banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Sabahat Akkiraz: 'Kur'an Alevileri Asimile Ediyor'

CHP'li Sabahat Akkiraz tarafından hazırlanan Alevi raporunda, 'Alevi gençlerin oruç tutmaya başlaması, Kur'an okuması asimilasyon' olarak tanımlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, kardeşi Hasan Akkiraz ile hazırladığı Alevi Raporu'nu bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na verdi. Raporda, Alevilerin dört temel sorunu "Asimilasyon, diyanet, zorunlu din dersi ve cemevleri" olarak sıralanırken, devlet eliyle asimilasyona örnekler verildi. Asimilasyona örnek olarak "oruç tutmaya başladılar, Kur'an okumaya başladılar" şeklinde ifadelere yer verilmesi ise şaşırttı.

Anket çalışmasının da yer aldığı rapordaki bazı tespitler şöyle:

İKİSİNDEN BİRİ ASİMİLE EDİLDİ

"Alevi toplumu yüzyılın ilk çeyreğinde Müslüman nüfusun yüzde 30'u idi. Yaptığımız çalışmanın sonucunda ise Alevilerin Türkiye nüfusunun ancak yüzde 15'i olduğu ortaya çıkmıştır. Demek ki son yüzyılda her 2 Aleviden 1'i asimile olmuştur.

12 MİLYON ALEVİ VAR

Avrupa Birliği'nin 1998 yılında Türkiye için hazırladığı ilk ilerleme raporunda Alevi nüfusunun 12 milyon civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtmiştir. Bu tespit de göstermektedir ki bizim ulaştığımız rakam şimdiye kadar ulaşılmış en reel tespittir. Türkiye sınırları dahilinde nüfusunun yüzde 50'den fazlası Alevi olan yerleşim yer sayısı: 4 bin 382. Alevi köyü: 3 bin 929, Karışık köy: 334, Belde: 92, Karışık Belde: 16, İlçe merkezi: 9, İl merkezi: 2. Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'nden alınan köy, belde, ilçe ve il nüfus kütüklerine kayıtlı ve kaydı açık olan kişi sayısı verilerine dayanarak 4 bin 382 yerleşim yerindeki Alevi nüfus: 9 milyon 652 bin 467. Alevilerin asimile olduğu şehir merkezlerindeki nüfusunun yüzde 5'lik bölümü: 2 milyon 869 bin 285. Toplam Alevi sayısı: 12 milyon 521 bin 752."

ORUÇ TUTMALARI, KUR'AN ÖĞRENMELERİ OLUMSUZLUK OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Raporda en dikkat çeken kısımlardan biri ise Alevi çocuklarının oruç tutmaya başlaması ve Kur'an öğrenmeye başlamasının bir olumsuzluk olarak belirtilmesi.

İşte o kısım: "Aleviliğin temel değerlerine saldıran, aşağılayan ve çocukları ailelerin yaşam ve inanç dünyasına yabancılaştıran bu ders karşısında Alevi aileler trajediler yaşadılar ve yaşamaya devam ediyorlar. Kaç-göç bilmeyen bir inancın mensubu olan çocuklar karşı cinsten birileriyle aynı ortamda oturmaz, el sıkmaz, sünni çocuklar dışlamasın diye Kur'an kursuna gitmek ister, Ramazan'da oruç tutar hale dönüşmeye başladı. Aleviler değişen çağ ve göçlerle etkisizleşen Alevi kurumlarının desteğini almadan, yalnızlaşmış bir sosyal çevrede inançlarını yaşatıp çocuklarına sahip çıkmaya çalışıyor."

Raporda dikkat çeken diğer kısımlar şöyle:

KÜRT ALEVİLER YÜZDE 18

"Net bir Alevi fotoğrafı çekmeye çalıştık. 1952 kişi ile 40 ilde yapılan anket çalışmasında tercih olarak profesyonel bir şirket ile çalışmadık. Alevi toplumunun en büyük refleksi olan kendini gizleme refleksine karşı kendilerini deşifre etmeyecek ve fişlenme korkusu yaşamayacakları bir yöntemle anket çalışmasını gerçekleştirdik. Alevi toplumunun yüzde 60'ı "Kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz?" sorusuna "Alevi" cevabını verdi. Kendisini "Kürt Alevi" olarak tanımlayanların oranı yüzde 18, "Türkmen Alevi" olarak tanımlayanların oranı yüzde 10, "Müslüman" olarak tanımlayanların oranı yüzde 9, "Ateist'' olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 3 olarak belirlendi."

OY VERDİKLERİNE PİŞMANLAR

Son genel seçimlerde Alevilerin yüzde 73'ü CHP tercihini kullanmış. MHP'yi tercih edenlerin oranı yüzde 8, BDP'yi tercih edenlerin oranı yüzde 7, İktidar partisi AKP ise sadece yüzde 6 olarak çıkmıştır. Alevilerin yüzde 59'u oy verdiği partinin beklentilerine cevap vermediğini düşünüyor. Ankette "Alevi toplumunun siyaseten yeterince temsil ediliyor mu?" sorusuna da cevap verenlerin yüzde 64'ü "Hayır" diyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.