banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Yeni vekiller yarın yemin edecekler


7 Haziran'da yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde seçilen vekiller yarın yemin edecek. En yaşlı milletvekili olan 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın geçici başkanlığında toplanacak TBMM'de yeminden sonra yeni başkanın seçileceği süreç başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda ilk birleşimi yönetecek olan Baykal'ın yemin etmesinin ardından diğer milletvekillerinin yeminine geçilecek. 550 vekilin yemin edeceği törenin yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor.

Yemin törenin ardından TBMM'nin 26. Başkanın seçileceği 10 günlük sürece geçilecek. İlk 5 günde adaylık başvuruları alınacak, ikinci 5 günde ise oylama turlarına geçilecek.

Meclis Başkanlığı'na aday olmak isteyen vekillerin, yarından başlayarak 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'e kadar başvurularını TBMM Başkanlık Divanı'na yapmaları gerekiyor. Başvuruların tamamlanmasının ardından Başkanlık seçiminin ilk turu 28 Haziran Pazar günü yapılacak.

Gizli oyla yapılacak seçimde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi olan 367, bu orana ulaşılamaması durumunda üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 sayısı aranacak. Üçüncü oylamada adaylardan biri 276'ya ulaşamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve en fazla oy alan aday başkan seçilecek.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.