banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Yehlizade; Şanlıurfa'ya kentsel dönüşüm şart

 

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 14. Yıldönümü olması sebebiyle deprem hakkında teknik bilgiler vererek,  taşıdıkları riske ve fay hatlarına göre Türkiye’nin beş ayrı deprem bölgesine ayrıldığını, ülkemizin bir deprem bölgesi olduğu gerçeğinin unutulmaması ve meydana gelen doğal afetlerin büyük felaketlere dönüşmemesi için deprem öncesi ve sonrası tedbirlerin alınmasının şart olduğunu dile getirdi.

Deprem öncesi için tedbir olarak, mühendislik hizmeti görmemiş ve projesi olmayan yapılardan uzak durulması gerektiğini belirterek deprem sonrası tedbir olarak da 2009 yılında 81 İlde kurulan Valiliklere bağlı Afet ve Acil Müdahale Müdürlüklerinin (AFAD)önemine dikkat çekerek bu müdürlüklere bağlı ekip ve ekipmanların yeterli ve uzman olmalarının gerekliliğini dile getirdi.

25.07.2013 tarihinde 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan İspanya’daki yaşanan tren kazası sonrası Ülkede ulusal yas ilan edilmesi örneğini de veren Yahlizade, 17 Ağustos Marmara depreminde resmi rakamlara göre 17.500 kişi, resmi olmayan rakamlara göre ise 50.000 kişinin yaşamını yitirdiği, 100.000 kişinin yaralandığını, 140.000 yapının yıkıldığını ve ülkeye de milyarlarca ekonomik zarar vermesine rağmen ulusal yas ilan edilmemesini eleştirdi. O dönemde ülke halkının böyle bir karar beklediğini, üstelik Ülkenin başında çok deneyimli Cumhurbaşkanı ve Başbakanı  olmasına rağmen Ulusal yas ilan edilmemesine anlam veremediğini ifade etti.

Şanlıurfa Belediyesinin son yirmi yıllık çalışmalarını da değerlendirerek; İçmesuyu Arıtma Tesisi, Şair Nabi Kültür Merkezi gibi önemli projelerin yapıldığını ama karakoyun deresinin üzerinin kapatılmasının çok yanlış olduğunu, yapılan İşmerkezinin ise estetiği olmamakla birlikte bir ucube gibi görselliği bozduğunu belirterek 2004 yıllından sonra ise belediyenin rutin olarak yapması gereken temizlik, yol, kaldırım, refüj yeşillendirmeleriyle şehir büyük bir köy görünümünden kurtulduğunu, Şutim, yeni otogar, Katı Atık Arıtma Tesisi gibi önemli projelerin yapıldığını ama daha sonraki dönemde herhangi bir ciddi çalışma görülmediğini dile getirerek Kentsel Dönüşüm Projelerinde Şanlıurfa Belediyesinin sınıfta kaldığını ifade etti.

Bahçelievler, Bamyasuyu, Paşabağı, Meteoroloji caddesiyla eski otogar arası gibi daha bir çok yerlerde çok eski ve depreme dayanıksız yapıların yer aldığını ve özellikle de çarpık yapılaşma olduğu için kentsel dönüşüm projelerinin başlamamış olmasını ve hep sözlerde kalmasını eleştirdi. Olası bir depremde meydana gelecek can kaybı ve maddi manevi kayıplardan hiç kimsenin hesap veremeyeceğini belirtti.

Tüm bunlara rağmen bari, 1997 ve daha sonra da 2007 Deprem yönetmeliği çıktığı için en azından 1997 yılından daha eski yapılarda oturan bina sakinlerinin Projeci İnşaat Mühendislerine veya yapı denetim firmalarına müracaat ederek binalarını kontrol ettirmelerini istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.