banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP ak parti

Şanlıurfa'da partiler umutlarını aşiretlere bağladılar

CHP, AK Parti ve HDP, umudunu aşiretlerden gelecek oylara bağlarken, Seçimlere bağımsız milletvekili adayı olarak katılan bazı aşiret üyesi adayların alacağı oy ise, Şanlıurfa siyaseti açısından önemli bir gösterge olacak.

UZMANLAR,  son 20 yılda aşiretlerin siyasete etkisinin yok denecek kadar azaldığını söylüyor. Nedeni olarak da üretim yapısının değişmesi ve kente göç olarak sıralanıyor.Doğu ve Güneydoğu’da feodal yapının siyasete etkisi kimi zaman bakanlık pazarlıklarına kimi zaman da komedi filmlerine konu olmuştu. Ancak son yıllarda aşiret bağlarının belirleyici olmadığı görüşü hâkim.    21. yüzyıla girdiğimiz bu dönemde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gücün adı, hâlâ aşiret... Gücün temsilcisi ise aşiret lideri. Bir sözüyle kitleleri harekete geçirebilen aşiret liderleri uzun yıllardır siyasi partilerin sandıktaki kozu oldu.

 Aşiret reisleri kârlı çıkıyor

Aday listelerinin açıklanmasının ardından tüm Türkiye’yi bir tartışma aldı. Listeye girenler, giremeyenler, kimler neden aday gösterildi uzayıp gidiyor. Tartışmaların yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri de Şanlıurfa…Türkiye Cumhuriyeti’nin, kuruluşundan itibaren bu feodal yapılanmaları dağıtmaktansa, pazarlıklarla hâkimiyetini kabul ettirdiği biliniyor. Bu pazarlıktan hem devlet hem de saltanatını sürdüren aşiret reisleri kârlı çıkıyor.   Urfa’da, yıllardır hâkimiyetini sürdüren feodal düzenin temel unsurları aşiretler, seçimlerde de partilerle anlaşma yoluna giderek meclise milletvekili sokuyorlar. Genel olarak devletle ilişkileri iyi tutan Urfa aşiretlerinin liderlerinin de sağ partilerden milletvekili oldukları görünüyor.

 Partiler aşiretlere güveniyor

Son seçimlerde Doğu ve Güneydoğu'daki pek çok ilde oy oranı yüzde 1'i bile zor bulan CHP 7 Haziran seçim için farklı bir taktik izliyor. Aday belirlerken eski DYP'lilere yönelen CHP, özellikle son 31 yılda sadece 4 vekil çıkarabildiği Şanlıurfa'da bu kez oldukça iddialı.Şanlıurfa’da Bucak Aşiretinden Ali Murat Bucak’ı 1.ci sıradan aday gösteren Cumhuriyet Halk Partisi, özeklikle aşiretin gücüne güveniyor.

 Bucak’lar kimi destekleyecek?

AK Parti ise, Şanlıurfa’da Seydi Eyüboğlu ile Şeyhanlı aşiretinin oylarının peşinde.Doğu’daki savaş süresince Devletin sadık müttefiki olan Bucak Aşireti’nin 7 Haziran seçimlerinden hangi partiyi destekleyeceği ise büyük merak ediyor.Aşirette, CHP’den aday gösterilen Ali Bucak ile Bağımsız aday olan Fatih Bucak, meclise gitmenin planlarını yapıyor.

 En çok aşiret Şanlıurfa’da

272:Doğu ve Güneydoğu’daki aşiret sayısı.

%90: Güneydoğu’nun %90’ı aşiret’e mensup.

77:Şanlıurfa’daki aşiret sayısı. İlde Bucak Aşireti dahil 77 aşiret var.

 -İşte ünlü aşiretler-

MİLLİ: Şanlıurfa’nın en büyük aşiretlerinden.

MERSAV: Şanlıurfa'da merkeze bağlı 35 köyleri var. çoğu merkezde ikamet ediyor. 50 bin nüfusu olduğu söyleniyor.

ŞEYHANLI: Şanlıurfa’nın ilçelerindeki yerleşmiş,büyük bir aşirettir.Seyit Eyyüpoğu ve Necmettin Cevheri’nin mensup olduğu aşirettir.

İZOLLAR:Siverek ve Viranşehir’de bulunan İzolların bir kolu da Malatya’dadır.Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden biri olan İzolların siyasi hayata etkisi de fazla.İzolların 30 bin oyunun olduğu belirtiliyor.

BUCAKLAR:Siverek’te bulunan Bucak aşireti de siyasi hayatta etkisi  fazla aşiretler arasında…

CUMALI:Harran’da bulunan aşiret’in büyük bir çoğunu Arap.

ŞEDDAT:24 bin nüfusu olan aşiret, merkez de bulunuyor.

NASRAN:30 bin nüfusu olan aşiret, Ceylanpınar’da bulunuyor.

Şanlıurfa olay

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.