banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Suriye PKK

Nevruz kutlamaları neden yasaklandı? meclise soru önergesi verildi!

Başta Şanlıurfa olmak üzere doğu ve güneydoğuda bir çok ilde valilikler tarafından yasaklanan Nevruz kutlama etkinlikleri ile ilgili olarak Türkiye büyük Millet Meclisine soru önergesi verildi.  Halkları Demokrasi Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi verdi.

21 Mart Nevruz Bayramının bin yıllardır, başta Kürt halkı olmak üzere, Farslar, Afganlar, Azeriler, Özbekler, Türkler, Kırgızlar, Kazaklar vd birçok halk tarafından, farklı ritüellerle de olsa kutlandığını anlatan Ayhan, Kürt halkı tarafından dünya genelinde kitlesel olarak yapılan kutlamaların kolluk müdahaleleri dışında festival havasında geçtiğini anlattı.

Ayhan, şunları kaydetti:

'Partimizin Nevruz Bayramı kutlama programı parti eş genel başkanlarımız, yönetici ve milletvekillerimizin katılımı dolayısıyla birkaç güne yayılmıştır. Şanlıurfa il örgütümüz, parti genel merkezimizin planlaması çerçevesinde il ve ilçelerdeki Newroz Bayramı kutlamaları ile ilgili resmi makamlara gerekli başvurular yapılmış ancak Şanlıurfa Valiliğince, 15 Mart 2016 günü yapılan "Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemlerin gerçekleştirilmesi durumunda meydana gelebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi için,5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesine ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesine istinaden diğer illerden katılımlarla birlikte "21 Mart Nevruz Kutlaması" kapsamında yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinlikler 17-18-19-20 Mart 2016 tarihlerinde Şanlıurfa İl merkezi ve tüm ilçelerde yasaklanmıştır. 21 Mart 2016 Pazartesi günü Nevruz Kutlaması kapsamında düzenlenecek tüm etkinlikler ise 09:00-17:00 saatleri arasında İl merkezi olan ve Valiliğimizin miting alanı olarak belirlediği Paşabağı miting alanında düzenlenebilecektir. Paşabağı miting alanı dışında ve tüm ilçelerde Nevruz Kutlaması kapsamında yapılması planlanan tüm etkinlikler yasaklanmıştır."açıklama ile kutlamalar yasaklanmıştır. Şanlıurfa valiliği 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" etkinlikleri ile ilgili olarak ta 5,6,7,8 Mart tarihlerinde il genelinde bütün etkinlikleri yasaklamıştı.'

Ayhan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın şu sorulara yazılı olarak yanıt vermesini talep etti.


'Newroz Bayramı kutlamalarının, valilik açıklamasında belirtilen "gelişebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi" gibi soyut bir iddia ile yasaklanmasını nasıl değerlendirmektesiniz?

Newroz Bayramı kutlamalarının yasaklanmasının somut gerekçeleri nelerdir? 17-18- 19-20 Mart'ta "gelişebilecek istenmeyen olayların" 21 Mart'ta yaşanmayacağı öngörüsünün dayanağı nedir?

Önceki yıllarda Şanlıurfa'da gerçekleştirilen Newroz Bayramı kutlamalarında istenmeyen olaylar yaşanmış mıdır?

Valilik açıklamasında "17-18-19-20 Mart 2016 tarihlerinde yasaklanan etkinliklerin 21 Mart günü yapılabileceği belirtilmektedir. Kutlamalar için 21 Mart dayatmasının gerekçesini nasıl açıklamaktasınız?

Halkın bayramlarını ne zaman kutlayacaklarına mülki amirlerin karar vermesini nasıl değerlendirmektesiniz?

"Dünya Emekçi Kadınlar Günü" ve "Newroz Bayramı" etkinliklerinin yasaklanması talimatı tarafınızdan mı verilmiştir?

"Newroz Bayramı" etkinlikleri hangi il ve ilçelerde yasaklanmıştır?

Bu yasaklamalarla neyi amaçlamaktasınız?

Bu yasaklamalarla Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerle güvenceye alınan toplanma ve gösteri hakkı ihlal edilmiyor mu?'

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.