banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan Ziylan Enver Sedat Yahlizade

Yargı Paketi TBMM Adalet alt komisyonundan geçti

TBMM Adalet Alt Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerini tamamladı.

Teklifin bugün görüşülen kısmında, kamuoyunda da tartışma yaratan bazı maddeler geri çekildi, bazı maddelerde değişikliğe gidildi.


Soruşturma usullerinde değişiklikler öngören yargı paketinden, devletin güvenliği ve anayasal düzene karşı suçlarda,  gizli soruşturmacı görevlendirilmesi,  Kamu görevlisinin nüfuzunu kullanarak tehdit suçu işlemesi halinde ceza artırımını  öngören maddeler geri çekildi, dinleme kararında  da  devletin güvenliğine karşı işlenen suçların kapsamı  daraltıldı.


Bir kişiyi malvarlığı itibariyle büyük zarara uğratacağından bahisle tehdit eden kişinin, mağdurun şikayeti olmaksızın 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını, tehdit suçunun kamu görevlisinin görevi nedeniyle ve nüfuzunu kötüye kullanması suretiyle işlenmesi halinde de verilecek cezanın 2 yıldan 5 yıla kadar olmasını öngören düzenleme ise, tekliften geri çekildi.


Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlarda gizli soruşturmacı görevlendirilmesini, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet savcısının soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hakiminden de karar alabilmesini düzenleyen maddeler de tekliften çıkarıldı.


Teknik takipler yapılabilecek


İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasıyla teknik araçlarla izlemede katalog suçların kapsamını genişleten teklifte, alt komisyondaki görüşmeler sonrası tekrar kısıtlamaya gidildi. Buna göre Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesinde tanımlanan "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan teknik takip yapılabilecek.

Adli yıl açılış töreni kaldırılıyor

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda teknik takip yapılmasına ve malvarlığına el konulmasına imkan veren düzenlemeler ise benimsendi.
Makul şüphe halinde üst ve yer araması, avukatların soruşturma dosyalarına erişiminin kısıtlanması, adli yıl açılış töreninin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler alt komisyondan aynen geçti.      (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.