstereceğiz. " - 6 hakem uygulaması ve gol çizgisi uygulamasını kullanan deneyen dünyadaki tek hakem sizsiniz. Bu turnuvada da yine farklı bir uygulamayı deneyeceksiniz ve maçlara sprey ile çıkacaksınız. Biraz bahseder misiniz nasıl bir uygulama olacak?

"SÜPER LİG'DE DE MAÇLARA SPREYLE ÇIKABİLİRİZ"

"Hakemler olarak bize verilen görevleri çıkıp uygularız. En iyi şekilde adapte olmak zorundayız. Bu 6 hakem uygulaması olabilir, gol teknolojisi olabilir veya herhangi bir uygulama olabilir. İşte şimdi yeni 3. bir uygulama olacak benim adıma. Bunu Güney Amerika'daki futbolu takip edenler çok iyi şekilde biliyor bu uygulamayı."

"Ama bizler için çok yeni olacak. Hakemler müsabakalara sprey ile çıkacaklar. Bunun amacı da serbest vuruşlarda topun yerini ve barajın yerini belirleme amaçlı olacak. Deneme amaçlı kullanılıyor. Sonuçları alınırsa belki ilerde, belki dünya kupası veya liglerimizde yine görebiliriz bunu. Nasıl 6 hakem uygulaması seneye liglerimizde uygulanacaksa belki bir kaç yıl sonra hakemlerin spreyle maça çıkması da uygulanacak ki Brezilya'da bu zaten yapılıyor. Orayı takip edenler bunu hatırlayacaklardır. Oraya yabancı olmayacaktır." - Dünyanın önde gelen isimleri turnuvada düdük çalacak. Sizin de çok yakından tanıdığınız meslektaşlarınız. Neler söylemek istersiniz hakemlerle ilgili?

"DÜNYA KUPASI'NIN ADAY HAKEMLERİ BU TURNUVADA DÜDÜK ÇALACAK"

"Şimdi tabii bu turnuvada görev alacak hakemler dünyanın en iyi hakemleri, sayılı hakemleri. Bir kere bu grubun içerisinde olmak benim için gurur verici bir şey. Tabi ki de şimdi Asya kıtasından, Afrika'dan, Kuzey Amerika'dan 3şer hakem. Asya kıtasından 1 hakem, Güney Amerika'dan 5 hakem ve Avrupa'dan 8 hakem turnuvada yer alacak. Gerçekten bunlar kendi kıtalarında en iyi olan hakemler. Ve Dünya Kupası'na aday olarak çağırılan hakemler. Nasıl bu turnuvada bakıyorsak Dünya'nın gelecekteki en iyi oyuncuların oynayacağı bir turnuva diyorsak, burada aynı zamanda dünyanın sayılı, en iyi hakemleri düdük çalacak. Bu açıdan da güzel bir turnuva olacak."

"HERKES BİRBİRİNDEN BİR ŞEY ÖĞRENECEK"

"Tabi ki de bu sadece bu turnuva için değil, Dünya Kupası için de çok önemli. Dediğiniz gibi bu sayılan isimler sadece Avrupa'da da değil diğer kıtalarda da final maçlarını yönetmiş gelmiş hakemler. Güzel bir turnuva olacak, güzel bir ortam olacak. Biz birbirimizden bir şeyler öğreneceğiz orda. Hakemlik sadece bir yerlere gelip olmak değildir. Biz hakem arkadaşlarımız bir araya geliriz. Birbirimizden tecrübelerimizi dinleriz ve öğreniriz. Öğrenmek çok önemli.32 gün gibi bir süre birlikte olacağız biz. Ve çok güzel bir süreç olacak." - Final demişken. 2014 Dünya Kupası için bizim içimizden geçen sizin yönetmeniz. Aday hakem listesinde de yer alan tek Türk hakem sizsiniz. Bu bizim için büyük gurur. Sonuçlar ne zaman açıklanır. Nasıl bir süreçten geçiyorsunuz? Testlere ve koşulara tabii tutuluyorsunuz sınavlara?

"NEFES ALAMIYORSUNUZ"

"Bu çok uzun bir süreç aslında. Siz sayarken bile ben yoruldum. Belki dışarıdan bakılınca sadece yönettiğiniz maç performanslarıyla değerlendiriliyor gibi gözükebilir ki tabi ki bu da var bunun içinde ama gerçekten uzun bir süreç. Yaklaşık bir senedir benim katıldığım seminer sayısı 3. Bunlar 1 haftalık seminerler ve bu seminerlerde inanın nefes alamıyorsunuz. Yapılan eğitimlerden tutun girdiğiniz koşu sınavlarına, örneğin size hem orda FIFA Fitness testi hem de Yoyo testi uyguluyorlar. 1 haftalık o süreçte 2 testi de yapıp geçmek zorundasınız. İngilizce kural sınavı yapıyorlar. Video testler yapıyorlar. Size gösteriyorlar, onları değerlendiriyorsunuz. Bunun yanında tabi eğitimler var."

"HAKEMLİK ARTIK ÇOK DEĞİŞTİ"

"Benim için en önemlisi ve gerçekten de çok faydalı olduğuna inanıyorum. Bu seminerler zarfında ki turnuvalarda da oluyor bu, Antrenmanlarımızı artık düz koşu şeklinde yapmıyoruz. Gerçekten hakemlik çok değişti. Biz sahaya geldiğimiz zaman orda 22 tane futbolcu oluyor. Onlar bazı pozisyonları canlandırıyorlar. Bazen gerçek maçlar yapıyorlar. Ve biz orda hakem olarak gerçekten hakem olarak olduğumuzu hissediyoruz."

"BU TURNUVA DÜNYA KUPASI'NDA BELİRLEYİCİ OLACAK"

"Müsabakadan önce de karşılaşacağımız pozisyonlarla biz orda antrenmanda karşılaşıyoruz. Bu gerçekten mükemmel bir uygulama. Evet yorucu ve zor bir süreç ama bizim için şuana kadar çok güzel geçti. Bir bu kadar daha yol var önümüzde. Biz elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız da. Bu katılacağımız turnuva da bu yolun içerisinde. O yüzden bizim adımıza 2 kere önemli bu turnuva. Evet ülkemizde yapılıyor, çok önemli bir turnuva. Sorumluluğumuz 2 kat artmış durumda, elimizden geleni yapacağız ama bunun haricinde bu turnuvanın sonuçları bizim dünya kupasına giden yolumuzda da belirleyici rol oynayacak."

"EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ DUALARINIZ"

"Biz tam anlamıyla hazırız. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. İnşallah Türk halkı da bizden dualarını esirgemez her zaman olduğu gibi. Çünkü onların duaları bizim sahadaki en büyük manevi güç. İnşallah güzel olacak bizim için. Seyircilere büyük sorumluluk düşüyor"

- Turnuva aslında genç oyuncular için dünyaya açılan bir kapı. Bunun örneklerini Kolombiya'da görmüştük. 5.000 scout ekibi bu turnuvayı izleyecek. Tabi ki yani dünyanın gözü bu turnuvada olacak. Dediğin gibi bizim adımıza, ülke adına çok iyi bir turnuva. Biz de bu turnuvayı her yönüyle çok iyi geçiririz inşallah. Ama tekrar ediyorum en önemli görev seyircilere düşüyor. O statların dolması gerekiyor. Ben inanıyorum Türk futbolsever statlara gelecekler, dolduracaklar. Ve güzel bir futbol şöleni olacak bizim için.

(Trtspor)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.