banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Şanlıurfa eski İstihbarat müdürü görevden ihraç edildi

Mustafa Balcılar, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi karşısındaki Kobani’de PYD ve IŞİD arasında çatışmaların yaşandığı dönemde, bölgede yaşanan olayları üstlerine bildirmeyerek çalışmaları baltaladığı iddiasıyla hakkında soruşturma açıldı. Balcılar soruşturma kapsamında; ‘Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ) adına kasten bilgi vermediği’ gerekçesiyle açığa alındı. Bu gelişmenin ardından geçen yıl 7 Kasım’da çıkarıldığı mahkemece, ‘terör örgütü kurmak ve adına faaliyet göstermek’ suçundan tutuklanan Balcılar, 3 ay hapis cezası yattıktan sonra tahliye oldu. Mustafa Balcılar; Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile kasten istihbarat akışını aksattığı ve olaylara geç müdahalede bulunulmasına yol açtığı gerekçesiyle meslekten ihraç edildi.

İSTİHBARATI GİZLEYEN MÜDÜR OLARAK BİLİNİYORDU:

IŞİD’ın Kobani’de başlattığı saldırılar sonrasında Suruç’a yönelik gerçekleşen göç sırasında yaşanan gelişmeleri Şanlıurfa Valisi İzzettin çiçek ve İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı’na iletmeyen Şanlıurfa Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Vekili Emniyet Amiri Mustafa Balcılar, 2014 yılında açığa alınmış Emniyet Genel Müdürlüğü, Balcılar hakkında soruşturma açmıştı.

MUSTAFA BALCILAR HANGİ İSTİHBARATI GİZLEDİ?

Suriye’nin kuzeyinde ve Suruç’un hemen karşısında yer alan Kobani’ye yönelik 20 Eylül’de başlayan IŞİD saldırıları sırasında 170 bin dolayında Kürt mülteci Türkiye’ye sığınmaya başladı. Bölgede başgösteren hareketlilik nedeniyle MİT başta olmak üzere emniyet ve Jandarma istihbarat birimleri kendi istihbarat kaynaklarının yanı sıra açık kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirmeye başladı. Bu çerçevede, Şanlıurfa Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde görevli personelin tamamına yakını Kobani merkezli yaşanan olayları takip etmeye başladı.

Bilgi gelmedi

Çatışmalarla birlikte göçün devam ettiği bölgede başlayan istihbarat çalışmaları kapsamında İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce elde edilen çok önemli bilgilerin,  gerek Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, gerekse İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı’na iletilmediği ortaya çıkmıştı. Bu tespitle birlikte başlatılan incelemede; Kobani gelişmeleriyle ilgili görevlendirilen personelin elde ettiği tüm bilgileri, istihbarat şubesinin işlemlerine uygun biçimde yazılı hale getirdiği ve anlık olarak İstihbarat Şube Müdür Vekili Mustafa Balcılar’a ilettiği anlaşıldı.

DEVREYE ANKARA GİRMİŞTİ

İstihbarat Şube Müdürü’nün görevli olarak yurtdışında bulunması nedeniyle vekâlaten bu göreve bakan Balcılar’ın elde ettiği bilgileri, vali ve emniyet müdürüne aktarmadığının anlaşılmasıyla birlikte devreye Ankara’daki İstihbarat Dairesi Başkanlığı girdi. İstihbarat Dairesine yeni müdürü atamış.  Bu olayların yaşanmasının ardından Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Balcılar’ı  açığa alarak görevden el çektirdi.

Emniyet sonuşturma açmıştı

Vali Küçük, İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek olayla ilgili soruşturma açılmasını ve müfettiş görevlendirilmesini talep ettimiş, Emniyet Genel Müdürlüğü, Balcılar hakkında soruşturma açmıştı. soruşturması tamamlanan Mustafa Balcılar; Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile kasten istihbarat akışını aksattığı ve olaylara geç müdahalede bulunulmasına yol açtığı gerekçesiyle meslekten ihraç edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.