banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Önen; Herkes engelli olabilir

Milletvekili Emin Önen’den Dünya Engelliler Günü mesajı;

“Herkes birgün engelli duruma düşebilir”

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Başkan Yardımcısı ve APA Türk Gurubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayarak herkesin birgün engelli duruma düşebileceğini akıllarından çıkarmayarak engelli vatandaşlarımıza gerekli desteği vermesi gerektiğini söyledi.

Devlet engellilerimizin yanındadır

     Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 03 Aralık gününün Dünya Özürlüler Günü olarak kabul edilmiş olduğunu belirten Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Başkan Yardımcısı ve APA Türk Gurubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, “Toplum içerisinde önemli bir nüfusu oluşturan engellilerin çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları devletimizin en önemli hedefidir. Devlet engellilerimizin yanındadır. Bu nedenle Devletimiz ve Hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızın bakımının yapılması, sosyal çevreye uyum sağlaması, yeterli eğitimi alması, sağlık ve istihdam gibi haklardan yararlanmaları için çıkardığı yasaları uygulamaya koymaktadır. Ancak, doğuştan veya herhangi bir hastalık, kaza ya da başka nedenlerle engelli hale gelen vatandaşlarımızın, sorunlarının çözümü, üretken ve katılımcı bir hayat sürme beklentilerinin karşılanması, Devletimizin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarımızın katkıları ile daha kolay sağlanabilecektir. Bu yönüyle, engellilere sağlanan imkânların yaygınlaştırılması için hepimize önemli görevler düşmektedir” dedi.

Engelli Basketçilerimizi unutmayalım

     Milletvekili A.Emin Önen, huzurlu ve güvenli bir toplum oluşturulmasının yolunun, engelli vatandaşlarımızın da toplumun ayrılmaz birer parçası haline getirilmesi ile mümkün olacağını belirterek, “Çeşitli zorluk ve engellerine rağmen, hayat mücadelesi veren ve yaşamlarını onurlu bir şekilde sürdürmek için ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımıza her fırsatta sahip çıkarak eşit ve değerli vatandaşlar olduklarını göstermeliyiz. Bu davranış hem dini inancımızın hem de milli kültürümüzün bir gereğidir. Bu arada, Şanlıurfa’mızda spor anlamında Süper Ligde mücadele veren Engelli Basketbol takımımıza da mutlaka maddi ve manevi destek olmalıyız. Zira onlar hem bizim canlarımız, hem Şanlıurfa’mızın adını en iyi şekilde dünyaya duyuruyorlar. Her Urfalının 1 TL vermesi bile onların yarasına melhem olacaktır. Zira büyüklerimiz damlaya damlaya göl olur demişlerdir. Ancak dileğimiz iş adamlarımızın, zenginlerimizin ve insanlarımızın futbola olduğu kadar basketçilerimize de sahip çıkmaları gerektiğine inanıyor, Şanlıurfa’mızdaki engelli kardeşlerimiz başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada yaşayan engellilerimizin Dünya Engelliler Gününü kutluyorum” diye konuştu.

Dünyada yaklaşık 600 milyon engelli var

     Bilindiği gibi; Dünya Engelliler Günü engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çeşitli etkinliklerin uluslararası alanda organize edildiği bir gün özelliği taşımaktadır. Bu özel gün kapsamında en önemli vurgu; her türlü koşul ve olanağın engelli bireyler ve engelli olmayan bireyler için eşit olması gerekliliğidir. Dünyada yaklaşık 600 milyon kişinin herhangi bir engeli bulunmaktadır. Engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu az gelişmiş ve yoksul ülkelerde yaşamaktadırlar. Dünyada engellilerin 500 milyonu çalışma yaşındadır. Varsıl ülkelerde bu yaş grubundaki engellilerin %50-70’inin herhangi bir işi yok iken bu rakam yoksul ülkeler için %80-90’a ulaşmaktadır. Herhangi bir işkolunda çalışmayan engellilerin sağlık başta olmak üzere pek çok hakkı bu olumsuzluk üzerinden ihlal edilmektedir. Süregen (kronik) hastalıklar, yaralanmalar, trafik kazaları, şiddet, yaşlanma ile birlikte artan sağlık sorunları gibi durumlar sağlık açısından da öncelikli olumsuzluklar arasındadır. Türkiye’de engelli bireylerin sayısı ile ilgili yapılmış en kapsamlı çalışma Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından 2002 yılında yapılmış olan ve nüfusun %12,29’unu (yaklaşık 1,8 milyon kişi) oluşturan bir veriye dayanmaktadır. Engelli bireyler ülkemizde çoğunlukla işgücüne katılmamakta (%78,29), tedaviye gereksinimleri oldukları halde önemli bir kısmı (yaklaşık yarısı) tedavi olanaklarını kullanamamaktadırlar. Engelli bireylerin haklarının daha güçlü savunuculuğunun yapılabilmesi için 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Engellilerin Hakları Konusunda Sözleşme” kabul edilmiştir. Bu sözleşme ile engellilerin çalışma yaşamına katılabilmeleri için koşulların yeterince sağlanamadığına vurgu yapılmakta; bu yapay engelin ortadan kaldırılabilmesi için bütün taraf ülkelerin birlikte mücadele etmeleri gerektiği üzerinde durulmaktadır.

3 Aralık Engelliler Günü’nün Tarihçesi

     1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.