banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Yeni Hükümet Nasıl Kurulacak?

İşte gün gün o takvim:

ÖNCE İTİRAZLAR: Seçim sonrası kurulacak yeni hükümet için takvim işlemeye başladı. İlk olarak Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları açıklaması beklenecek. Seçim sonuçlarının kesinleşmesi için de itiraz sürecinin sona ermesi gerekiyor. YSK itirazları 13-17 Haziran tarihleri arasında alacak. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin 11-12 günü bulabileceğini söyledi.
 
SONRA MECLİS AÇILACAK: Seçim sonuçlarının ilanıyla birlikte milletvekillerini mazbatalarını almaya başlayacak. Kesin sonuçların ilanından 5 gün sonra Meclis açılacak. Yeni Meclis’in ilk işi Meclis Başkanı’nı seçmek olacak. Yeni Başkan seçilene kadar Meclis’i en yaşlı üye yönetecek. 25’inci dönemde bu isim CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal.
 
VE HÜKÜMET MARATONU: Seçim sonuçlarının kesinleşmesi ve milletvekillerinin yemin ederek resmen göreve başlamasından sonra sıra bu tarihten itibaren resmen başlayacak olan Hükümet kurma maratonuna gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan en çok oyu alan partinin liderine yeni hükümeti kurma görevini verecek.
 
45 GÜNDE KURULAMAZSA: Seçimlerden birinci parti çıkan Ak Parti’nin Hükümet’i kuramaması durumunda Cumhurbaşkanı diğer partilerin liderlerine de aynı görevi verebilecek. Yasaya göre 45 gün içinde hükümet kurulamazsa yeniden seçime gidilmesi gerekiyor. Anayasaya göre seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.
 
GÜVEN OYLAMASI: Eğer siyasi partiler kendi aralarında anlaşıp 63’üncü Hükümeti kurabilirse sıra güven oylamasına gelecek.
 
Gül ve çikolatalı karşılama
 
Milletvekilleri bugünden itibaren Meclis’e giderek kaydını yaptırabilecek. Milletvekilleri, TBMM Şeref Holü girişinde gül ve çikolatalarla karşılanacak.

Kaynak : Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.