banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Partilerin İttifak halindeki son hali. Anket

‘BDP-CHP ittifakı’ tartışmaları 2011 seçimleri öncesinde olası birleşmeleri de gündeme taşıdı. Peki hangi siyasi parti seçmeni, hangi partiyle ittifak yapılmasından yana? Sonuçlara göre seçmen resti çekmeye hazır!

Ebru Baranın haberi

Andy-Ar’ın yaptığı anket CHP ile BDP
ittifakının iki partinin de oylarında yüzde 50’ye varan oranlarda kayba neden olacağını ortaya koydu. Bugün seçim olsa AKParti yüzde 46.4 oy alacak

Referandum sonuçlarını en doğru tahmin eden araştırma şirketi olan Andy-ar, yaklaşan 2011 genel seçimleri öncesinde de seçmenin nabzını tuttu. Özellikle son dönemde ortaya çıkan ‘BDP-CHP ittifakı’ konusunda seçmene görüşünü soran Andy-ar her iki partinin tabanının da  bu ittifaka sıcak bakmadığını belirledi. İttifak olması halinde BDP’li seçmenin yüzde 46’sı, CHP’li seçmenin yüzde 52’i oylarını değiştireceğini bildirdi.

Andy-ar Sosyal Araştırma Merkezi “Partilerarası İttifak Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. 2011 genel seçimleri öncesinde seçmenin, Türkiye siyasetinde ittifak arayışlarına ve yeni oluşumlara bakış açısını tespit etmek amacıyla yapılan araştırma, 20 ilde 2 bin 371 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi. 21-24 Kasım arasında gerçekleştirilen araştırmada “BDP-CHP ittifakı” ve “Saadet Partisi- Büyük Birlik Partisi ve Türkiye Partisi ittifakı” soruldu.

BDP’ye oy veren seçmen, partilerinin CHP ile ittifak kuracak olmasını yüzde 55.2 oranında olumsuz karşılarken, böyle bir birleşme durumunda yüzde 46.3 oranında oylarında değişiklik olacağını söylediler. “Partinizin BDP ile birleşmesi durumunda oy tercihinizde değişiklik olur mu” sorusuna CHP’lerin yüzde 51.5’i “evet” oyu verdi.

“Seçimlerden daha güçlü çıkmak için oy verdiğiniz partinin hangi partiyle birleşmesi sizi mutlu eder” sorusuna AK Partili, CHP’li ve MHP’li seçmen yüzde 50’nin üzerinde “Hiçbir parti ile” yanıtını verirken. BDP ve HAS Parti seçmeni ise partilerinin AK Parti ile ittifak kurarak güçlenebileceklerini ifade etti. Buna göre BDP’liler yüzde 61.6 oranında AK Parti ile birleşilmesini isterken, HAS Parti seçmeni de yüzde 51.3 ile AK Parti ile birleşmenin seçimde kendilerine güç katacağını belirtiler.

MHP kılpayı barajı geçiyor

Bu pazar günü milletvekili genel seçimleri olması durumunda hangi partiye oy verirdiniz” sorusunun da yöneltildiği 2 bin 371 deneğin yüzde 46.4’ü “AK Parti” yanıtını verdi.  Bu oylamada CHP yüzde 24.7’de kalırken, MHP yüzde 10.2, BDP ise yüzde 5.9 oranında oy alabildi.

12 Haziran 2011’de yapılacak genel seçimlere kadar bu oy tercihlerinin değişip değişmeyeceği sorulan deneklerden yüzde 47.2’si hayır cevabını verirken, oylarının değişebileceğini düşünenler yüzde 39.7’de kaldı. (Star)

GÜL BAŞARILI, DAVUTOĞLU VE  ARINÇ ZİRVEDE


Öte yandan araştırmada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bakanların performansı ve en beğenilen siyasi liderler değerlendirildi. Ankete katılanların yüzde 63,6sı Cumhurbaşkanı Abdullah Gülü başarılı bulurken, yüzde 22,3ü başarısız bulduğunu belirtti. Bakanların performans değerlendirmesinde; birinci sırayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu alırken, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç ikinci, yürüttüğü Alevi Çalıştayıyla dikkat çeken Devlet Bakanı Faruk Çelik üçüncü sırada yer aldı.

EN BEĞENİLEN LİDERLER

En beğenilen siyasi liderler sıralamasında ise Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgülün ikinci sırada olması dikkat çekici. Başbakan Erdoğanın açık ara farkla 1inci olduğu sıralamada CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 3üncü, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş 4üncü, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 5inci, MHP Lideri Devlet Bahçeli 6ncı, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş 7nci, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan 8inci, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener 9 ve BBP Lideri Yalçın Topçu 10uncu sırada yer alıyor.

haber7

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.