banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Yönleri değiştirildi uçaklar bombaladı!
NAMIK DURUKAN'ın haberi
Şırnak’ta yaşanan olaya BDP’den sert tepki geldi. Uludere’ye giden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Çok açık bir sivil katliam yapıldığını” belirterek, kendisine gelen bilgileri şöyle anlattı:
“Bir grup kaçakçı sınırı geçip kendi köylerine doğru hareket halindeyken karakol askerleri tarafından durduruluyor ve yönleri değiştiriliyor; arkasından da savaş uçakları tarafından bombalandığı şeklinde bilgiler var. Ölenlerin tamamı köylü ve sivil. Ortada bir yanlışlık falan düşünmüyoruz. Katliamdan kurtulanlar bu şekilde bilgiler veriyorlar. Burası geçiş yolu. Askerler bunları tanıyor, karakol komutanı tanıyor onları.
‘Sorumlusu hükümet’
Şu anda kendi vatandaşlarını katleden yönetim durumundadır AKP hükümeti. Bu katliamın sorumlusu hükümettir. Olayı şu saate kadar nasıl örtbas edeceklerini tartışıyorlar sadece. AKP bunun hesabını verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu olayı Muğlalı olayı gibi örtbas etmeye de çalışabilirler. Bu merkezi bir planlamadır. Muğlalı olayı gibi bir komutana yıkılacak bir olay değil. Ankara’ya kadar silsile içinde herkes sorumludur, MGK sorumludur. Üç günlük yas ilan ettik.
Suriye sözlerini hatırlattı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik olarak, ‘Kendi halkını katleden yönetimin meşruiyeti olmaz’ demişti. Şimdi aynı şeyi ben kendisine söylüyorum. Kendi halkını katledenin meşruiyeti olmaz.
33 kurşun benzetmesi
Bu çok açık bir sivil katliamıdır. Uludere katliamı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın 1943’te Van’ın Özalp ilçesinde 33 köylüyü kurşuna dizdirdiği katliamın bir benzeridir. Ne yazık ki tarih, o katliamcı zihniyet 68 yıl aradan sonra bir kez daha tekerrür etmiştir. Halkımızla birlikte meydanlarda demokratik tepkilerimizi yükselteceğiz ve bu katliamın, bu katliamı gerçekleştirenlerin, bu katliamın sorumlularının peşini bırakmayacağız.
‘Uluslarası inceleme yapılsın’
‘Gece gündüz operasyonlar devam edecek, intikam alacağız’ diyenler 40 sivilin ölümünden sorumludur. (MGK’nın son toplantısını anımsatarak) ‘Canlı gördüğün her yeri bombala’ emri verilmiştir. Genelkurmay Başkanı da Başbakan da bu katliamdan sorumludur. Bağımsız bir mahkeme oluşturulabilir. Uluslararası kurumlar inceleme yapmalıdır.”
‘İsyan edin demek’
Sırrı Süreyya Önder: İsyan edin demektir bu. Suriye’de polisin kötü muamelesini bir başka ülkeye müdahale gerekçesi sayan zihniyet savaş uçakları ile kendi evlatlarını öldürmekte, katliama uğratmakta, imha etmektedir.
‘Bu büyük bir acı!’
- CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi: Şırnak’ta yaşamını yitiren 36 canımızın hesabı verilmeli bu vahşetin üstü örtülmemelidir.
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın: Bir ülkenin kendi sınırlarını koruması, iç güvenliğini garanti altına alması çabası anlayışla karşılanmalı. Ancak istihbari faaliyetlerle bu istihbari faaliyetler sonrasında yapılacak operasyonlar da dikkatli yapılımalı.
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Bu felaket bütün yönleriyle aydınlatılmalı. Siyasi sorumluk başta Başbakan olmak üzere İçişleri Bakanı ile Milli Savunma Bakanlığı’ndadır. Sözle açıklanamaz büyük bir acı yaşandı.
- Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün: 1943’te 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle, mazot kaçakçılığı yaptığı savıyla 33 köylü yargısız infaz edilmişti. Bu 40 köylünün ölümü AKP’nin 33 kurşunudur.
- Adıyaman Milletvekili Salih Fırat: Kaçakçılık yapıldığı yıllardır biliniyor. İstihbarat net olarak değerlendirilip sonuca gidilmemiş. Canlı ne varsa öldürmek amaçlı bir saldırı. Karşılıklı çatışma yok. Önyargıyla yaklaşılmış, oradaki insanlar imha amacıyla ateş açılmış.
- Denizli Milletvekili İlhan Cihaner: Başbakan, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı görevden ayrılmalıdır. Ölenlerin önemli bir kısmı 13-15 yaş arası çocuklar. Tam olarak sivil-terörist ayırımı yapılmadan ateş edilemez. Yaklaşık 2 hafta önce de Mardin’de 2 köylü terörist sanılıp öldürülmüştü. Bu durumu askerin yaşadığı psikolojiye, yeni terörle mücadele konsepti adı altında yapılan yanlışlara bağlayabiliriz.
- Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan: Resmi açıklamanın detaylarını bilmiyorum, ancak tabii ki sivillerin böyle bir terörle mücadele ortamında zarar görmesi son derece rahatsız edici.
Kaynak: MİLLİYET

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.