banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Viranşehir BDP'li kadınlardan şiddet yürüyüşü

Düzenlenen panel öncesi yapılması planlanan yürüyüşe polis ekipleri izin vermedi. Polis kadınların pankart açmadan ve slogan atmadan yürüyüşe izin verebileceklerini bildirmesi üzerine Polis ve kadınlar arasında tartışma çıktı. Yaşanan kısa tartışmanın ardından kadınlar 3’er gruplar halinde Kültür Merkezi Bahçesine bırakıldı.

BDP İlçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, “Kadın Kırımına ve Tecrite Hayır, Kadının Kırımı Toplumun Kırımıdır, Kadın Kırımına Hayır,” yazılı pankartlar ve şiddet gören kadınların fotoğraflarını açtılar.


Polis, BDP İlçe binası önünde çevik kuvvet ekipleri ile yoğun güvenlik önlemleri alarak yürüyüşün yasak olduğunu ve izin vermeyeceklerini söyledi. Ancak kadınların pankart açmadan ve slogan atmandan BDP İlçe binasından Med kültür ve Sanat Merkezine kadar yürüyebileceklerini söylemesi üzerine Polis ve kadınlar arasında tartışma çıktı. Yaşanan tartışmaların ardından kadınlar pankart açmadan ve slogan atmadan yürümeye başladı. Med Kültür Merkezi önüne gelen kadınlar burada slogan atmaya başlayınca Polis, kadınlara slogan atmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Uyarıları dikkate almayan kadınlar sloganlara devam edince Polis, kadınları çembere alıp 3’li gruplar halinde Kültür merkezine bıraktı. Ardından Belediye Med kültür ve Sanat merkezi önüne gelen kadınlar “Ellerindeki pankartları açarak “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde sloganlar attı. Polisler “Baskı yok” diye tepki gösterdi. Kadınlar da tepkilerini slogan atmaya devam ederek gösterdi. Burada bir süre slogan atan kadınlar daha sonra Panelin yapılacağı konferansa salonuna geçtiler. Düzenlenen panelin açılış konuşmasını Viranşehir Belediye başkan yardımcısı Suna Uluğtürken yaptı. Uluğtüreken yaptığı konuşmada erkeklerin ve sistemin kadınlara hala şiddet uyguladığını belirterek, az önce dışarıda da uygulanan baskıyı gözlerimizle gördük. Dedi. Erkeklerin ve sitemin kadınlardan çok korktuğunu ifade eden Uluğtürken, “ biz kadınlar olarak istersek çok şey yapabiliriz. Erkekler bunun farkında olduğu için kadınlardan korkuyorlar. Onun için kadınların bilinçlenmesini ve bir adım ileri gitmesini istemiyorlar.” Şeklinde konuştu. Program daha sonra Berjin Amara Kadın merkezi sosyologu Nihal İnan’ın konuşması ile devam etti. Daha sonra kadınların şiddete karşı nasıl korunmaları gerektiğini nerelere başvurmaları ve nasıl yardım alabilecekleri hakkında sinevizyon gösterimi ile bir sunum yapıldı. Yaklaşık 1 saat süren program çeşitli etkinliklerle sona erdi.

Haber-Foto : Mustafa Çapanak

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.