banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Öcalan; En büyük hayalim Şanlıurfa Belediye Başkanlığı

Yeni Akit Gazetesine konuşan Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan, en büyük hayalinin Şanlıurfa Belediye Başkanı olduğunu belirtti. Osman Öcalan ayrıca örgütten neden ayrıldığını da anlattı. 2004 yılında PKK'dan ayrıldıktan sonra Kuzey Irak'ta yaşayan Osman Öcalan, Murat Karayılan'ın barış istediğini söyledi.

 

Yeni Akit gazetesi bir zamanlar PKK içinde başkan yardımcılığına kadar yükselen Osman Öcalan ile Kuzey Irak'ta konuştu.

 

İşte Yeni AKit'ta yayınlanan söyleşiden bir bölüm:

 

AK PARTİ, TÜRKİYE'DE OLUMLU ŞEYLER YAPTI

 

“-Abdullah Öcalan yakalandığında “Ben devlete yardımcı olmak istiyorum” demişti. Yakalanmasının üzerinden 13 yıl geçti. Ve yaklaşık 10 yıldır iktidarda olan AK Parti'nin birçok konuda olumlu adımlar attığını görüyoruz. AK Parti'nin önceki hükümetlere göre Kürt sorununa yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Osman Öcalan: “AK Parti, Türkiye'de olumlu şeyler yaptı. Benim bu konuda önemsediğim önemli iki adım var. Birincisi inkar politikasını ordan kaldırdı. Bu Kürtler için çok önemli olan bir şeydir. Çünkü yıllarca inkar politikası güdülmesi, Kürtlerin adeta yok sayılması, yaralayıcı bir durumdu. İkinci önemli adım ise TRT Şeş'in kurulması oldu. Erdoğan'a oy vermiş Kürtlerin de içinde bulunduğu kesimler barışa götüren yolda daha olumlu adımlar atılmasını aslında istiyorlar. Bu anlamda Sayın Erdoğan'a inanılıyor.”

 

- Hükümetin yaptığı kardeşlik açılımına karşın PKK'dan da bazı adımlar atılması bekleniyordu. Ancak hükümet Kürt sorununun çözümüne yönelik adımları attığında, bu adımları boşa çıkaracak karşı hamleler gibi algılanan saldırılar, eylemler yapılıyor. Bu neden kaynaklanıyor. PKK, sorunun hallolmasını istemiyor mu?

 

Osman Öcalan: “PKK'nın içinde, geçmişte olduğu gibi bu günde çözümü istemeyen veya en azından barış ortamının sağlayacak yaklaşımlara sıcak bakmayan kesimler var. PKK'nın içindeki solcular, sürekli muhalefet yapmayı marifet sayan veya şöyle söyleyelim yaptığı en iyi iş muhalefet olan kesimler var PKK'nın içinde... Bunlar ideolojik fraksiyonlar da diyebiliriz. Bir de Alevi kanat olarak tanımlayabileceğimiz mezhepsel tantaslı gruplar...

 

PKK'NIN İÇİNDE BARIŞI İSTEYEN KİŞİ OLARAK KARAYILAN'I GÖRÜYORUM

 

- Peki örgütün içerisinde barışı isteyen bir kanat var mı şu anda?

 

Osman Öcalan: “Şu anda PKK'nın içinde barışı isteyen kişi olarak Karayılan'ı görüyorum. Mücadelenin tarihi sürecini bilen ve bu anlamda sıkıntı çektiği için daha fazla sorumluluk üstlenen kişi ve gruplar; PKK'yı feshederek bir siyasal yaklaşım içerisine girme düşüncesini her zaman masada tutmuştur. Nitekim Abdullah Öcalan, son olarak 2002'nin başında kalıcı barışın sağlanmasına karşılık, PKK'nın kapatılabileceğini veya dönüştürebileceğini söyledi. 2002-2003 yıllarıydı. Biz silahın devreden çıkartılması, halkın siyasi bir güç haline getirilmesi ile çözüme gidilmesine inandık. Bu işin düşüncesini oluşturarak yapmak istedik.

 

BEN ÇOCUKLARIMI DAĞA GÖNDERMEM

 

- Peki siz çocuklarınızı dağa gönderir misiniz?

 

Osman Öcalan: “Ben çocuklarımı dağa göndermem. Bizim jenerasyonumuzun hayatı dağda mücadele vererek geçti. Öcalan ailesi olarak biz Kürtlere önemli hizmetler ettiğimize inanıyoruz. Ancak benim çocuklarımın dağa çıkmalarını istemem. Benim büyük oğlum Fırat, “baba ben ne zaman gerilla olacağım” diye soruyor. Ben de “hayır sen gerilla olmayacaksın” diyorum. Ben solcu değilim. PKK içerisinde solcu-Alevi ittifakı çok etkin, ben buna karşıyım. Ben Müslüman kimlikli muhafazakar demokratım. Eşim beş vakit namazlıdır. Lise yıllarındayken üç yıl oruç tutmuştum. Aradan geçen uzun süreden sonra ben ilk kez bu yıl oruç tuttum.

 

ŞANLIURFA BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞBAKAN OLMAYA DEĞİŞTİRMEM

 

Siyaset imkanı bulsaydık muhafazakar demokrat bir hareket oluşturarak, bununla çözüme gidecektik. Bu nedenle benim siyaset anlayışım örgütün siyasetiyle farklıdır. Bu anlayıştaki bir siyasi hareketle göreve hazır olduğumu defalarca deklare ettim. Ancak olumlu bir yaklaşım sergilenmeyince, iki yıl önce siyaset yapma kararımı dondurdum. Şimdilik beklemedeyim. İleride koşullar değişirse siyaseti düşünebilirim. En büyük hayalim Şanlıurfa Belediye Başkanı olmaktır. Şanlıurfa Belediye Başkanı olmayı başbakan olmaya değiştirmem.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.