banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Terör suçuna karışmış üç milletvekili adayına YSKdan veto gelebilir!

BDPnin desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından Leyla Zana, Hatip Dicle ve Murat Bozlaka, Yüksek Seçim Kurulu tarafından Veto gelebileceği bildirildi.

Anayasa gereği Terör suçundan mahkumiyeti bulunanlar milletvekili seçilemiyor. YSK, 2007de de aday olan ve aynı suçtan mahkumiyeti bulunan Hatip Diclenin başvurusunu reddetmişti. Ancak Memnu hakların iadesi durumunda adaylık mümkün bulunuyor.

Eski milletvekilleri Zana ve Dicle, 2 Mart 1994de tutuklanmış, haklarında örgüt yöneticiliği suçlamasıyla dava açılmış ve 15er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 10 yıl cezaevinde kalan Zana ve Dicle, 2004de tahliye edildi. Murat Bozlak ise, 1998de Terörle Mücadele Yasasına muhalefet suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ANAYASA ENGELİ VE MAHKUMİYET

Anayasanın 76. maddesi, Terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile, milletvekili seçilemezler hükmünü taşıyor. Milletvekili seçimi kanununda da Terör eylemlerinden mahkum olanlar milletvekili seçilemez deniliyor.

Ankara 11. Ağır Ceza mahkemesinde yargılanan Zana ve Dicle hakkındaki kesinleşen mahkumiyet kararında, Öcalandan aldıkları talimatları, Türkiyedeki örgüt mensuplarına ulaştırmışlar, TBMM lojmanlarını örgüt evi gibi kullanıp, teröristleri barındırmışlar, devlet yanlısı Kürt kökenli vatandaşlarımızı PKK saflarında katmak için tehdit ve baskı uygulamışlardır denilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.