banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor
Başbakan Erdoğan, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin hafta sonuna kadar Meclis'ten çıkarılması talimatı verdi. Düzenleme 3'üncü yargı paketine girecek
AK Parti'nin, Suriye krizinin değerlendirildiği önceki gece yapılan uzun Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında "Özel Yetkili Mahkemeler" (ÖYM) sürprizi yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, ÖYM'lerin kaldırılmasına ilişkin çalışma yapılması ve düzenlemenin hafta sonuna kadar Meclis'ten çıkarılması talimatı verdi. AK Parti MYK toplantısında, Meclis'in tatile gireceği 1 Temmuz öncesinde ele alınacak yasalar masaya yatırıldı.
Bu kapsamda 3. yargı paketi de müzakere edildi. Yargının hızlandırılmasına ilişkin önlemlerin yanısıra terör örgütüne yardım ve yataklık edenlere ceza indirimi öngören ve hangi suçu işlerse işlesin şüphelilerin hakim kararı ile adli kontrole alınıp tutuksuz yargılanmasının önünü açan 3. yargı paketinin de tatilden önce yasalaştırılması istendi.
Erdoğan, bu konuda muhalefet ile temasa geçilmesi, itiraz gelmemesi halinde düzenlemenin tatilden önce sonuçlandırılması mesajı verdi. AK Parti kurmayları da muhalefetle konuştu, olumlu yanıt alınca gündeme üçüncü yargı paketini de dahil etti. MYK toplantısında tartışılan bir başka konu ise üçüncü yargı paketine eklenmesi daha önce tartışılan ÖYM'ler ile ilgili düzenleme oldu.
ÖYM'lerin görev alanlarının daraltılması üzerinde durulurken Erdoğan, sürpriz bir çıkış yaptı ve "Bu mahkemeler tamamen kaldırılsın. Düzenleme tatilden önce yapılsın" dedi. Bu talimattan sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında oluşturulan ve uzun süredir ÖYM'lere ilişkin düzenlemeyi ele alan komisyonun çalışmalarına hız verdiği öğrenildi.
Komisyon, ÖYM'lerin kaldırılmasından sonra darbe ve terör gibi özellikli suçlar ile ilgili davaların nasıl görüleceğine ilişkin formül geliştiriyor. Ankara'da bir mahkeme kurulması, illerde 1. ağır ceza mahkemelerinin bu suçları kovuşturması veya bölgesel mahkemeler oluşturulması gibi seçenekler masada bulunuyor. Şu aşamada bölgesel mahkemelerin oluşturulması fikri ağırlık kazanıyor. ÖYM'ler ile ilgili düzenlemenin üçüncü yargı paketine önergeyle eklenmesi planlanıyor.
Adliyede geri adım yok
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), ilçelerdeki 148 adliyeyi kapatma kararı alması AK Parti'yi karıştırdı. Adliyesi kapatılacak illerin milletvekillerine vatandaşlardan hakaret dolu mesajlar gelirken, vekiller de isyan etti. Vekillerin tepkisi 44 adliye ile ilgili kapatma kararının geri alınmasını sağladı ancak bu da sorunu çözmedi. Talepler Bakanlar Kurulu ve MYK'da Erdoğan'a iletildi. Başbakan Erdoğan, "Bu konuda geri adım atmayın. Gerekli olanları kapatın" dedi.
KAYNAK: SABAH

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.