banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Futbolcuları turnuvalarla beslemeliyiz

 elit futbolcu pınarını okullar ve turnuvalar ile  beslemeliyiz

 

Röportaj Mehmet ASLAN /

Yapmış olduğu başarılı çalışmalarıyla binlerce gencimize futbol eğitimi vererek genç yeteneklerin gelişmesinde katkısı olan ve profesyonel takımların bünyesine yetenekli futbolcu kazandıran, yetenek seçiminde uzman olduğu kadar, Antrenman bilgisi ve antrenman metotlarını algılamada ve uygulamada birikime sahip, bunların yanı sıra Çalıştırdığı takımlara gençler kazandırdığı gibi sportif başarılara da imza atarak takımlara şampiyonluklar kazandıran.

 UEFA lisans diplomasına sahip; Akademisyen ve Futbol antrenörü Selahattin Demir ile İlk açtığı futbol okulu, Mersin Demirtaşgücü, Bağlarbaşıspor Altyapısının temelini ve Karaköprü Belediye spor’daki başarısının yanı sıra Şu anda sorumlu olduğu Beşiktaş jk futbol okuluna kadar gelinen sureci ve de bundan sonra ki hedeflerini ve planlarını konuştuk.

Selahattin Demir’e göre öz kaynaklar da doğru zamanda doğru kararlar alınarak formasyona sahip bilgi ve birikime sahip hocalara daha çok görev verilmesiyle yapılacak çalışmalarda yatay gelişim yerine dikey gelişim sağlanırsa Türk ve dünya futboluna elit sporcular kazandırılabilir.

Elit futbolcuların sıçrama yapabilmeleri ve sayılarının artırılabilmesi için kendi fiziki yaş kategorileriyle farklı takımlar halinde bir araya getirilip maç yaptırarak fiziksel gelişimlerinin yanı sıra, sosyal, kültürel, zihinsel olarak ta gelişimleri desteklenmelidir. 2000 yılından beri açmış olduğum futbol okulumda ve görev yaptığım Kulüplerde futbolcularımın yılda en az iki turnuvaya katılımlarını sağlamaktayım. Buda futbolcuların gelişmesinde ve başarılı olmasında etkili olmuştur. Beşiktaş Futbol okulumuzda bu turnuvalara devam ediyoruz bunların sayısını bu yıl üçe çıkardık ileriki zamanda daha çok turnuvalara iştirak edip elit sporcu sayısını artıracağız.     

Turnuvalara katılma fikri nasıl doğdu ?

Faydalı olduğuna inandığım çalışmaları özenle ve titizlikle yorucu olsa da yaparım. Hedeflediğim bu çalışmalarımda desteklerini aldığım ve bana birçok önemli katkıları olan; bu programlar ile ilgili, yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yapan uzman Antrenörler arkadaşlar ile değerlendirdik, Türkiye’nin şartlarına uygun yapıya kavuşturarak başarıyla uygulamaya geçirdik. Halen arkadaşlarımızla birlikte yenilikleri takip ediyoruz, arkadaşlar arasında koordinasyonu etkili kılarak çağdaş futboldaki gelişmelere ayak uydurarak kendimizi geliştirdiğimiz gibi Futbolcularımızı da bu sayede bilinçli bir çalışmayla yetiştiriyoruz. Amacımız üst liglere elit futbolcu yetiştirmek.  

Türk futbolu ve Şanlıurfa Futbolu için hedefiniz nedir?                                                   

Türk futbolunu Şanlıurfa da ki potansiyelden besleyecek elit futbolcu yetiştirmek ve futbolumuz için kaynağı genişletmek. Futbolumuzun yatayda yaygınlığı ile dikeydeki kalitesi haline dönüştürülürse şüphesiz hem sağlıklı bir nesil hem de dünyada seyir keyfiyle birlikte başarı da artacaktır.

Yatay ve dikeyde doğru organizasyonları başarılı bir şekilde uygulamaya devam edersek haklı olarak Metin, Ali feyaz’ları bulup kendi ekolumuzu futbola yansıtacağımız kesindir.

Futbol ve eğitim alandaki özeliniz, felsefeniz ve stratejiniz nedir?

Eğitim ve futbol uzmanları farklı yaş grupları farklı prensipler ve farklı stratejilerle eğitimi ve çalışmaları kurgulanmakta. Uzmanlara göre 15-16-17 yaş gruplarını oluşum, 18 yaş grubunu gelişim ve 19-20-21 yaş gruplarını kapsayan kategoriyi performansa geçiş sürecidir.  

Bu yaş gruplarına hitap eden elit ve amatör lig organizasyonlarının her birinin yaklaşımları da aynı prensip ve stratejiyi gözetmek durumunda. Yetenekli oyuncuların alt yaş gruplarında;

maruz kaldıkları kazanma baskısı, geç keşfedilmeleri ve aceleci bir şekilde olgunlaştırma çabasıyla birleşince, yukarıya taşınmadan kaybolmalarına sebebiyet veriyor. Temel prensibimiz; erken başla geç özelleş. Bilimsel yöntemlerle; bir sporcunun yüksek performans sürecinin istisnalar dışında 8 ila 12 yıl olduğu tespit edilmiştir. 15-16 yaşındaki çocukların Milli Takımlarda ya da kulüplerinde alt yaş gruplarında, sadece kazanma ve başarı motivasyonuyla gelişimlerini engellemiş oluyoruz ve yüksek performans sürecinin çok önemli bir bölümünü kendilerinden başarı beklenen yaşlardan önce kullanmış hatta pek çok kez de tüketmiş oluyoruz. Felsefe ve strateji olarak gençlerimizi kriz ortamından kurtaracak geliştirme programlarını bilinçli bir şekilde Türk spor genetiğine uygun istikrarlı bir şekilde oyuncuları eğitimle destekleyerek bu strateji ile elit sporcu yetiştirmektir. Her bir oyuncunun bireysel performansını üzün süre takip ediyoruz. Alt yaş kategorisindeki bir oyuncu üst yaş kategorisinde oynarsa bir daha aşağıya indirilmez.

Hocam Bjk futbol okulu turnuvalara katılarak Neyi amaçlıyor  bunu Selahattin DEMİR futbol okulunda da daha önce yapmıştınız?

Elit takımlarla turnuvalara iştirak ediyoruz  14, 15, 16 yaş gruplarında seçilen karma takımları çeşitli üst düzey takımlarla oyun formatı ve skorun önemsenmediği bir ortamda  maçlar tertipliyoruz bundaki amacımız; Beşiktaş, Şanlıurfa ve Amatör kulüplerimize bir seçme havuzu oluşturmak. Bu organizasyonlarla öğrencilerimiz; bir yılda alacakları tecrübeyi kısa bir zamanda elde etmelerini sağlamak. 2000 yılından beri savunduğum hızlandırılmış sistem budur. Bu eğitim sistemi daha yeni fark edildi yani 11 yıldır bu sistemi ilk uygulayan kişilerdenim. Hızlandırılmış sistem bu yıl  T.f.f eğitim dairesi yeni gündeme aldı.   

Urfa dışında yetenekli sporcular ile ilgili bir çalışmanız var mı?

Elbette ki Urfa dışındaki yeteneklere de ulaşmak durumundayız oradaki gençlerimiz de futbolumuz için önemli. 10–14 yaş arasında Şanlıurfa dışında yaşayan özellikle ilçelerde ve köylerimizde yaşayan gençlerimize de ulaşma çabasındayız. Bunlarla da kalmayıp ayrıca Şanlıurfa dışına çıktığımızda diğer şehirdeki yetenekleri de bünyemize dâhil ederek turnuvalara götürerek fırsat sunuyoruz. Turnuvalarımız eğlenceli ve aynı zamanda kültürel ve sosyal organizasyonlar şeklindedir.

Şanlıurfa’da ki potansiyel ne durumda?

Çevre illere nazaran çok genç bir nüfusa sahibiz aynı zamanda çocuklarımızın futbol merakı ve zekâsı önemli bir kaynaktır okullarımızda da futbolun sevilerek yapılması gelecek için ümit vericidir.

Bu potansiyeli işleyebilecek işini severek yapa bilen uzman Antrenörler ile bu potansiyelden önemli yıldızlar çıkacaktır. Önemli olan bu potansiyel yatay’dan ziyade dikey olarak gelişim göstermesine katkı sunulmasıdır.

Çalışmalarımız futbolcuların sağlıklı ve üretken bir etkileşimle gelişmesi için futbolcularımızı kayıt altına alarak onların eğitimini ve gelişimini takip ediyoruz  öncelikli hareket noktamız, okul futbolu ve futbol okulları projemizdir.

 Şanlıurfa Spora sunduğunuz projedeki amaç ve gelinen nokta nedir?

Şanlıurfa spor artık her kese ulaşmalı çağa ayak uydurarak dünyanın önemsediği çalışmaları bünyesinde çoğu yetenekli gençlere erken ulaşıp geleceğin yıldızlarını bulup geliştirerek takıma kazandırmalıdır.

Projeyi sosyal sorumluluk bilinciyle yetkililere aktardım beğenildi fakat somut bir cevap gelmeyince Beşiktaş jk bünyesinde projelerimi devam ettiriyorum.

Beşiktaş jk ve futbolun gelişimi için nasıl çalışıyorsak, sosyal toplum bilinciyle; Şanlıurfa Spor içinde severek uygulayıp, Urfa spora geçmişte yaptığımız gibi katkı sunmaya devam edeceğiz.

Çocukların eğitim durumu da göz önüne alındığında; Şanlıurfalı çocuklarımız için futbol okulları yayılmalı ve desteklenmelidir.

Performans sporunda önemli başarılarınız var bunun yanı sıra futbol okulunu ilk siz açtınız Türkiye genelinde diye bilir miyiz?

    11 yılından beri futbol okullarının önemini bildiğim için futbol okulları açtım. 1999 yılında Arkadaşım Nuri Yakupoğlu Ankara da futbol okulu açtı projeyi UEFA’ya  sundu.

 ‘’ Herkese futbol ve her yer de futbol ‘’ sloganıyla UEFA bu sloganı futbolun kurtuluş projesi olarak 2004 yılında açıkladı.

Bu proje Gündüz Tekin Onay’dan da büyük destek gördü. Benim Açtığım futbol okulu Şanlıurfa’da ilk aynı zaman da Türkiye’de İkincidir.

Bunun yanında hedefleri büyük olan takımların puan sıralamasında da iyi yerde olması gerekir, bu nedenle görev yaptığım takımlar skor başarısı da yakalayıp çağdaş futbol anlayışıyla sahada galibiyetler ve şampiyonluklar elde ettiler. Ayrıca yetenekli gençleri hedefi olan takımlara kazandırdım.                                                                

 

Futbol okullarında hangi olanakları sunuyorsunuz? 

Biz ilköğretimde okuyan her yetenekli öğrenciye ve Şanlıurfa’nın her mahallesinde buna ilçelerde ve köylerde dahil olmak üzere; geniş bir yelpazeyi futbol oynama ve eğitim alma fırsatı sunarak, dolayısıyla her elit futbolcuya; kendini kanıtlama şansı veriyoruz.

Bununla; seviyesi ne olursa olsun eşit şartlarda ve farklı seviyelerde olan  Çocuklara fırsat eşitliği sunuyoruz.

Bu çerçevede yetenekli her çocuğu, yıl boyunca okul derslerini aksatmadan yıl boyunca eğitim ile paralel olarak destekliyoruz.

 Futbolcuyu kısa bir surede değil uzun bir zamanda gelişimini takip ederek yıl boyunca sistemli çalışarak yeteneklerini geliştirmesine fırsat veriyoruz.

 Mümkün olduğunca her kese ulaşmak istiyoruz bu nedenle eğitimci kadromuzun kalitesini ve sayısını fazla kişiye hitap edecek ve beklentileri karşılayacak şekilde koordine ediyoruz.

Hocam görev aldığınız takımlara hem yarışmacı hem de yetenekli gençleri takıma kazandırdınız. Profesyonel takımların çoğunun yapamadığı bilimsel testler ile bilim ve  eğitimi sporla birlikte aşılamayı nasıl başardınız?

Temel prensibimiz sürekli gelişim odaklı olmak. Gelişime ve etkileşime açık, sürekli öğrenme ilkesi ile hareket eden bir profili tercih etmemde, sporculuk ve Antrenörlük hayatımda başarılı hocalardan destek almam. Akademisyen olmam birde kişisel özelliğim olan liderliği;  sporcunun gelişim çağına ve yapısına paralel olarak gerektiğinde, yarışabilecek yetenekli sporcu yetiştirmek pozitif hamleler ile oyuncuların gelişimine ışık tutmanın yanı sıra sağlıklı ve bilerek futbolu öğretmek ve futbolcunun da bilerek öğrenip sahada bilerek uygulamasını sağlamak sporda sağlığın önemini kavratmak faydalı bireyler yetiştirmek.

Mevcut olan bilgi ve birikimi ekip ve başarılı kişilerle iletişim kurarak yapıldığında bilimsel olarak ta doğruların yapılmasına yeterlidir.

Hocam işinizi severek yapıp iyi bir birikime de sahipsiniz bundan sonraki hedefleriniz ?

Yalnız bir noktaya ve tek taraflı projeler yeterli değildir bu nedenle Şanlıurfa’nın ilçeleri ve köyleri dâhil olmak üzere her alana ulaşmayı arzulamaktayız.

 Zamanla her yetenekli gence yetişeceğimize hiç şüphe olmasın daha önce profesyonel düzeyde sporcu yetiştirdiğimiz gibi bundan sonrada hem profesyonel hem de yıldız futbolcu yetiştirip Beşiktaş’a kazandıracağız ve bu çabadayız. Bu çalışmalarımız elbette ki Şanlıurfa spora da olumlu yansıyacaktır.

Hocam bir ekolu temsil ettiğiniz, hızlandırılmış sistemden tutun siz bazı programlar uygularken o programların kursları sonradan yani en erken 4 yıl sonra diğer hocalara seminer olarak verildiğini biliyoruz. Bu bilgilere  herkesten önce ulaşmanızın sırrı ne ?                                                                                               

Araştırmacılığın sonucunda Türkiye’nin çoğu yerinde konusunda uzman ve başarılı çalıştırıcı arkadaşlarla ekip halinde önemli çalışmalarımız oldu ve devam ediyor.

 Almanya da yapılan çalışmaları oradaki arkadaşlarımız aracılığıyla takip etme imkânımız oluyor. Ayrıca Üniversitede hazırladığım bitirme tezi iyi bir temel almamı sağladı,                                                                                                                       

Hızlandırılmış sistem ve daha birçok çalışmaları yurt dışındaki arkadaşlarımız ulaştırıyor, bu sistemleri ve antrenman programlarını; Türkiye şartlarına uyarlayarak yararlanıyorum.

 Hızlandırılmış metot yeni eğitim sistemimize ve Milli eğitim müfredatına da son zamanda alındı.

 Milli takım genç kategorilerinde de buna benzer çalışmalar yapılmaya başlanacağı dile getirilmektedir. Bunlara yabancı değiliz yeni keşfedilen sistemlerle en az Beş yıl önce tanıştığım için uygulanmasını bilinçli ve verimli yapmaktayım. Bunda Şanslıyım.      

Türkiyenin ikinci ve Şanlıurfa’nın ilk futbol okulunu yıllar önce kurdunuz sizden sonra futbol okulları yaygınlaştı günümüzde de Futbol okullarının önemli olduğu kavranmaya başlandı bu konuda ne söylemek istersiniz?

      Futbolu ve sporu aynı zamanda insan sevgisi olarak değerlendirilmesi ve insanın mutlu olması için yapılan bir faaliyet olduğunu düşünüyorum.

 İnsanların mutluluğu ve sağlığı için yapılan bir aktivitenin eğitimle gelişeceğine inandığım için futbol küçük yaşlarda bilinçlice ve bilimsel metotlar ışığında en değerli varlıklarımıza eğitim - öğretim çerçevesinde verilmelidir.

 Bu nedenle Spor okulları önemlidir. İyi bir futbol temelini alan çocuklarımız ve gençlerimiz futbolu bilinçli öğrendiklerinden gelişimleriyle paralel özgüvenin yanında uygun bir fiziki yapıya erişip, ülkemize önemli katkılar sağlayacakları kesindir.

Futbol bilinci herkese evrensel değerler içerisinde katkı sağlıyor. Bu nedenle futbol önemli ve iyi yapıldığında herkese aynı zamanda oynama ve seyir keyfi sağlıyor.

Sporcu olarak iyi temeller aldığımız gibi Antrenör olarak ta kariyerli ve bilgili hocalardan yeterince istifade etmem. Sezgilerimi ve öngörülerim konusunda bana avantaj sağladı.

Geçmişte vermiş olduğum doğru kararlar ve yürüdüğüm çizginin benimsenmesi doğru işler yaptığımızın somut delilidir. Tecrübelerimizi, bilgimizi görev yaptığımız takımlara aktardıkça Antrenör olarak her geçen gün daha da faydalı olacağım.   

Hocam yoğun çalışmanızda zaman ayırıp, birikimlerinizi aktardığınız için teşekkür eder. Başarılarınızın devamını dileriz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.