banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Türkiye değişiyor, Kemalistler bunalımda

Gazeteci Oral Çalışlar, Şahin Alpay ve Doç. Dr. Bekir Berat Özipek Suruç AK Parti teşkilatın davetlisi olarak Suruç’ta “Toplumsal Talepler ve Demokratikleşme” panelini düzenlediler.

Burada konuşan Oral Çalışlar; “Kemalist dostlarım bunalım içindeler. Asker gelsin kurtarsın dönemi kapandı” dedi.

 

Cumartesi günü Vali Ziya Çoker İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda düzenlenen panele ilgi oldukça yüksekti.

Panele Şanlıurfa AK Parti İl Yönetiminden M. Talat Akay, Abdulkadir Türkeri, Abdulkadir Karacabey, Ahmet çiftçi ve eski yöneticilerden İsmail Güneş ve Veysel Polat, BARO başkanıo Av. İrfan Güven, TYB başkanı Cuma Ağaç hazır bulundular.

Panel öncesi açılış konuşması yapan AK Parti Suruç İlçe Başkanı İzzettin Aslan; “Özelde Suruç’un ama genelde tüm Güneydoğunun toplumsal talebi yeni yapılacak olan anayasanın karşılığının olmasıdır. Yeni anayasada din, dil, ırk gözetmeksizin herkesi kapsayacak geniş katılımla yapılmasıdır. Yine Suruç’un talebi; buradaki ekonomik dinamizmi hareket geçirecek olan Mürşitpınar sınır kapısının açılmasını talep ediyoruz. Ayrıca buraya kadar bizleri kırmayıp gelen hocalarımıza ve siz dinleyicilere teşekkür ediyorum” dedi

 

KÜRT SORUNU BİTERSE TÜRKİYE SÜPER GÜÇ

Panelin sunuculuğunu Sait Aslan yaparken ilk konuşan Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay; “Suruç’un çok büyük bir potansiyelin olduğunu gördük. AK Parti İlçe teşkilatı daha önce de özgürlükçü arkadaşlarımızı davet etmiş. Demek ki; AK Parti ve seçmenleri özgürlükçü ve demokratlar. Bu tablo çok sevindirici bir göstergedir” dedi.

Cumhuriyetin kuruluşundaki demokratik anlayışının çok farklı olduğunu, bu yüzden de farklı uygulamalar yaptığına dikkat çeken Şahin Alpay; “O zamanki yöneticilere göre ilerlemek ve gelişmenin yolu otoriter bir yönetimden geçer. Bu yüzden partilerin çoğalmasına gerek yok. Toplumun ilerlemesine bir neden de dindir. Bu yüzden dini baskı altına almak ve yasaklamak yoluna gittiler. Bütünleşmek için de farklı etnik kimlikleri kontrol altına almak istediler. Bu manada Kürtler çok zarar gördüler. Bu anlayıştan dolayı giderek “Türk” kavramına etnik anlam yüklediler.

1990’a kadar bu anlayış devam etti. 90’dan sonra çözülme başladı. 2002’de AK Partinin gelmesi ile vesayet demokrasisinden çıkıp Avrupa normlarında bir demokrasiye geçiş için önemli adımlar atıldı.

Dışa açılmayla ve ekonominin getiri ile politik ve sosyal etkiler bariz bir şekilde hissedildi. Şimdi bakıyorsunuz 2002’den 2011’e geldiğimizde nasıl da büyük değişim yaşadığımızı görüyorsunuz. Ne AK Partiliyim nede AK Partiye üyeyim.

AK Partinin seçimlerde başarılı olmasının üç nedeni var. Birincisi; AK Parti çok başarılı bir ekonomik gelişme sağladı. İkincisi; Etnik unsurları tanıdı ve kabul etti. Artık her kürt veya farklı bir kimliğe sahip vatandaş serbestçe ben buyum diyebiliyor. Üçüncüsü ise bağımsız bir dış politika geliştirdi. Bağımsız bir ülke olduğunu kanıtladı. Eğer Türkiye, Kürt haklarını ve diğer hakları tam anlamıyla tanıyabilecek bir adım atarsa, o zaman Türkiye çok büyük bir güç olduğunu kanıtlar. Tüm kalbimle de bu adımı atabileceğine inanıyorum” dedi.

 

TABLO DEĞİŞİMİN RESMİDİR

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar ise; “Suruç’a hem de AK Partinin daveti ile böyle bir panele gelmekten oldukça mutluyum. Sol gelenekten gelmeme rağmen ve Muhafazakarların kurduğu bir parti Kürt bölgesinde düzenlediği bir panele beni davet ediyor. Bu tablo Türkiye’de bir şeylerin değiştiğinin tablosudur” dedi.

Bütün taşlarının yerinden oynadığı ve sarsıldığını, farklı kesimlerin Referandumda “Evet”te buluştuklarını, değişimi herkesin istediği ve yerinde oynayan taşların nerede duracağını kestirmek güç diyen Oral Çalışlar; “Yeni Türkiye budur. Bir zamanlar inkar edilen kesimler bugün kabul eden bir ülke haline geldik. Eskiden sadece sağcılar ve solcular vardı. Şimdi Kürtler var, İslamcılar var, Aleviler var, vs. herkes kendi kimliği ve inanışı ile yaşamak istiyor. Devlet tarafından aşağılanmak istemiyor. Her vatandaşını olduğu gibi kabul eden bir devlet var. Etrafıma bakıyorum; Kemalist dostlarım bunalım içindeler. Asker gelsin kurtarsın dönemi kapandı. Çünkü içinde herkesimden ve inanıştan kesimlerin olmadığı düzen demokrasi değildir. Artık bu halk kendi iradesi ile kendisini yönetsin. Tam demokrasi ve özgürlük istiyoruz. Bazıları eleştiriyor. Ben AK Parti ile koalisyon kurmadım. Yanlışları olursa yine ben eleştiriyorum. Bakın bugün Suruç’ta demokrasiyi tartışıyoruz. Bu da ne kadar değiştiğimizin somut örneğidir” dedi.

 

ÖZGÜRLÜKÇÜLER VE ULUSALCILAR AYRILDILAR

Star gazetesi yazarı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. B. Berat Özipek ise; Eskiden sağ ve sol vardı ve bunlar içinde demokratlar vardı. Ama şimdi demokratlar ve demokrat olmayanlar diye bölündüler. Her kesimden ulusalcılar bir tarafa geçtiler, demokratlar ve özgürlükçüler ise bir tarafa geçtiler.

Ulusalcıların “aman içimizdeki hainler bizi mahvedecek” diye söylem geliştiriyorlar. Tabi bu despotism söylemi gibidir. Baskıcı rejimler iç ve dış düşmanları olur. Ayakta kalmak için düşmanlarının olması, olmasa da üretirler.

Şimdi geçmişimizle yüzleşiyoruz. Devlet yetkilileri çıkıyor ve düşman yok diyor. İlk kez sivil bir anayasadan bahsediyoruz. Kendi dilinden konuşmadan, kendi inancını yaşamaktan bahsediyoruz. Bunları referandumda yüzde 58 ile katkı yaptınız. Şimdi büyük adımın atılması lazım. Başarabilirmiyiz bilmiyorum ama başaramazsak bile bu geldiğimiz nokta çok büyük bir başarıdır” dedi.

Panelin ardından soru cevap faslı oldu. Son olarak AK Parti İlçe Başkanlığı tarafından Şahin Alpay, Oral Çalışlar ve B. Berat Özipek’e günün anısına plaket takdim ettiler.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.