banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Beşiktaş Ziraat Türkiye Kupasını aldı

Kartal, Avrupa'ya kupayla uçtu

Ziraat Türkiye Kupası finali nefes kesen bir mücadeleye sahne oldu. Quaresma ile öne geçen Beşiktaş, İbrahim Akın (p.) ile Gökhan'ı durduramadı. Sivok ile maçı uzatmaya taşıyan Kartal, penaltı atışları sonucu rakibini 6-5 mağlup etti. Kupayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden alan Siyah-Beyazlılar, ülkemizi UEFA Avrupa Ligi'nde temsil etme hakkını kazandı.

 

KUPA'NIN 49. SAHİBİ KARTAL

Türk futbolunun gelişmesi için öncelikle statların yenilenmesi şart. 'Neden futbolumuz gelişmiyor?' sorusunun cevabı biraz da futbol oynanacak mekanların konforundan geçiyor. Türkiye'nin en iyi birkaç futbol arenasından biri olan Kadir Has Stadyumu dört dörtlük haliyle Ziraat Türkiye Kupa finaline yakıştı ve oynanan futbol da stadın hakkını verdi. Finalin tek maç olması iki takım için de kaybedecek bir şeyin olmaması anlamına geliyordu. Beşiktaş da Belediye de daha ilk dakikadan itibaren "gol" için motive olmuştu. İşin açıkçası Quaresma ağları havalandırana kadar oyun içi organizasyonda Turuncu-Lacivertliler daha iyiydi. Beşiktaş'ın önde oynayan dörtlüsü Bobo, Quaresma, Simao ve Guti ilk toplara müdahale etmek yerine izleyici kalınca orta saha Belediye'ye kaldı. İbrahim Akın ve İskender de oyunu yönlendirdi.

 

Final tecrübesizliği ise kaleye etkin gitmelerini engelledi. Siyah-Beyazlılarda tüm yük Fernandes ve Necip'teydi. Kartal gol umudunu Quaresma'ya bağlamıştı. Portekizlinin bencilliğini bir kenara bırakırsak 33'te attığı gol bir yıldızın skoru nasıl değiştirdiğine örnek nitelikteydi. 33'te Fernandes'in ortasında topu önce göğsüne aldı sonra da fileleri havalandırdı. 42'de Belediye adına İskender'in attığı gol ofsayt tartışmasına açıktı. Turuncu-Lacivertliler kupanın bir ucundan tekrar tutabilmek adına 2. yarıya önde baskı uygulayarak başladı. Bunun semeresini de erken aldı. Aurelio'nun İskender'e yaptığı zamansız hareket, hakem Yunus Yıldırım'ı penaltı noktasına götürdü. Atışı kullanan İbrahim Akın skora denge getirdi: 1-1. Golün moraliyle topu etkili kullanan Belediye, 68'de Gökhan Ünal'la 2-1 öne geçti. Beşiktaş'ta ayakta kalan tek isim Fernandes, 78'de topu Sivok'un kafasına kondurmasıyla durum 2-2'ye geldi. Uzatmalara giden maçta Guti'nin oyundan çıkarken yuhalanışı yönetime bir mesajdı. Penaltılara kalan maçı Beşiktaş 6-5 (4-3 penaltı) kazanarak kupayı müzesine götürdü. Beşiktaş'a kupayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül verdi.

 

DEMİRÖREN FİNALİ İZLEYEMEDİ

Kupa finali için Kayseri'de bulunan Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, İstanbul'a dönmek zorunda kaldı. Yıldırım Demirören'in babası Erdoğan Demirören'in, apandisinden rahatsızlandığı belirtildi. Erdoğan Demirören ameliyata alınırken Başkan Demirören, yönetici Mete Düren'le birlikte özel uçağıyla apar topar İstanbul'a geri döndü. Ani gelişen bu olay sonrası Başkan Demirören kupa finalini statta izleyememiş oldu.

 

'ÖZGENER DIŞARI' TEZAHÜRATI

49. Ziraat Türkiye Kupası final maçını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da izledi. Cumhurbaşkanı Gül, Bakan Yıldız ve Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, protokol tribünündeki yerlerini alarak, kupa finalinin heyecanına ortak oldu. Beşiktaş taraftarı maçın başlamasına az bir süre kala Özgener'e tepki gösterdi. Siyah-Beyazlılar, 'Özgener dışarı' diye tezahürat yaptı.

 

GUTİ İLE BOBO VEDA ETTİ

49. Ziraat Türkiye Kupası finalinde İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u penaltı atışları sonunda yenerek mutlu sona ulaşan Beşiktaş'a kupasını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül verdi. Şeref tribününde Cumhurbaşkanı Gül'ün elinden Kartal'ın kazandığı 9. Türkiye Kupası'nı alan Guti buruk bir sevinç yaşadı. Ardından takım halinde basın mensuplarına poz veren Siyah-Beyazlı futbolcular, maç boyunca kendilerini coşkuyla destekleyen taraftarlarının yanına giderek, kupa zaferini doyasıya kutladı. Ancak orada gözleri dolan bir isim vardı. Bu oyuncu Kartal'ın sezon başında İspanyol devi Real Madrid'den transfer ettiği Guti Hernandez'di. Tribündeki seyircilerle adeta vedalaşan yıldız ismin duygusallığına şahit olanlar, Guti'nin takımdan ayrılacağı yönünde çıkan haberlerin doğruluğuna inanmaya başladı. Brezilyalı yetenek Bobo da basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Beşiktaş formasıyla son maçıma çıktım. Kariyerime burada devam etmeyeceğim." dedi.

 

Bu arada, maçın 'En değerli oyuncusu' seçilen Quaresma'ya ödülünü Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar takdim etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da son 6 sezonda 4. kez kupayı müzesine götüren Beşiktaş'ın başarısından dolayı kulüp başkanı Yıldırım Demirören'i kutladı. Kartal, Kadir Has Stadı'ndaki finalde kupayı kaldırarak, toplamda 3 milyon 675 bin doları kasasına koydu. Bernd Schuster'in gidişinin ardından takımın başına geçen Beşiktaş'ın genç teknik direktörü Tayfur Havutçu ise hem takımına Avrupa biletini aldırdı hem de futbolculuk ve yardımcı antrenörlük kariyerinde daha önce 5 defa ulaştığı kupa şampiyonluğuna teknik adam olarak da adını yazdırdı. Temel Yirmibeşoğlu, Ersan Temizel, Musa Özyürek / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.