banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Beşiktaş İnönü Stadı ucuza gitti
Fİ -Yapı ile İnönü Stadının isim hakkı için ilk yıl 3 milyon lira, ikinci yıl için de 3 milyon dolar karşılığında 2 yıllık sponsorluk anlaşması imzalayan Beşiktaş iki yılda yaklaşık 7,5 milyon TLyi kasasına koyacak.

G.Sarayın yıllık 5 milyon TL karşılığında Seyrantepede yapılan stadın isim hakkını Türk Telekoma satmasının ardından Beşiktaşın bu anlaşmasını Avrupanın ve dünyanın ünlü kulüplerinin anlaşmaları ile kıyasladık.

Bu araştırmayı yaparken aklımıza şu soru geldi; Beşiktaş İnönü Stadının adını ucuza mı devretti? Avrupadaki ve dünyadaki örneklerine bakıldığı zaman stadyumların sponsorluk bedelleri çok daha fazla.

Arsenal en pahalısı

Hatta Alman 2. lig ekiplerinden Bochum bile stadını Beşiktaş ile neredeyse aynı paraya kiraya vermiş durumda. Özellikle Almanyada çok yaygın olan sponsorluk fiyatlarının kulüplere önemli gelirler sağladığını gördük.

Stattan en büyük geliri Arsenal elde ediyor. Emirates ile 8 yıllık 100 milyon Pound karşılığında anlaşma yapan Arsenalın bu anlaşma neticesinde kasasına yıllık yaklaşık 28.5 milyon TL giriyor. Bu rakam Beşiktaşın Fi-Yapıdan alacağı yıllık ücretin neredeyse 10 katı.

Almanyada ise hemen hemen her kulübün stat sponsoru var.

B.Münih ilk sırada

Bu sponsorlukların en bilineni Bayern Münihin stadı olan Alianz Arena. Ünlü Alman kulübü Alianzdan yıllık 6 milyon Euro alıyor. Bayernin Alianz ile 30 yıllık anlaşması var.

Schalke 04 ise isim hakkını Veltinse devretmiş. Schalke, Veltinsden yıllık olarak 5 milyon Euro alıyor.

TAKIM STAT 1 YILLIK RAKAM SÜRESİ
· B.Münih Allianz Arena 6 milyon Euro 2021
· Schalke 04 Veltins Arena 5 milyon Euro 2015
· Wolfsburg Wolkswagen Arena 2 milyon Euro Süresiz
· Stuttgart Mercedes-Benz Arena 670 bin Euro 2038
· B.Leverkusen Bay Arena 2,5 milyon Euro Süresiz
· Hannover AWD Arena 2 milyon Euro 2012
· E.Frankfurt Commerzbank Arena 2 milyon Euro 2015
· B.Dortmund Signal İduna Park 4 milyon Euro 2011
· Köln Rein-Energie 2,1 milyon Euro 2010
· Bochum Revier-Power 1,5 milyon Euro 2012
· Hamburg Imtech Arena 4 milyon Euro 2016
· Bielefeld Schüco-Arena 650 bin Euro 2010

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.